Menneet tapahtumat

14.11.2017 - Verosuunnittelu- ja tilinpäätöspäivä Tampereella

Päivän aikana käsitellään verosuunnittelua osana maatilan talouden hallintaa, tutustutaan maatalouden kirjanpidon peruskäsitteisiin ja kirjanpito-ohjelman tarjoamiin analyysivälineisiin. Tilaisuuden järjestää MTK-Pirkanmaan TOPI-hanke ja kouluttajana toimii Hannu Vuoriniemi, joka on työskennellyt pitkään maatalouden verotusasioiden parissa ja kouluttanut maaseutuyrittäjiä mm. eri tuottajaliittojen tilaisuuksissa.


Aika: 14.11. klo 9 - 15
Paikka: Ahlman, Selinin Sali, Hallilantie 24, 33820 Tampere


Tutustu tilaisuuden ohjelmaan MTK-Pirkanmaan sivuilla ja ilmoittaudu mukaan täällä

11.11.2017 - Ahlmanin tori Tampereella

Ahlmanin torille ovat kaikki pirkanmaalaiset lähiruoan tuottajat jälleen tervetulleita myymään tuotteitaan! Tori on avoinna klo 10-14 ja toripaikan hinta on 20€. Ahlmanin tori on myös Facebookissa


Ilmoittautuminen ja lisätietoja:
Ahlmanin Tilapuoti
tilapuoti@ahlman.fi
050 9950096

10.11.2017 - Erotu ja myy tarinallistamalla! Stooripuu -työpaja Lempäälässä

Mitä tarinallistaminen on ja miten se tukee tuotteen tai palvelun myyntiä? Tarinallistamisen avulla ruokatuotteeseen liittyvät merkitykset, arvot ja tunteet tuodaan asiakkaan koettavaksi tavalla, joka tuottaa vaikuttavia muistijälkiä. Stooripuu -tarinapajassa opit tunnistamaan ja ideoimaan oman tuotteen tai palvelun tarinaelementit, heittäytymään asiakkaan rooliin ja luomaan tarinaelementeistä ydintarinan asiakkaan koettavaksi. Tarinapajassa siis kehität konkreettisin keinoin omaa yritystäsi. Tarinallistamisesta on hyötyä kaikille aloille. Tilaisuuden järjestää Parasta pöytään Pirkanmaalta -hanke.


Aika: 10.11.2017 klo 12 - 17
Paikka: Mantereen tila, Perälänraitti 39, 37830 Lempäälä
Hinta: 100€/hlö
Lounas ja kahvi: 20€/hlö
Ilmoittautuminen: 3.11. mennessä ritva.pietarinen@ahlman.fi tai 044 556 8468
Lisätietoja tästä linkistä.

10.11.2017 - Leivän juuret -seminaari Tampereella

Leivän juuret -seminaarissa kohtaavat viljelijät,  paikallismyllyjen myllärit ja leipurit. Hyvään leipään tarvitaan vain vettä, suolaa ja jauhoja. Jauhot saadaan viljasta, jonka laji ja lajike määrittävät  leivän ravitsemukselliset ominaisuudet. Viljan jauhatus puolestaan ohjaa sitä, miten vesi ja vilja suhtautuvat  toisiinsa leipomisprosessin aikana. Seminaarimme  tavoite on saada teidät, leivän tekijät, luomaan yhdessä ravintorikkaita, makuaistia hyväileviä lyhyen ketjun leipiä asiakkaidemme leipäkoreihin. Tilaisuuden järjestää Tiedolla ja osaamisella kasvuun -yhteistyöhanke.


Aika: 10.11.2017
Paikka: Ahlman, Hallilantie 24, 33820 Tampere, Selinin sali
Seminaarin ohjelma. 
Ilmoittaudu 8.11. mennessä tästä linkistä.
Lisätietoja: Anu Tuomola, anu.tuomola@ahlman.fi  tai 044 7960 535 

8.11.2017 - Arktisuudesta potkua elintarvikeviennille seminaari Turussa

Miten Suomen ääreviä olosuhteita voi hyödyntää elintarvikeviennissä ja mitä lisäarvoa niistä on suomalaiselle ruoantuotannolle? Miten Suomen ainutlaatuisia vesiresursseja voi hyödyntää elintarvikeviennissä? Mitä mahdollisuuksia verkkokauppa tarjoaa elintarvikkeiden vientiin?  Tilaisuudessa kerrotaan myös keväällä 2018 järjestettävästä opintomatkasta  Kiinaan. Matkalle toivotetaan tervetulleiksi mukaan erityisesti kaikki yritysten edustajat. 


Aika: 8.11.2017, klo 9.30 - 16.00
Paikka: Turun linna, Bryggman Sali ja Eteläinen Sali. Linnankatu 80, Turku

Tutustu tilaisuuden ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan. 

31.10.2017 - Luonnontuotepäivät Tampereella 31.10.-1.11.2017

Luonnontuotealan perinteinen valtakunnallinen seminaari järjestetään 31.10.–1.11.2017 Tampereella. Seminaarin teemoja ovat tällä kertaa erityisesti luonnontuotealan ajankohtaisasiat Suomessa ja Pirkanmaalla, alan raaka-aine- ja arvoketjut, terveystuotteet, luonnontuotteita koskevat säädökset sekä luonnontuotealan markkinat ja uudet tuotteet. Esillä ovat myös alan yritykset. Lisäksi 31.10.2017 illalla järjestetään yhteinen, luonnontuotehenkinen seminaaripäivällinen oheisohjelmineen.
 
Seminaari on suunnattu luontoalan yrittäjille, kouluttajille, hankkeiden vetäjille, kehittäjille, rahoittajille sekä muille alasta kiinnostuneille. Seminaari on vuosien ajan ollut alan toimijoiden keskeinen tapaamispaikka. Osallistujien on mahdollista tuoda paikalle esille esim. esitteitä ja tuotenäytteitä. Näihin on mahdollista tutustua seminaarin tauoilla.


Ohjelma, hinnat ja ilmoittautuminen. Ilmoittaudu 19.10.2017 mennessä!

31.10.2017 - Sadonkorjuujuhla Hiedanrannassa Tampereella

Ravinnekiertoon keskittyvä tilaisuus on tarkoitettu maanviljelijöille, kaupunkiviljelijöille ja kaikille ravinnekierrosta kiinnostuneille! Ohjelmassa on mielenkiintoista tietoa ravinnekierron hyödyistä ja mahdollisuuksista, tuoreimpien tutkimustuloksien esittelyä sekä vapaamuotoista keskustelua ja ajatusten vaihtoa. Tilaisuuden lopuksi päästään myös vierailemaan Hiedanrannan kuivakäymälöissä, joista on saatu tänä vuonna lannoitetta koepelloille Iittalaan ja Kangasalalle. Tilaisuuden järjestää Ympäristöministeriön RAKI-ohjelman rahoittama HIERAKKA (Hiedanranta ravinnekierron ja toiminnallisen tiedottamisen kehitysalueena)-hanke.


Aika: 31.10.2017, klo 18-20
Paikka: Tampereen Hiedanranta, Lielahden Kartano, Lielahdenkatu 10-12, 33400 Tampere
Tutustu tapahtuman ohjelmaan.
Ilmoittaudu tapahtumaan tästä linkistä


Lisätietoja:


Eeva-Liisa Viskari
Tampereen Ammattikorkeakoulu
eeva-liisa.viskari@tamk.fi
040 846 9452 

Sini Jussila
Ekokumppanit Oy
sini.jussila@tampere.fi
040 1253 703 

23.10.2017 - Elintarvikeyrittäjien ammattimatka Normandiaan 23.-26.10.2017

Normandia on merkittävä elintarviketeollisuusalue Ranskan luoteisrannikolla. Elintarviketeollisuus (juomat mukaan lukien) työllistää 17 prosenttia Normandian teollisesta työvoimasta. Yrityksiä on perheyrityksistä kansainvälisiin yrityksiin yli 800. Normandiassa on eniten maatalouspinta-alaa koko Ranskassa, n. 70% alueesta. Normandiassa on monipuolista elintarvikkeiden jalostusta, erityisesti maidon- ja lihan jalostuksen sekä juomien ja muiden tuotteiden valmistusta. Normandia on erityisen tunnettu juustoista, voin ja kerman valmistuksesta sekä siiderituotteista.


Normandian tuottajat ovat useiden vuosien ajan olleet aktiivisia laatuasioissa, joka näkyy erilaisten laatu- ja alkuperämerkintöjen käytössä. Normandiassa on 13 alkuperänimitystä (maitotuotteet ja siideri, lampaanliha) ja lukuisia Label Rouge -merkkejä (naudanliha, siipikarja ja munat, maitotuotteet, vihannekset, merituotteet).


Matkan hinta on 850 euroa/henkilö. Hinta sisältää lennot Helsinki – Pariisi – Helsinki, majoituksen kahden hengen huoneessa, aamiaiset hotellilla, kuljetukset matkakohteisiin, yritysvierailut tuote-esittelyineen sekä tulkkauksen. Pidätämme oikeuden pieniin muutoksiin matkaohjelmassa. Tutustu matkaohjelmaan.  Ilmoittautumisia otetaan vastaan heti, kuitenkin viimeistään 11.8. mennessä. Matkasta laskutetaan varausmaksu 350€ elokuun alussa ja sitä ei palauteta, ellei tilalle saada toista henkilöä. Loppumaksu laskutetaan lokakuussa ennen matkaa.


Yhteyshenkilö Sanna Lento, sanna.lento@hamk.fi tai puh. 040-509 6443.

12.10.2017 - Puutarhatuotteiden jatkojalostuspäivät II, 12. - 13.10.2017 Hämeenlinnassa

Haluatko tuottaa lisäarvoa kasvattamillesi marjoille, hedelmille tai vihanneksille jatkojalostamalla niitä suoramyyntiin? Puutarhatuotteiden jatkojalostuspäivien toisessa tapaamisessa perehdytään fermentointiin ja kylmäkäsittelyyn.


Aika: 12.10.2017 - 13.10.2017, klo 9.00 - 15.00
Paikka: Kankaistenkatu 33, 13220 Hämeenlinna
Hinta: 40€ + alv


Ilmoittaudu viimeistään 30.9. mennessä alla olevan linkin kautta tai puhelimitse 0400 898 663. Ohjelma ja ilmoittautuminen.

9.10.2017 - Ammattimatka Länsi-Ranskaan 9.-13.10.2017

Parasta pöytään Pirkanmaalta -hanke järjestää lokakuussa elintarvikeyrittäjille ja tuottajille suunnatun ammattimatkan Länsi-Ranskaan. Matkalla tutustumme lähiruoan lyhyisiin ketjuihin ranskalaiseen tapaan. Vierailemme liha–, lypsykarja- ja viinitilalla tutustumassa paikalliseen tuotantoon ja erilaisiin suoramyynnin tapoihin. Käymme myös Atlantin rannikolla La Rochellen kaupungissa, missä tutustumme luomusiipikarjan tuotantoon ja osteriviljelmään.


Matkaoppaana toimii Thomas Snellman, joka on perehtynyt Bressuiren alueen maatalouteen. Thomas on lihakarjatuottaja ja luomuviljelijä sekä myös REKO-toiminnan perustaja. Hänet on palkittu lähiruoan edistämisestä Vuoden lähiruokateko –palkinnolla vuonna 2015. Matkalla on mukana myös Parasta pöytään Pirkanmaalta –hankkeen edustaja. 


Matkan hinta on 750€/henkilö. Hinta sisältää lennot Tampere -  Helsinki - Pariisi -  Helsinki - Tampere, majoituksen kahden hengen huoneessa, aamiaiset hotelleissa, juna- ja bussikuljetukset sekä opastetut
ja tulkatut käynnit tutustumiskohteisiin.  Illalliset ja muut ateriat ovat omakustanteisia. Sitovat ilmoittautumiset 1.9. mennessä. Jos olet nopea ja ilmoittaudut 9.8. mennessä, saat ennen matkaa järjestettävässä tutustumistilaisuudessa yllätyslahjan!


Ilmoittautuminen Anu Tuomolalle, anu.tuomola@ahlman.fi, 040 7960 535. Lue koko matkaohjelma täältä

5.10.2017 - Luomuelintarvikepäivä Helsingissä

Luomun kysyntä kasvaa maailmalla ja myös Suomessa. Syksyllä neljättä kertaa järjestettävä Luomuelintarvikepäivä pohtii, mitä on kehityksen taustalla ja millainen luomutuote vetoaa vastuullisuutta vaativiin kuluttajiin. Yhä useampi yritys näkee luomun mahdollisuudet, ja luomutuotteiden tarjonta laajenee. Luomuelintarvikepäivässä kuulemme sekä elintarvikevalmistajien, kaupan että  ravintola-alan uusista luomuavauksista ja -strategioista. 


Aika: 5.10.2017
Paikka: Finlandia-talo, Mannerheimintie 13, Helsinki
Ilmoittautuminen & ohjelma

28.9.2017 - ERIHYVÄ Minimessut Helsingissä

ERIHYVÄ-hankkeen syksyn supertapahtuma Minimessut tarjoaa laajan kattauksen ajankohtaista tietoa erityisruokavalioista ja ravitsemuksesta. Aamupäivän seminaariosiossa nähdään Riku Suokkaan vauhdikas Tomaatteja! Tomaatteja – stand up –esitys ja kuullaan täyttä asiaa täsmähyvinvoinnista ja kasvisruokatutkimuksen tuloksista sekä faktatietoa allergioista, keliakiasta ja intoleransseista. Kauppias Matti Himberg K-Citymarket Jumbosta tarjoaa asiakkailleen ”Jokaiselle jotakin” ja Leila Fågelholm Fazer Food Serviceltä pohtii vastauksia kysymykseen ”Sitä saa mitä tilaa?” Lounaan jälkeen avautuu Minimessunäyttely, johon on ilmoittautunut jo 14 näytteilleasettajaa. Näyttelyssä on esillä mm. gluteenittomia leipomotuotteita ja valmistusaineita, kasvistuotteita, härkäpapuvalmisteita, kauraa, marjatuotteita sekä erityistuotteiden palvelujen asiantuntijoita. Tietoiskuja on iltapäivällä 11 kappaletta – valitse sinua kiinnostava aihe! 


Minimessut on BtoB-tapahtuma, joka järjestetään yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sekä Turun yliopiston Brahea –keskuksen kanssa Allergiatalolla Helsingissä.  Ilmoittautuminen on käynnissä ja vielä on mahdollista varata myös maksuton osasto. 


Katso kaikkien näytteilleasettajien luettelo tästä ja ilmoittaudu tapahtumaan 19.9. mennessä tästäLisätietoja ja messuohjelma.

27.9.2017 - Puutarhatuotteiden jatkojalostuspäivät I, 27. - 28.9.2017 Lepaalla

Haluatko tuottaa lisäarvoa kasvattamillesi marjoille, hedelmille tai vihanneksille jatkojalostamalla niitä suoramyyntiin? Lepaalla perehdytään soseiden, hillojen ja pikkelsien valmistamiseen.


Aika: 27. - 28.9.2017
Paikka: Lepaantie 129, 14610 Lepaa
Hinta: 40€ + alv


Ilmoittaudu viimeistään 25.9. mennessä alla olevan linkin kautta tai puhelimitse 0400 898 663. Ohjelma ja ilmoittautuminen.

24.9.2017 - Ammattimatka Islantiin 24.-29.9.2017

Syyskuussa on tarjolla erinomainen tilaisuus lähteä tutustumaan islantilaiseen alkutuotantoon, elintarvikeyrityksiin ja paikalliseen tapaan yhdistää ruoka ja matkailu. Bonuksena matkalla nautitaan luontoelämyksistä ja tutustutaan Islannin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Matka on suunnattu varsinaissuomalaisille, satakuntalaisille, hämäläisille sekä pirkanmaalaisille ruoka-alan yrittäjille ja sen järjestää Tiedokas- hanke. Lue koko matkaohjelma tästä.


Aika: 24.9.-28.9.2017
Hinta: 850€ / henkilö. Hinta sisältää lennot Helsinki-Reykjavik-Helsinki, majoituksen kahden hengen huoneessa, aamiaiset hotellilla, opastetut ja tulkatut käynnit tutustumiskohteissa, liikkumisen Islannissa bussilla sekä erinomaisen matkaseuran. Hinta ei sisällä ateriakustannuksia.
Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset ke 19.6. mennessä Sanna Vähämikolle, sanna.vahamiko@utu.fi tai 040 484 3556. 

16.9.2017 - Osta tilalta! -päivä ja Lähiruokasafari

Osta tilalta! -päivänä 16.9.2017 juhlistamme tuottajia ja kotimaista ruoantuotantoa ympäri Suomea. Päivän aikana maatilat avaavat ovensa vierailijoille, jotka voivat ostaa tuoreita raaka-aineita ja tuotteita suoraan tuottajalta. Moni tuottaja tarjoaa raaka-aineita kuluttajille ympäri vuoden, joten tarkista lähitilojen avoimet ovet ja aukiolot tilaesittelyistä.


Samana päivänä järjestetään Pirkanmaalla myös Lähiruokasafari, joka kutsuu pirkanmaalaisia maaseudulle tutustumaan tiloihin ja tuottajiin, ja katsomaan mitä kaikkea hyvää läheltä löytyy.


Liity Safarin kiertäjiin Facebookissa, pysyt parhaiten kärryillä uusista käänteistä ja Safaripäivän ohjelmasta. Lähiruokasafari on nyt myös Instagramissa.

13.9.2017 - Elintarviketeollisuusmessut Tampereella

Elintarviketeollisuus 2017 kokoaa elintarviketeollisuuden ammattilaiset kahdeksi päiväksi Tampereelle 13.-14.9.2017.


Vuodesta 2005 alkaen järjestetty Elintarviketeollisuus on vakiinnuttanut asemansa Pohjoismaiden johtavana elintarvikealan ammattimessuna. Tapahtuma kattaa elintarvikealan koko kaaren alkutuotannosta loppukäyttäjään ja edelleen kierrätykseen.


Aika: 13.-14.9.2017
Paikka: Tampereen Messu-­ ja Urheilukeskus, Ilmailunkatu 20, 33900 Tampere

Varaa osasto tai rekisteröidy kävijäksi täällä.

6.9.2017 - Luomupuuron syönnin maailmanennätys 6.9.2017

Pro Luomu ry kutsuu yhteistyökumppaniensa kanssa kaikki suomalaiset mukaan syömään Suomi luomupuurokartalle! Maailmanennätyksen tekemiseen lasketaan kaikki päivän aikana syödyt luomupuurot.


Yritys tai yhteisö: ilmoittakaa 6.9. tarjotut luomupuuroannokset sivuilla http://www.luomupuuro.fi/ilmoittautumislomake/.


Kuluttaja: postaa 6.9. kuva omasta luomupuuroannoksestasi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luomupuuronME.


Eikä pelkästään päämäärä, vaan myös matka. Voit lähteä mukaan valmennusohjelmaan. Lue lisää: http://www.luomupuuro.fi/

29.8.2017 - Vastuulliset ja paikalliset elintarvikehankinnat - kuinka ne tehdään hankintalakia hyödyntäen

Julkisten elintarvikehankintojen avulla voidaan vaikuttaa myönteisesti aluetalouteen. Tilaisuudessa tutustaan  Motivan Vastuullisten elintarvikehankintojen julkaisuun ja uuteen hankintalakiin ja sen keskeisiin muutoksiin. Tilaisuudessa käydään läpi alan hyviä esimerkkejä ja annetaan konkreettisia neuvoja elintarvikkeiden hankintaprosessiin. 


Tilaisuus on tarkoitettu hankkijoille, ruokapalveluvastaaville sekä elintarvikesektorin toimijoille. Tutustu tilaisuuden ohjelmaan.


Aika: 29.8.2017 klo 8.30 - 13.00
Paikka: Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto
Ilmoittautudu tilaisuuteen 21.8.2017 mennessä tästä.

29.8.2017 - Pienten leipomoyrittäjien mahdollisuudet ja arjessa jaksaminen

Suomalainen leipäkori -hanke järjestää pienille leipomoyrittäjille suunnatun tapahtuman Forssassa. Iltatilaisuudessa on tarjolla monipuolinen ja ohjelma ja tuoreita lämpimäisiä!
 
Tervetulohetki lämpimäisiä nauttien, Minna Mäkinen & Seppo Rantanen, LHKK
Paijan tilan tarina, Anna ja Antero Paija
Verkkokaupan mahdollisuudet leipomotuotteille, Jani Lehtimäki NetHit
Pienen toimijan mahdollisuudet saada hyllytilaa, kauppias Mikko Virtanen K-Citymarket Forssa
Ideointi ja visiointipajat, Mika Palanen LHKK
Työhyvinvoinnilla voimia, Jutta Ikonen LHKK


Aika: 29.8.2017 klo 17-20
Paikka: Forssan ammatti-instituutti, Saksankatu 27, 30100 Forssa
Hinta: Tilaisuus on maksuton.
Tapahtuma on myös Facebookissa.
 

26.8.2017 - Satokatu ja Illallinen Tampereen Taivaan alla

Satokauden lähiruokatapahtuma järjestetään toista kertaa – tänä vuonna Hämeenpuistossa lauantaina 26.8.2017 klo 10-18.


Osta tuotteillesi esittely- ja myyntipaikka: 
Hinnat: Ilman sähköä 30 euroa + alv24%, sähköllä 40 euroa + alv24%
Varaukset: riikka.toytari@tamperetunnetuksi.fi, 040-5821949
Ilmoitathan varauksessa yrityksesi, myytävät tuotteet, myyntikojun mitat sekä sähkön tarve. Tapahtumaa mukana järjestämässä Tampere Tunnetuksi ry:n kanssa Ahlmanin Parasta pöytään Pirkanmaalta -hanke.
 
Samana päivänä järjestetään Illallinen Tampereen taivaan alla -tapahtuma, jossa kaduille katetaan illallispöytiä valkoisin liinoin. Varaa paikka seurueellesi ja ota omat picnic-eväät mukaan. Liity mukaan Facebookissa ja seuraa tiedotusta.

26.8.2017 - Luonnon päivä luomutiloilla

Luomutilojen avoimien ovien päivää vietetään Luonnon päivänä 26.8.2017. Tänä vuonna jo 30 luomutilaa avaa ovensa yleisölle, jolla on tilaisuus tutustua luomutuotantoon ja luomuviljelijöihin. Luonnon päivänä tilat tarjoavat ohjelmaa omien mahdollisuuksiensa mukaan.


Lisätietoja: Minna Nurro, Pro Luomu ry, minna.nurro@proluomu.fi, 040 120 7477

23.8.2017 - Asiaa omavalvonnasta ja Oivasta Forssassa

Suomalainen leipäkori -hanke järjestää leipomoalan yrittäjille, leipomoissa työskenteleville ja leipomoalasta kiinnostuneille koulutuspäivän Forssassa. Koulutuspäivän sisältönä on elintarvikkeiden turvallinen käsittely leipomoissa ja elintarvikealalla. Päivän aikana perehdytään myös OIVA-järjestelmään ja sen merkitykseen yrityksille. 


Aika: 23.8.2017, klo 8-15
Paikka: Forssan ammatti-instituutti, Saksankatu 27, 30100 Forssa
Hinta: Tilaisuus on maksuton
Lisätietoja ja ilmoittautuminen

21.8.2017 - Akaan hunajaviikot 21.8. - 3.9.2017

Akaan hunajaviikkoja juhlitaan jo viidettä vuotta. Hunajaviikkojen kohokohta Hunajahulinat -sadonkorjuumarkkinat järjestetään Toijalan torialueella lauantaina 26.8.2017 klo 9-14. Myyntipaikan hinta Hunajahulinat -tapahtumaan alkaen 40€ (sis alv.) Varaa myyntipaikka täältä.


Läheltä lähtee -lähiruokatapahtuma järjestetään 2.9.2017 klo 10-16, ja silloin monet akaalaiset tilat avaavat ovensa vierailijoille.


Lisätietoja tapahtumista: Anni Määttä, anni.maatta@akaa.fi

15.8.2017 - INNOVATIONS GO -työpaja Helsingissä

Finnish Food Innovations (FFI) -ohjelma tarjoaa yrittäjille ja tuottajille maksuttoman INNOVATIONS GO! -työpajan, jossa innovoidaan uusia free-from -vientituotteita tai uudistetaan olemassa olevia tuotteita vientimarkkinoille sopiviksi. Työpajassa saat opastusta tuotekehityksessä monipuoliselta asiantuntijatiimiltä.


Aika: 15.8.2017 klo 9–16
Paikka: Teurastamo (Kellohalli), Flavor Studio, Työpajankatu 2, 00580 Helsinki
Ilmoittautuminen: Fennopromo Oy, info@fennopromo.fi


Työpaja on maksuton. Jos et pääse paikalle, voit seurata osaa työpajasta webinaarina. Pyydä webinaarilinkki sähköpostiisi.  Lue työpajan ohjelma täältä. 

26.7.2017 - Makuja ja yrittäjyyttä Etelä-Pohjanmaalla

Lähde mukaan makumatkalle Etelä-Pohjanmaalle tutustumaan paikallisiin lähiruokayrityksiin, niiden tuotteisiin, toimintaan, verkostoihin ja tarinoihin! Matkalla pääsemme kurkistamaan muun muassa luontomatkailukohteen, lihakarjatilan, marjatilan ja öljypuristamon toimintaan. Kuulemme palvelujen ja raaka-aineiden tuotteistamisesta, toimijoiden yhteistyöstä ja verkostoitumisesta. Matkan varrella nautimme tietenkin lähiruokalounaan ja pistäydymme myös lähiruokaostoksilla.


Maakuntamatkalla tutustutaan monipuolisesti Etelä-Pohjanmaan lähiruoan tuottajiin ja yrittäjiin. Lue koko ohjelma täältä.


Aika: 26.7.2017
Hinta: 38€ + alv 24%/henkilö. Lounas on omakustanteinen.
Ilmoittautuminen 7.7. mennessä: outi.penttilä@proagria.fi tai 040 7198 959

8.7.2017 - Ahlmanin torit

Ahlmanin torit pyörähtävät käyntiin heinäkuussa, kun pirkanmaalaiset tuottajat tulevat Ahlmanille myymään lähiruokaa ja käsiteollisuustuotteita. Seuraa toritapahtumia myös Facebookissa.


Aika: lauantaisin 8.7., 22. 7., 12.8. ja 9.9. klo 10-13
Paikka: Ahlman, Hallilantie 24, 33820 Tampere
Toripaikan hinta: 20 €/kerta.
Ilmoittaudu myyjäksi: https://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin1324969&SID=4740e4b4-05c7-4cdf-b095-b1e0beba8584&dy=86982933


Lisätietoja: Anu Tuomola, anu.tuomola@ahlman.fi  tai 044 7960535

20.6.2017 - Syötävän hyvää läheltä -kurssi

Tule mukaan valmistamaan ja nauttimaan kesäistä lähiruokaa ryyditettynä luonnonyrteillä!


Aika: 20.6.2017 klo 17.00 – 20.00
Paikka: Ahlman, Hallilantie 24, 33820 Tampere
Hinta: 20€ (sis. alv 24 %)


Ilmoittautuminen: 16.6. mennessä: Outi Penttilä outi.penttila@proagria.fi tai puh. 040 7198 959

17.6.2017 - Syödään yhdessä hämäläisittäin

MTK Häme, maa- ja kotitalousnaiset, martat sekä Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistys tuovat Maaseutupolun Hämeenlinnan torille. Paikalla on tietoa muun muassa villiyrteistä, perunasta ja mehiläisistä.


Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistys ja Hämeenlinnan seudun ravintolat jatkavat päivää klo 13-17 tuoden torille ja Raatihuoneenkadulle pitkät pöydät, joissa syödään yhdessä. Mukana on useita ravintoloita, joista Fresno ja ravintola Piparkakkutalo lähtivät kehittämään yhdessä lähiruokayrittäjien sekä Tiedolla ja osaamisella kasvuun - elintarvikealan yhteistyöhankkeen (Tiedokas) kanssa paikallisista raaka-aineista maisteluannoksia mukaan ostettavaksi. Myös lähiruokatuottajia on torilla myymässä tuotteitaan.


Aika: 17.6.2017, klo 10-17
Paikka: Raatihuoneenkatu ja tori, Hämeenlinna
Lisätietoja

9.6.2017 - REKO-toiminta elintarvikelainsäädännön näkökulmasta -webinaari

REKO-toimintaan liittyvässä webinaarissa Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta esittelee REKO-ohjetta. Siihen on kerätty elintarvikelainsäädännöstä tulevia asioita, jotka pitää ottaa huomioon, kun myy tuotteita REKO-renkaan kautta. REKO-ohjeessa käydään läpi asiaa erityisesti REKO-toimijoiden eli REKO:ssa tuotteita myyvän yrityksen tai yksityishenkilön näkökulmasta.


Aika: 9.6.2017 klo 10.00 (- noin klo 10.45)
Paikka: Webinaari
Ilmoittautuminen
Lisätietoja REKO-toiminnasta
REKO-ohje

6.6.2017 - Food Business Summit 6.- 8.6. Seinäjoella

Toinen Food Business Summit -tapahtuma järjestetään 6.6. - 8.6.2017 Seinäjoella. Tapahtuma on suunnattu ruokatuotannon, -teollisuuden ja teknologioiden parissa toimiville yrityksille, tutkijoille ja kehittäjille.


Vuoden 2017 teemat ovat ruokakokemus, alustatalous, uudistuva ruokabusiness ja vienti. Tapahtumassa on mahdollista osallistua myös agrobiotalouden innovaatiokierrokselle, joissa tutustutaan agrobiotalouden ajankohtaisiin teemoihin.


Aika: 6. - 8.6.2017
Paikka: Kampusranta 9, 60320 Seinäjoki
Lisätietoja, rekisteröityminen ja ohjelma

5.6.2017 - Makujen ja tarinoiden Itä-Suomi 5.- 6.6.2017

Tervetuloa ammattimatkalle Itä-Suomeen 5.6. - 6.6.2017. Matkalla opimme, kuinka tuotteita ja palveluja esitellään elämyksellisen markkinoinnin ja tarinallistamisen keinoin. Pääkohteinamme ovat upea Hotelli Punkaharju majoitus- ja ravintolapalveluineen sekä Mikkelin seudun ylpeys, Tertin Kartano.


Matkan hinta on 125€/henkilö sisältäen bussikuljetuksen, hotelliyöpymisen kahden hengen huoneessa, aamiaisen sekä tutustumisen matkakohteisiin. Ateriat ovat omakustanteisia. Pidätämme oikeuden pieniin muutoksiin matkaohjelmassa.


Ilmoittaudu 12.5. mennessä: ritva.pietarinen@ahlman.fi tai 044 556 8468

Tutustu tästä matkaohjelmaan.

29.5.2017 - Lähiruoka-alan kannattavuus ja kilpailukyvyn tekijät -webinaari

Viime vuodet eivät ole olleet taloudellisesti helppoja lähiruokayrityksille, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore kyselytutkimus. Yrittäjät näkevät kuitenkin valoa tulevaisuudessa. Lisäinvestointeja suunnitellaan erityisesti Pohjois-Suomessa.


Pasi Rikkonen, johtava tutkija, Lukesta kertoo yrittäjäkyselyn tuloksista liittyen lähiruoka-alan kannattavuuteen, investointi- ja kehittämissuunnitelmiin sekä kilpailukykytekijöihin webinaarissa ma


Aika:  29.5.2017 klo 14.30
Paikka: Webinaari
Ilmoittautuminen: http://ty.fi/lahikanna-webinaari


Voit lähettää ilmoittautumislomakkeen kautta myös etukäteiskysymyksiä. Tiedote tutkimuksesta

20.5.2017 - Valokuva markkinoinnin ja brändäyksen välineenä

Haluatko oppia ottamaan houkuttelevia tuote, ruoka-tai miljöökuvia verkkosivuillesi tai sosiaaliseen mediaan? Tule mukaan kurssipäivään, jonka aikana opimme, miten hyvä kuva rakennetaan valaistuksen, sommittelun ja tarinallisuuden keinoin. Kurssipäivään sisältyy käytännön kuvausharjoituksia. Ota mukaan kännykkä tai muu kamera. Opettajana toimii valokuvaaja Sini Ellen, jolla on pitkä kokemus visuaalisten sisältöjen tuottamisesta. Sini Ellenin käsialaa ovat mm. kansainvälinen Laine Magazine sekä My Blue&White Kitchen –ruokablogi.


Aika: 20.5.2017 klo 9.30 - 15.00
Paikka: Ahlman, Hallilantie 24, 33820 Tampere
Hinta: 60€ sisältäen aamiaisen. Lounas on omakustanteinen.
Ilmoittautuminen viimeistään 10.5.2017 mennessä: ritva.pietarinen@ahlman.fi tai 044 556 8468
Ohjelma

9.5.2017 - Lammasta pöytään -lähiruokatyöpaja

Lähellä tuotettu ruoka kiinnostaa kuluttajia. Lammas on monipuolinen raaka-aine ja se sopii monenlaisiin ruokiin. Käytännön keittiöympäristössä lähdemme miettimään, kokeilemaan ja testaamaan lampaasta uusia ideoita ruokapöytään.
Ota mukaan keittiötyöskentelyyn sopivat vaatteet.


Aika: 9.5.2017 klo 10-15
Paikka: Ahlman, opetuskeittiö, Hallilantie 24, Tampere
Hinta: 20 e + alv 24%.
Ilmoittaudu mukaan 4.5. mennessä: Outi Penttilä, outi.penttila@proagria.fi, puh. 040 7198 959
Ohjelma

23.4.2017 - Ahvenanmaan opintomatka 23.-25.4.

Tervetuloa lähiruokayrittäjien opinto- ja verkostoitumismatkalle Ahvenanmaalle! Matkalla tutustumme monipuolisesti paikallisiin lähiruokayrityksiin ja nautimme ahvenanmaalaisia herkkuja. Huhtikuussa Ahvenanmaan raikas kevät on parhaimmillaan. Matkalla kohti kesää talven väsymys unohtuu, ja tuliaisiksi saamme uutta puhtia ja paljon ideoita!

Ahvenanmaalla tutustumme muun muassa kuuluisan ahvenanmaalaiskokin Michael Björklundin Smakbyhyn, maailmalla palkintoja saaneeseen viinitilaan ja moniin muihin lähituottajiin. Matkaamme Ahvenanmaalle saaristolaivalla Vuosnaisista, ja palaamme Maarianhaminasta Turkuun Viking Linella. 


Hinta 190€/hlö sisältäen matkat, majoituksen kahden hengen huoneessa ja aamiaiset. Yhden hengen huone lisämaksusta. Ruokailut omakustanteisia. Ilmoittautuminen 3.4.2017 mennessä: Anu Tuomola, puh. 044 796 0535, anu.tuomola@ahlman.fi Ilmoitathan samalla mahdolliset ruoka-aineallergiat.

Matkaohjelman voit ladata tästä. Pidätämme oikeuden muutoksiin matkaohjelmassa.

20.4.2017 - Kalapäivä Tampereella

Tervetuloa kala-aiheiseen infopäivään Ahlmanille!

Tilaisuudessa on puhujana Pyhäjärvi-instituutin kala-asiantuntija Marko Jori, joka luo katsauksen kotimaisten järvikalatuotteiden markkinatilanteeseen. Paikalla on myös keravalainen Kalatalo-yritys, joka hakee yhteistyökumppania hoitokalastuksen yhteydessä saatavan järvikalan jalostamiseksi ammattikeittiöiden käyttöön. Mukana keskustelussa on myös Pirkanmaa Osuuskaupan valikoimapäällikkö Jenni Keskinen. Päivän aikana käsitellään myös työhygieniaan ja viranomaisvaatimuksiin liittyviä asioita. 


Aika: 20.4.2017, klo 10-15
Paikka: Ahlman, Toimelan sali, Hallilantie 24, 33820 Tampere
Hinta: Tilaisuus on maksuton, lounas omakustanteinen.
Ilmoittautuminen 17.4. menessä Anu Tuomolalle, puh. 044 7960 535, anu.tuomola@ahlman.fi

7.4.2017 - Elintarvikealan digipalvelut ja toimitusketjut -MiniHackathon Helsingissä

Valtakunnallinen lähiruoan koordinaatiohanke, Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä-hanke ja maa- ja metsätalousministeriö järjestävät Lähiruoka & Luomu-tapahtuman yhteydessä MiniHackathonin elintarvikealan toimijoille ja erilaisten palvelun tarjoajille. Tavoitteena on tutustua olemassa oleviin sähköisin palveluihin ja löytää ideoita, miten digitalisaatio ja eri palvelut voisivat helpottaa b-to-b ja b-to-c yhteistyötä.


Aika: 7.4.2017 klo 13 - 15
Paikka: Messukeskus, kokoustilat 204-205, Helsinki
Lisätietoja 


Haluatko mukaan esittelijäksi? Palveluiden toteuttajat voivat esitellä omia tuotteitaan esittelypisteillä ja jokaiselle on varattu lyhyt esittelypuheenvuoro tilaisuudessa. Jos haluat mukaan esittelypisteelle, ota yhteyttä Päivi Töyli, paivi.toyli@utu.fi tai 040 189 1929.

Haluatko tulla tutustumaan palveluihin?
Ilmoittaudu osallistujaksi: http://ty.fi/minihackathon
Samaan aikaan on myös Lähiruoka & Luomu-messut Messukeskuksessa.

6.4.2017 - Lähi- ja luomuruoan tapahtuma Helsingissä 6.- 9.4.2017

Lähiruoka & Luomu -tapahtuma on omistettu suomalaisille pientuottajille, lähellä tuotetulle ruoalle sekä sertifioiduille luomutuotteille. Messuilla voi maistella uutuuksia, seurata kokkausnäytöksiä ja löytää ruokapöytään herkkuja, joita joka kaupoista ei saa. Höysteenä saa aimo annoksen tietoa suorana tuottajilta ruoan vastuullisesta tuotannosta. Mukana olevien yritysten valikoimissa on lihatuotteita, juustoja, viljatuotteita, juureksia, perinneherkkuja, uusia proteiinilähteitä kuten hamppua, jäätelöä ja säilykkeitä. Lähiruoka & Luomu -tapahtumassa julkistetaan myös Vuoden Lähiruokateko-palkinnon saaja. 2000 euron tunnustuspalkinto annetaan sopivalle Lähiruoan tekijälle tai puolestapuhujalle messujen avajaispäivänä.


Aika: 6.-9.4.2017
Paikka: Messukeskus, Helsinki
Aukioloajat ja lippujen hinnat
Lisätietoja

5.4.2017 - Lammasta pöytään -lähiruokatyöpaja Tampereella

Lähellä tuotettu ruoka kiinnostaa kuluttajia. Lammasta pöytään -lähiruokatyöpajassa pohditaan, millaiset lammastuotteet kiinnostavat kuluttajaa, ja miten omia tuotteita on mahdollista kehittää. Työpajassa sovitaan toinen tapaaminen, jolloin kokeillaan ideoita käytännössä.


Päivän vetäjänä ruoka-ja yritysasiantuntija Outi Penttilä, ProAgria Etelä-Suomi ry / Etelä-Suomen maa-ja kotitalousnaiset


Aika: 5.4.2017, klo 10.00-13.30
Paikka: Ahman, Toimela-rakennus, Hallilantie 24, Tampere
Ilmoittautuminen 31.3 mennessä: Outi Penttilä, outi.penttila@proagria.fi, puh. 040 7198 959
Hinta: 20 e + alv 24%, lounas omakustanteinen
Ohjelma

31.3.2017 - Perunasta pöytään -lähiruokatyöpaja

Peruna on kuluttajalle tuttu tuote, mutta silti se saattaa olla vieras. Perunalla on monia mahdollisuuksia ja sitä voidaan tuotteistaa ja kohdentaa uusillekin asiakaskunnille. Pirkanmaalainen perunantuottaja, lähde mukaan miettimään perunatuotettasi ja mitä sen eteen voisi tehdä. Samalla pääset verkottumaan yrittäjien kanssa. Tämän työpajan jälkeen sovimme vielä toisen tapaamisen keväälle.


Aika: 31.3. klo 10.00-13.30
Paikka: Maa-ja metsätalo, Näsilinnankatu 48D, 1 krs, Tampere
Hinta: 20 e + alv 24%
Ilmoittautuminen: Outi Penttilä puh. 040 7198 959, outi.penttila@proagria.fi,  Ruoka-ja yritysasiantuntija, ProAgriaEtelä-Suomi ry / Etelä-Suomen maa-ja kotitalousnaiset
Muista ilmoittautua  27.3 mennessä!
Ohjelma

29.3.2017 - Tutkittua tietoa elintarvikkeista -seminaari Jokioisissa

Innovatiivinen, huippututkimukseen perustuva ruoantuotanto luo alalle kasvunpaikkoja sekä tarjoaa elämyksiä ja nautintoa ruoan ystäville. Tutkimus tuo tuttuihinkin raaka-aineisiin uutta twistiä ja raivaa tietä suomalaisiin ruokapöytiin vielä kuulumattomille uutuuksille. Toivotamme kaikki ruoasta ja ruokatutkimuksesta kiinnostuneet tervetulleeksi Tutkittua tietoa elintarvikkeista -seminaarin kuulemaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) ajankohtaista tutkimustietoa elintarvikkeista ja tapaamaan tutkijoita.


Aika: 29.3.2017 klo 8:30–12
Paikka:  Jokioisten Tietotalo, Humppilantie 9, Jokioinen
Ilmoittautuminen to 23.3.2017  mennessä
Lisätietoja: Erkki Vasara, asiakaspäällikkö, tutkija, Luonnonvarakeskus (Luke), puh. 0400 699 209, erkki.vasara@luke.fi Seminaarin järjestäjä: Innovoinnilla ja kokeilutoiminnalla kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä, InnoRuoka -hanke.

28.3.2017 - Uuskaupan tiedotustilaisuus

Tampereelle perustettava yhteisöllinen ruokakauppa, Uuskauppa, tarjoaa luonnonmukaisesti tuotettua, puhdasta ruokaa. Uuskaupan asiakkaana saat valikoiman jota marketista et löydä, tiedät mistä ruokasi tulee ja pääset vaikuttamaan kaupan toimintaan. Olet mukana luomassa reilua kaupankäyntikulttuuria, jossa kaikki ruokaketjussa työskentelevät saavat oikeudenmukaisen korvauksen. Uuskauppa toimii aivan uudella tavalla!


Tervetuloa Uuskaupan tiedotustilaisuuteen!


Aika: 28.3.2017 klo 18.00–20.00
Paikka: Ahlmanin Kartano (Selinin sali), Hallilantie 24, 33820 Tampere
Lue lisätietoja Uuskaupan tiedotteesta.

24.3.2017 - Elintarvikealan vientivalmennuspäivä Helsingissä

Vientivalmennuspäivässä selviää, mitä jokaisen elintarvikevientiä pohtivan on tiedettävä viennin viranomaisvaatimuksista, ja mitä konkreettista apua julkinen sektori tarjoaa yritysten vientiponnisteluihin.Valmennus on suunnattu erityisesti elintarvikevientiä suunnitteleville tai jo vieville yrityksille, mutta myös muut tahot ovat tervetulleita mukaan. Elintarvikealan vientivalmennuspäivän järjestävät yhteistyössä Eviran pk-vientihanke ja Food from Finland -ohjelma.


Aika: 24.3.2017 klo 9:30-15.30
Paikka: FinPro, Porkkalankatu 1, Helsinki
Ohjelma
Ilmoittautuminen
Lisätietoja:
Saara Pietilä, Eviran pk-vientihanke, p. 050 328 7166, pk-vienti(at)evira.fi
Mia Naakka, Finpro/Food from Finland, p. 050 324 9790, mia.naakka(at)finpro.fi
Annaleena Soult, Finpro/Food from Finland, p. 040 343 3447, annaleena.soult(at)finpro.fi

23.3.2017 - Kiinnostaako verkkokauppa? Infotilaisuus Porissa

Kiinnostaako verkkokaupan aloittaminen? Jos olet asiaa yhtään miettinyt, klikkaa itsesi tähän tilaisuuteen! Tilaisuuden aikana käydään läpi mm. verkkokaupan perustamisen pääkohdat, verkkokaupan ylläpitäminen, asiakkaiden löytäminen ja pitäminen, maksutavat, varaston hallinta ja  lähettäminen.  Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijoina Vilkas Oy:n toimitusjohtaja Markku Korkiakoskea sekä Verkkologistiikan yrittäjää Petteri Kuusistoa. 


Aika: 28.3.2017, klo 13.00-16.00
Paikka: Winnova, Liisanpuisto, Pori
Ilmoittautuminen: Pyhäjärvi‐instituutin toimistoon puh. 044 034 4054 tai sähköpostitse toimisto@pji.fi 
Ohjelma
Tilaisuuteen mahtuu 15 henkilöä. Paikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä. Tilaisuus on maksuton.

22.3.2017 - Kannattavuuden kiitorata - Teemapäivät lähiruokayrittäjille

Kannattavuuden kiitorata on kolmen teemapäivän paketti lähiruokayrittäjille. Teemapäivien jälkeen yrittäjä näkee edessään toimenpitein valaistun kiitoradan, jota pitkin rullaamalla oman yrityksen kannattavuus lähtee nousuun.


Teemapäivä III - Kuvat ja tarinat - miten esittelen tuotteeni?

10.00 – 10.15
Aamupalaksi makuja läheltä - tarjolla juustoja ja omenatuoremehua
10.15 – 11.00 Kauppias Mari Korpikaivo kertoo, millainen tuotepakkaus erottuu kaupan hyllyllä ja tarttuu asiakkaan mukaan. Myös esimerkkejä tuotteiden toimivasta esillepanosta.
11.00 – 12.00 Lounas ravintola Kapustassa (omakustanteinen)
12.00 – 14.00 Markkinointiviestinnän osaaja ja Eat&Joy Maatilatorin perustajiin kuuluva Aki Arjola kertoo kuvien ja tarinoiden merkityksestä markkinoinnin tukena.
14.00 – 15.00 Kahvit ja keskustelua


Aika: 22.3.2017 klo 10-15
Paikka: Ahlman, Hallilantie 24, 33820 Tampere
Hinta: 40€ tai kolmen teemapäivän yhteishinta 100€
Ilmoittautuminen: Anu Tuomola anu.tuomola@ahlman.fi tai 044 796 0535


Lataa Kannattavuuden kiitorata -esite.

22.3.2017 - Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat -seminaari Helsingissä

Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat -seminaarissa julkaistaan maa- ja metsätalousministeriön toimeksiantama ja Motivan yhteistyökumppaneineen toteuttama ohjeistus vastuullisista julkisista elintarvikehankinnoista.


Motiva pyytää parhaillaan kommentteja vastuullisten elintarvikehankintojen kriteeriehdotukseen. Motiva käsittelee kommentit kommenttikierroksen jälkeen, ja niitä hyödynnetään kriteerien jatkokehityksessä. Tavoitteena on kehittää toimivat kriteerit, joita julkinen sektori pystyy hyödyntämään hankinnoissaan ja elintarvikesektori pystyy niihin kilpailutuksissa vastaamaan. Tavoitteena on myös kehittää elintarvikkeiden kysyntää ja markkinoita vastuulliseen suuntaan. Kommentit kriteereistä tulee lähettää 24.2.2017 mennessä webropol-lomakkeen kautta. Kommentointi ja lisätietoja: http://motivanhankintapalvelu.fi/tietopankki/elintarvikkeet


Aika: 22.3.2017 12.30 - 16.00
Paikka: Ravintola Metropol Hietaniemenkatu 14, 00100 Helsinki
Hinta: Tilaisuus on maksuton
Ohjelma
Ilmoittautuminen viimeistään 13.3.2017
Lisätietoja: Elina Ovaskainen, Motiva Oy, elina.ovaskainen@motiva.fi

14.3.2017 - Lähiruoka koukuttaa -webinaari

Mikä lähiruoassa koukuttaa? Tiistaina 14.3. klo 10-10.30 järjestetään webinaari liittyen aiheeseen ”lähiruoka ja sosiaalinen pääoma”. 
Tutustu jo ennakkoon asiakkaiden ja yrittäjien lähiruokatarinoihin verkkojulkaisussa.  


Aika: 14.3.2017, klo 10.00-10.30
Paikka: Webinaari
Ilmoittautuminen

9.3.2017 - Liha-alan ammattimatka Irlantiin 9. - 12.3.2017

Tervetuloa mukaan Tiedokas– hankkeen järjestämälle satakuntalaisille, varsinaissuomalaisille, hämäläisille sekä pirkanmaalaisille elintarvikealan yrittäjille tarkoitetulle matkalle tutustumaan vihreään Irlantiin.  Matkaamme Euroopan kolmanneksi suurimmalle saarelle 9. - 12.3.2017. 


Matkan hinta 585€/henkilö. Hinta sisältää lennot turistiluokassa Helsinki – Dublin – Helsinki, majoituksen kahden hengen huoneessa, aamiaiset hotellilla, opastetut ja tulkatut käynnit tutustumiskohteissa ja liikkumisen Irlannissa. Hinta ei sisällä ateriakustannuksia.


Tutustu matkaohjelmaan!

Lisätiedot ja sitovat ilmoittautumiset 6.1. mennessä Timo Katilalle, timo.katila@pji.fi tai 044–034 4061. 
Pidätämme oikeuden pieniin muutoksiin matkaohjelmassa. Matkalle mahtuu mukaan varmuudella 15 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. 

8.3.2017 - Elintarvikeyrittäjien ammattimatka Itävaltaan 8.—12.3.2017

Lähde tutustumaan itävaltalaisiin lähiruokayrittäjiin ja paikalliseen ruokakulttuuriin. Parasta pöytään Pirkanmaalta –hanke järjestää elintarvikeyrittäjille ja tuottajille suunnatun ammattimatkan keväiseen Itävaltaan 8.—12.3.2017.

Vierailemme muun muassa laidunsikatilalla, luomuemolehmätilalla ja lammastilalla. Vierailemme myös maitotilalla ja free range -kanoja kasvattavalla maatilalla. Tutustumme tilojen toimintaperiaatteisiin ja tuotteisiin. Perehdymme myös Almenlandin maakunnan ALMO-lähiruokabrändiin ja maakunnan huipputuotteisiin. Käymme myös tutustumassa pieniin mutta menestyneisiin elintarvikeyrityksiin, jotka valmistavat perinteiseen reseptiikkaan nojaavia laatutuotteita.


Matkan hinta on 695 €/henkilö. Hinta sisältää lennot Helsinki –Wien – Helsinki, majoituksen kahden hengen huoneessa, aamiaiset hotelleissa, bussikuljetukset sekä opastetut ja tulkatut käynnit tutustumiskohteisiin.  
Illalliset ja muut ateriat ovat omakustanteisia.  Oppaina toimivat luomu– ja lähiruokayrittäjät Niina ja Philipp Mayer. Philipp on kotoisin Steiermarkin maakunnasta ja tuntee paikalliskulttuurin erinomaisesti. Lisätiedot ja sitovat ilmoittautumiset 31.1.2017 mennessä Anu Tuomolalle sähköpostiosoitteeseen anu.tuomola@ahlman.fi, tai numeroon 044 796 0535.  Matkaohjelma tarkentuu ennen matkaa. Pidätämme oikeuden pieniin muutoksiin matkaohjelmassa.    

21.2.2017 - Ruokaturvallisuudesta ruokaturvaan -seminaari Jyväskylässä

Syömmekö vielä huomenna suomalaista ruokaa? Ruokaturvallisuudesta ruokaturvaan -seminaari järjestetään tiistaina 21.2.2017 klo 9.00–11.45 sekä keskustelutilaisuus aiheesta Suomalaista ruokaa myös huomenna – miten se turvataan? klo 13.00–14.30. Tilaisuus pidetään Jyväskylän ammattikorkeakoulun Lutakon kampuksella Dynamossa (Piippukatu 2, Jyväskylä). Maksuton seminaari ja sen jälkeen pidettävä keskustelutilaisuus ovat suunnattu kuluttajille, päättäjille, yrittäjille sekä kehittäjille.


Aika: 21.2.2017 klo 9.00–11.45 ja klo 13.00–14.30
Paikka: Piippukatu 2, Jyväskylä (Jyväskylän ammattikorkeakoulun Lutakon kampuksella Dynamossa)
Ohjelma
Ilmoittautuminen 17.2.2017 klo 12.00 mennessä

16.2.2017 - Tietoisku pienteurastamoyrittäjille Hämeenlinnassa

Tietoisku pienteurastamoyrittäjille työlainsäädännöstä ja yrityksen kehittämisestä.
Päivän aiheet ja puhujat: 
Työlainsäädäntö, työsuojelu ja ulkomaisia työntekijöitä koskeva lainsäädäntö, Jyri Saarikoski
Oman yrityksen liiketoiminnan kehittäminen, Vesa Tuomela, HAMK


Aika: 16.2.2017 klo 10-13
Paikka: Hämeenlinna
Ilmoittautumiset 9.2. mennessä: sari.mantila@hamk.fi tai 040 833 2592
Tilaisuuden järjestää Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin hanke

9.2.2017 - Viennistä virtaa elintarvikeyritykseen -koulutus Turussa

Vientiaiheinen teemapäivä elintarvikeyrittäjille. Tutustu tästä teemapäivän ohjelmaan.


Aika: torstaina 9.2.2017 klo 8.30 - 16
Paikka: ravintola Hus Lindman, Piispankatu 15, Turku
Hinta: tilaisuus on ilmainen, sisältäen koulutuksen ja kahvit, lounas omakustanteinen
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: sanna.vahamiko@utu.fi tai mervi.louhivaara@utu.fi viimeistään perjantaina 3.2 mennessä 

Huomaathan myös samana päivänä Turussa järjestettävän Innotori-hankkeen vientihautomon (vastaava tilaisuus Porissa 7.2). Lisätietoja hautomotilaisuuksista Pauliina Ojansivulta pauliina.ojansivu@utu.fi, p. 040 152 7840

8.2.2017 - Kannattavuuden kiitorata -teemapäivät lähiruokayrittäjille Ahlmanilla

Kannattavuuden kiitorata on kolmen teemapäivän paketti lähiruokayrittäjille. Teemapäivien jälkeen yrittäjä näkee edessään toimenpitein valaistun kiitoradan, jota pitkin rullaamalla oman yrityksen kannattavuus lähtee nousuun.


Teemapäivä II - Asiakastoiveiden täyttäminen

10.00 – 10.15
Aamupalaksi makuja läheltä - tarjolla juustoja ja omenatuoremehua
10.15 – 11.00 Jouko Vahekoski kertoo lihanleikkuuseen ja lihatuotteiden valmistamiseen erikoistuneen Liha-Aitta Vahekosken tavoista ottaa asiakkaan tarpeet huomioon tuotannossa ja asiakaspalvelussa.
11.00 – 12.00 Lounas ravintola Kapustassa (omakustanteinen)
12.00 – 12.45 Henri Murto kertoo Rekolan biodynaamisen maatilan toiminnasta, tuotevalikoiman asiakaslähtöisestä suunnittelusta ja asiakaskohtaamisesta.
12.45 – 14.00 MunaEggsPressin ja Vaahteramäki Farming Oy:n omistaja ja maanviljelijä Mikko Välttilä kertoo aidon asiakaspalvelun merkityksestä.
14.00 – 15.00 Kahvit ja keskustelua


Aika: 8.2.2017 klo 10-15
Ilmoittautuminen: Anu Tuomola anu.tuomola@ahlman.fi tai 044 796 0535
Hinta: 40€ tai kolmen teemapäivän yhteishinta 100€
Koulutuspaikka: Ahlman, Hallilantie 24, 33820 Tampere
Lataa Kannattavuuden kiitorata -esite.


Seuraava teemapäivä:
22.3.2017 Kuvat ja tarinat – miten esittelen tuotteeni?

2.2.2017 - Pihvikarjaseminaari Helsingissä

Pihvikarjaseminaarissa tarkastellaan pihvikarjan kasvattamisen kysymyksiä monesta eri näkökulmasta.


Naudanlihantuotannon ympäristövaikutukset Suomessa. Nurmi, vesi, luonnon monimuotisuus ja maisema. Perttu Virkajärvi, professori, Luonnonvarakeskus LUKE
Ruokapolitiikka – vähemmän, mutta paremmin lihaa. Pihvilihan rooli ruokavalinnoissa. Hanna Mattila, kiertotalouden asiantuntija, Sitra
Pyhä ruoka. Miksi ruokavalinnat ohjaavat elämäämme? Joonas Konstig, kirjailija
Pihvilihaa kuluttajalle, mutta miten? Näkökulmat suoramyyntiin sekä lihatalon pihvilihatarjontaan. Case-esimerkit Tamminen Oy ja Bosgård Charolais. Johanna Mattila, projektipäällikkö & Aitoja Makuja –suoramyyntiasiantuntija; Aarne Schildt, luomukarjankasvattaja, Bosgård Oy; Pasi Tamminen, toimitusjohtaja, Tamminen Oy.
Laskuoppia: lihanautatilan kannattavuuslaskenta. Erno Uusi-Salava, talousneuvoja & Majan tilan isäntä.


Aika: 2.2.2017 klo 9-12.30
Paikka: Hotel Rantapuisto, Furuborginkatu 3, Helsinki
Ilmoittautuminen
Lue koko ohjelma

1.2.2017 - Luomufoorumi Jyväskylässä

Luomun kulutus on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun niin Suomessa kuin monissa muissa maissa. Myös luomutuotanto lisääntyy, joskin kulutuksen kasvua hitaammin. Mikä luomussa vetoaa kuluttajiin – onko kyseessä ohimenevä villitys vai pysyvä uusi suunta? Entä miltä näyttää luomu tuottajan näkökulmasta: kannattaako se taloudellisesti vai katoaako luomun lisäarvo kuluihin? Muun muassa näitä asioita pohditaan Luomufoorumissa, joka järjestetään 1.-2.2.2017 Jyväskylässä. Tervetuloa!


Kaksipäiväisen Lumufoorumin aloittaa maksuton seminaari, joka pidetään ravintola Priimuksessa (JAMK, Taulumäentie 45, Jyväskylä). Seminaari on suunnattu kaikille luomun ja ruoan parissa työskenteleville. Seminaarissa kuullaan ruokabisneksen ja maatalousalan huippuasiantuntijoita. SOK:n valikoimajohtaja Antti Oksa valottaa luomumarkkinoiden tulevaisuudennäkymiä ja kertoo, mitä luomutuotteita kaivataan lisää kauppojen hyllyille. Tutkimuspäällikkö Arto Latukka Lukesta avaa luomutilojen taloudellista tilannetta ja pohtii kannattavuuden osatekijöitä. Esitelmissä tarkastellaan luomua myös eläinten hyvinvoinnin ja ympäristövaikutusten näkökulmasta. Kommenteissa äänensä saavat kuuluviin mm. maanviljelijä Martti Mäkelä Pihtiputaalta sekä MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola.


Seminaarin jälkeen Luomufoorumi jatkuu seuraavaan päivään asti erityisesti hanketoimijoille suunnattuina työpajoina, jotka pidetään ravintola Priimuksessa ja ravintola Harmoonissa (Väinönkatu 1, Jyväskylä). Työpajoissa tutustutaan eri alueiden luomuhankkeisiin ja vahvistetaan yhteistyötä niiden välillä. Lisäksi kartoitetaan luomualan kehittämiskohteita ja hiotaan yhteisiä viestintäkampanjoita. Työpajaosuus on maksullinen, ja siihen osallistuville on neuvoteltu pakettihinnat, jotka sisältävät mm. luomuillallisen ravintola Pöllöwaarissa ja yöpymisen hotelli Versossa.


Ilmoittaudu viimeistään 20.1.2017! Ilmoittautumista toivotaan myös niiltä, jotka osallistuvat vain seminaariin. Luomufoorumin järjestää Luomun koordinaatiohanke yhteistyössä Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa -hankkeen kanssa.


Aika: 1.2. - 2.2.2017
Paikka: Ravintola Priimus, Taulumäentie 45, Jyväskylä
Hinnat ja ilmoittautuminen
Ohjelma

25.1.2017 - ERIHYVÄ - Erikoisruokavaliotuotteet -seminaari Helsingissä

Tilaisuudessa mm. puheenvuoro EU:n ja Iso-Britannian Free From –ja vegaani / vegetaarituotteiden markkinoista sekä SOK:n ja muiden kauppaketjujen puheenvuorot erityisruokavaliotuotteiden trendeistä ja tulevaisuudesta sekä esitys erityisruokavaliotuotteiden brändäyksestä. Tilaisuudessa julkistetaan Foodwestin toteuttama nettipohjaisen kvalitatiivisen kuluttajatutkimuksen tulokset.


Aika: 25.1.2017, klo 11.30-16
Paikka: Original Sokos Hotel Vantaa, Hertaksentie 2, Tikkurila
Hinta: 20€
Lisätietoja
Ilmoittautuminen
Ohjelma

22.1.2017 - Elintarvikealan opintomatka Ruotsiin - liikkuva teurastamo 22.1. – 25.1.2017

Tutustumme Kometoksen valmistamaan ja Hälsingestintan -yrityksen omistamaan naudanteurastusrekkaan 23.1. Linköpingissä. Haastattelemme liikkuvan teurastamon työntekijöitä ja mukana kulkevaa eläinlääkäriä. Tapaamme yrityksen toimitusjohtajan tai varatoimitusjohtajan, joka kertoo meille yrityksen toimintaorganisaatiosta, taloudesta, työsuhteista ja tulevaisuudennäkymistä. Tapaamme mahdollisesti myös Ruotsin elintarvikevalvontaviranomaisia tutustuaksemme elintarviketurvallisuuteen liittyviin näkökohtiin liikkuvan teurastamon toiminnassa. Tiedolla ja osaamisella kasvuun –elintarvikealan yhteistyöhanke toteuttaa matkan osana liikkuvan teurastamon selvitystyötä. 


Aika: 22.1. – 25.1.2017
Paikka: Linköping, Tukholma
Hinta: 150 - 180€ (Hinta sisältää laivamatkat Turku-Tukholma-Turku, yhden hotelliyöpymisen ja bussikuljetukset. Hinta täsmentyy tammikuun alussa.)
Alustavat ilmoittautumiset 20.12.2016 mennessä Anu Tuomolalle (anu.tuomola@ahlman.fi tai puh. 044 796 0535)

11.1.2017 - Kannattavuuden kiitorata -teemapäivät lähiruokayrittäjille Ahlmanilla

Kannattavuuden kiitorata on kolmen teemapäivän paketti lähiruokayrittäjille. Teemapäivien jälkeen yrittäjä näkee edessään toimenpitein valaistun kiitoradan, jota pitkin rullaamalla oman yrityksen kannattavuus lähtee nousuun.


Teemapäivä I - Talouden tärkeät tunnusluvut


09.00 – 10.00 Toimitusjohtaja Timo Jaakkola: ”Mitä tunnuslukuja menestyvä pientuottaja elintarvikeyrityksessään seuraa, ja miten hän saa ne esille?”
10.00 – 10.15 Makuja läheltä: tarjolla juustoja ja omenatuoremehua
10.15 – 11.00 Juustomestari Peter Döring: ”Millaista on juustomestarin yrittäjyys? Mitä asioita seuraan kehittyvän yritykseni taloudessa? Onko palkittu juusto kannattavin tuote?”
11.00 – 12.00 Lounas ravintola Kapustassa
12.00 – 12.45 Kauppias Mari Korpikaivo: ”Millainen on kauppiaan mielestä hyvä tuotepakkaus? Miten saan tuotteeni erottumaan ja tarttumaan asiakkaan mukaan.”
12.45 – 14.00 Finn Angus Osuuskunnan projektipäällikkö, karjankasvattaja Katri Strohecker: ”Mikä on ollut yrittäjien tavoite osuuskuntaa perustettaessa, ja millaisia kokemuksia toiminnasta on tähän mennessä kertynyt?”
14.00 – 15.00 Kahvit ja keskustelua


Ilmoittautuminen: Anu Tuomola anu.tuomola@ahlman.fi tai 044 796 0535
Hinta: 40€
Kolmen teemapäivän yhteishinta: 100€
Koulutuspaikka: Ahlman, Hallilantie 24, 33820 Tampere
Lue Kannattavuuden kiitorata -esite.


Seuraavat teemapäivät:
8.2.2017 Asiakastoiveiden täyttäminen
22.3.2017 Kuvat ja tarinat – miten esittelen tuotteeni?

19.12.2016 - Alkuperästä bisnestä - Nimisuojaus tuotteiden erilaistamiskeinona

Alkuperästä bisnestä - Nimisuojaus tuotteiden erilaistamiskeinona -seminaarin pääpuhuja on johtaja Mauro Rosati, Qualivita Foundation/Italia (tulkkaus). Tutustu ohjelmaan! 


Aika: 19.12.2016 klo 13-16
Paikka: Anna K, kokoustila Ulappa, Annankatu 24/5 krs., Helsinki
Ilmoittautuminen: 12.12.2016 mennessä https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/75868/lomake.html
Lisätietoja: Marjo Särkkä-Tirkkonen, p. 044 5906849, marjo.sarkka-tirkkonen@helsinki.fi

Tilaisuus on maksuton.

30.11.2016 - Läheltä ja luomua - Paikallisia ja kestäviä ruokaratkaisuja -seminaari

Paikallinen ja kestävä elintarviketuotanto ei ole itsestäänselvyys, vaan sen eteen on tehtävä jatkuvasti töitä. Elintarvikealalla toimivan yrityksen on seurattava aktiivisesti trendejä, pysyttävä mukana kehityksessä ja tartuttava rohkeasti ympäristöstä kumpuaviin uudistumishaasteisiin. Myös muiden toimijoiden täytyy huolehtia ruokaketjun kestävyydestä ja haasteisiin vastaamisesta omalta osaltaan.

Tilaisuudessa kuullaan näkemyksiä, kokemuksia ja tutkittua tietoa paikalliseen ruokaa liittyvistä innovaatioista, luomun aluetalousvaikutuksista, tarjontaketjujen toimivuudesta ja elintarvikkeiden hankinnoista.

Seminaari on tarkoitettu elintarvikkeiden tuottajille ja jalostajille, ammattikeittiöiden edustajille, kehittäjätahoille sekä kuntapäättäjille. Myös alan opiskelijat sekä kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita.


Aika: 30.11.2016 klo 12.00-16.00
Paikka: Frami D:n Mega-kokoustila, Tiedekatu 2, Seinäjoki
Ilmoittautuminen: 22.11.2016 mennessä irmeli.rintala@helsinki.fi, puh 050 415 1147 tai e-lomakkeella: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/73992/lomake.html


Ohjelma: http://www.helsinki.fi/ruralia/koulutus/pdf/L%C3%A4hi-InnojaLuomuseminaari30112016.pdf


Seminaari liittyy Ruralia-instituutissa toteutettuihin hankkeisiin: Lähi-Inno – Räätälöimällä ammattikeittiöihin, Luomun aluetaloudelliset vaikutukset ja tuotannon edistäminen sekä Perunan menekinedistämisen, tiedotuksen, neuvonnan, koulutuksen ja kehittämisen tehostaminen. Hankkeita on rahoittanut Maa- ja metsätalousministeriö.

23.11.2016 - Lähiruokatyöpaja

Lähiruokayrittäjä, oletko miettinyt uusia lähiruokatuotteita tuotevalikoimaasi vai pitäisikö valikoimissa olevia tuotteitasi parantaa?
Lähde mukaan kehittämään omaa lähiruokatuotettasi tai miettimään aivan uusia ideoita yhdessä muiden lähiruokayrittäjien kanssa.


Aika: 23.11.  klo 10-13.3
Paikka: Cafe Herkkuhetki, Anttilantie 6, Orivesi
Hinta: 20€ + ALV 24%, lounas omakustanteinen.
Ilmoittaudu 20.11.2016 mennessä outi.penttila@proagria.fi


Lisätietoja Outi Penttilä, puh. 040 7198 959, ruoka- ja yritysasiantuntija, ProAgria Etelä-Suomi ry/maa- ja kotitalousnaiset

18.11.2016 - Laatu ja hygienia elintarvikealan yrityksessä

Laatu ja hygienia elintarvikealan yrityksessä – Tiedokas-hankkeen tietoisku. Mitä analysoin, miksi, miten ja missä? Mikä laatujärjestelmä?


Ajankohta: Perjantai 18.11.2016 klo 9- 13
Paikka: Ravintola Hus Lindmanin Ekman-kabinetti, Piispankatu 15, Turku
Ilmoittautuminen: 14.11.2016 mennessä oheisen linkin kautta https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=3584


Ohjelma:
9.00–9.15 Aamukahvit ja esittäytymiskierros
9.15–9.30 Johdatus päivän teemaan, Projektipäällikkö Mervi Louhivaara, Turun yliopiston Brahea-keskus
9.30–10.00 Ongelmakohdat terveysvalvonnan näkökulmasta puhuja varmentuu myöhemmin
10.00–10.45 Mitä, miten ja missä analysoin? Asiakkuusvastaava Anni Lindstedt, Eurofins Scientific Finland Oy
10.45–12.00 Elintarvikealan laatujärjestelmät, Susanna Pesonen, Inspecta
12.00- Kysymyksiä ja keskustelua aiheesta


Tilaisuus on ilmainen, sisältäen koulutuksen ja kahvin. Lisätietoja tilaisuudesta saat sanna.vahamiko@utu.fi tai mervi.louhivaara@utu.fi.

17.11.2016 - Tuottajalta tukkuun -infotilaisuus

Tilaisuuden tavoitteena on tuoda tietoa ammattikeittiösektorilla (Foodservice ent. HoReCa) toimivien tukkujen toiminnasta sekä luoda yhteistyömahdollisuuksia eri tukkutoimijoiden kanssa. Tilaisuus on tarkoitettu ensisijaisesti Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen elintarvikeyrittäjille.


Aika: Torstai 17.11.2016 klo 14.30 – n. 17.30 (kahvit klo 14 alkaen)
Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu, C213 (2. krs.), Kaartokatu 2, 11100 Riihimäki. Kahvitarjoilu 1. kerroksen kahvilassa.
Ilmoittautuminen: 11.11. mennessä Siri.Taalas@mtk.fi, puh. 040-545 4117.


Ohjelma:
14.00 Kahvit ja ilmoittautuminen
14.30 Tervetuloa
14.35 Miten toimin HoReCa -tukkujen kanssa -täsmäopas, Päivi Töyli
15.05 Tuotekortin esittely, Sanna Lento
15.15 GS1 yritystunniste ja tilaus-toimitusjärjestelmä Golli pk-yrittäjän apuna, Mikko Luokkamäki, GS1 Finland
15.45 Aluetukkutoimintamalli paikallisten tuotteiden saamiseksi alueen pieniin ammattikeittiöihin, Mertsi Töttölä
16.00 Tukkujen esittäytymiset
16.30 eteenpäin; etukäteen sovittujen tapaamisten toteutus (á 10 min/yritys/tukku)

Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoita kiinnostuksesi tavata henkilökohtaisesti alla mainittujen HoReCa- tukkujen edustajia: He-Vi Hasila, Kespro, LähiPuoti Remes, Meira Nova, Wihuri Oy Aarnio.  Valitse 1-2 ensisijaista toivetta sekä kerro, mitä tuoteryhmää/tuotetta edustat. Täytä tuotekortti etukäteen ja tuo esimerkkituote mukanasi tapaamiseen.

2.11.2016 - Pirkanmaan REKO -toimijoiden illanvietto Ahlmanilla

Aika: 2.11.2016, klo 18-20
Paikka: Ahlman, Hallilantie 24, 33280 Tampere

18.10.2016 - Marjanjalostuspäivä Kokemäellä

Ohjelma


8:30 Aamukahvit ja tervetulosanat
9:00 Esikäsittelystä ja puristamisesta sananen, opettaja Ilkka Boberg
9:30 Puristimen äärellä, opettaja Ilkka Boberg puristimen esittely (pakka-/vesipainepuristin)
11:30 Siirtyminen ja lounas (omakustanteinen) Anttilan tilalla
12:30 Tuotantolaitteiden esittely, marjanviljelijät ja jatkojalostajat Juho & Tommi Anttila
13:00 Yrittäjän puheenvuoro, marjanviljelijät ja jatkojalostajat Juho & Tommi Anttila
13:40 Laitetoimittaja esittäytyy
14:00 Kahvit
14:30 (–15:00) Vapaa keskustelu, heränneet kysymykset


Aika: 18.10.2016
Paikka: Aloitus Huittisten ammatti- ja yrittäjäopiston Kokemäen yksikössä  (Kauvatsantie 189) ja siirrymme iltapäiväksi Anttilan tilalle (Sonnilantie 111)
Hinta: 100 € (sis. päivän ohjelman ja itsepuristetut mehut pakkauksessaan)


Ilmoittautuminen Pyhäjärvi-instituuttiin 044 - 034 40 54 tai sähköpostitse toimisto@pji.fi viimeistään 14.10.
Lisätiedot: Pyhäjärvi-instituutti Timo Katila puh. 044 034 40 61

13.10.2016 - Lähiruokaa kuluttajien pöytään -työpaja

Lähiruoka ja lähellä tuotettu ruoka kiinnostaa kuluttajia. Oletko miettinyt millaisia lähiruokatuotteita kuluttajat tulevaisuudessa haluaisivat? Lähde mukaan kuulemaan mitä kuluttajat odottavat ja miettimään omien tuotteidesi kehittämistä. Tämän päivän jälkeen järjestämme työpajoja, joissa yrittäjät pääsevät miettimään oman tuotteensa kehittämistä  käytännössä. Lähde mukaan luomaan lähiruokatuotteita yhdessä muiden lähiruokayrittäjien kanssa.


Ohjelma


13.00 Kahvit ja tervetuloa, Outi Penttilä, ProAgria Etelä-Suomi ry, MKN ruokapalvelut
13.30 Lähiruokaa kaupasta – mitä kuluttajat haluavat, valikoimapäällikkö Jenni Keskinen, Pirkanmaan Osuuskauppa
14.00 Ruoasta puhetta, markkinoinnin suunnittelija, Jani Kinnunen, Sivumaku-blogi
14.30 Miten toimimme, Johanna Luiro-Ojanen, Cafe Herkkuhetki
15.00 Miten parannamme tuotteitamme
16.00 Miten tästä eteenpäin


Päivän vetäjänä
Outi Penttilä
Ruoka- ja yritysasiantuntija
ProAgria Etelä-Suomi ry, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset


Aika      Torstai  13.10. klo 13.00 – 16.30
Paikka   Ahlman, Toimelan Sali, Hallilantie 24, 33820 Tampere
Hinta     20 e + alv 24%


llmoittaudu mukaan 7.10. mennessä:
outi.penttila@proagria.fi
Puh. 040 7198 959

10.10.2016 - Elintarvikeyrittäjien ammattimatka Kanta- ja Päijät-Hämeeseen

Tervetuloa mukaan mielenkiintoiselle kahden päivän ammattimatkalle tutustumaan hämäläisiin elintarvikealan yrityksiin 10.-11.10.2016. Matkalla tutustutaan monipuolisesti eri toimialojen ja erikokoisten yritysten kasvutarinoihin, tuotteisiin ja tuotantoon Kanta- ja Päijät-Hämeessä.

Matkakohteina ovat maakunnille tyypillisiä erikoiskasvi-, marja-alan, vilja-alan, lihan- sekä kalanjalostuksen yrityksiä.

Matkaohjelma löytyy tästä. Matkan hinta on 160 €/hlö (alv 0%) sisältäen yritysesittelyt, tuotemaistatukset, majoituksen kahden hengen huoneessa sekä bussikuljetukset. Ruokailut (kaksi lounasta ja lähiruokaillallinen) yhteensä 48€ maksetaan paikan päällä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen 26.9. mennessä:
Sanna Lento p.040-509 6443, sanna.lento(at)hamk.fi tai
Leena Luoma p. 050-493 7433, leena.luoma(at)student.hamk.fi

Voit myös ilmoittautua Kasvua Hämeessä verkkosivuilla: http://kasvuahameessa.fi/tapahtumat/elintarvikeyrittajien-ammattimatka-13-14-6-2016/


Kerro ilmoittautumisen yhteydessä onko sinulla erityisruokavalio ja mistä tulet bussin kyytiin.

10.10.2016 - Kaupunkiviljelytyöpaja

Tampereen ammattikorkeakoulu ja Käymäläseura Huussi ry kutsuvat teidät KIVIREKI – Kaupunkiviljelystä resurssitehokasta liiketoimintaa -hankkeen työpajaan maanantaina 10.10. klo 9-12 Tampereen ammattikorkeakoululle. Työpajan tarkoituksena on kertoa hankkeen onnistumisista ja haasteista, ja ennen kaikkea kehittää kaupunkiviljelyn ideaa Pirkanmaalla eteenpäin. Miksi kaupunkiviljely kiinnostaa kaupunkilaisia ja yrityksiä? Minkälaisia tulevaisuuden mahdollisuuksia kaupunkiviljelyssä on? Miten ravinnekierto liittyy kaupunkiviljelyyn? Tule keskustelemaan ja kuulemaan uusia ideoita! Työpaja on kaikille avoin ja ilmainen.


Ilmoittauduthan 7.10. mennessä:
http://www.huussi.net/toimintamme/hankkeet-nyt/kivireki/tyopajat/ilmoittautuminen-kivireki-tyopajaan-10-10/


Lisätiedot: Karoliina Tuukkanen (Käymäläseura Huussi ry), karoliina.tuukkanen@huussi.net / p. 045 8753576


Lisätietoja hankkeesta: http://www.huussi.net/toimintamme/hankkeet-nyt/kivireki/


 

4.10.2016 - Elintarvikkeiden myyntiajan määrittäminen ja säilyvyyden varmistaminen

Teemapäivän tavoitteena on osata arvioida oman jatkojalosteen tai elintarvikkeen turvallisuutta ja säilyvyyttä. Päivän aikana käsitellään elintarvikkeiden hygieenisiä vaaroja, elintarvikkeiden säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä sekä säilyvyyden varmistamisessa käytettäviä menetelmiä ja niiden valintaa. Samalla suunnitellaan oman tuotteen säilyvyyden varmistamista ja kokeillaan muutamia kemiallisia (esim. happamuus, vesiaktiivisuus) ja mikrobiologisia menetelmiä käytännössä.

Kouluttajana toimii Hämeen ammattikorkeakoulun yliopettaja, ETT, Tuija Pirttijärvi. Koulutuksen hinta on 60 €/hlö sisältäen materiaalin ja kahvit.

Koulutuspaikkana on Hämeen ammattikorkeakoulu Visamäki, B-talo, luokka 323, Visamäentie 35 B,
13100 Hämeenlinna.

Ota mukaan omasta tuotteestasi kaksi näytekappaletta, josta tehdään analyyseja. Mainitse jo ilmoittautumisen yhteydessä tuotteesi.

Ilmoittautumiset to 15.9. mennessä Sanna.Lento@hamk.fi tai p. 040-509 6443.

http://kasvuahameessa.fi/tapahtumat/elintarvikkeiden-myyntiajan-maarittaminen-ja-sailyvyyden-varmistaminen/

24.9.2016 - Läheltä hyvää -lähiruokatapahtuma Ahlmanilla

Pirkanmaalaiset tuottajat ja yrittäjät tuovat jälleen maakunnan herkullisia lähiruokatuotteita tarjolle Ahlmanin viihtyisään pihapiiriin lauantaina, 24.9. klo 11 - 15.


Myös Ahlmanin ravintolat ja Tilapuoti ovat avoinna, ja pihapiirissä on runsaasti ohjelmaa kaikenikäisille.


Opetusravintola Anna
Menu
Maa-artisokkakeittoa
Maatiaista kahdella tapaa, rosepippurikastiketta ja kauden juureksia
Juustotarjotin Ahlmanin omista juustoista
Kahvi ja petit four
Klo 12 - 14
Hinta 24,90€
Lapset (alle 12v) 12€
Pöytävaraukset +358 41 5144 617


Ravintola Kapusta
Lähiruokalounas noutopöydästä klo 11-15

Kahvilat
Omenatarha Café & Grill Perinnepihalla sekä Ahl-Café opetusravintola Annan yläkerrassa ovat avoinna koko tapahtuman ajan.

Tilapuoti
Uudistuneessa Tilapuodissa Ahlmanin tilameijerin tuotteita, leivonnaisia ja muita lähiruokatuotteita
Avoinna klo 11-15

Maitobaari
Avoinna klo 11-15

Perinnepiha
Perinnepihalla tutustutaan erilaisiin omenalajikkeisiin ja myydään Ahlmanin omenatarhan omenoita ja oman puutarhan omenatuoremehua.
Leivinuunissa paistetaan tuoretta leipää.

Sienineuvontaa
Sienineuvoja Eila Smolander neuvoo tunnistamaan ruokasieniä.


Hapattamalla raikasta
Ruoka- ja yritysasiantuntija Outi Penttilä opastaa vihannesten hapattamisen saloihin.
Toimelan Sali, klo 12-14

Opastetut kierrokset Ahlmanin pihapiirissä
Lähdöt Infopisteestä klo 11.30, 12.30, 13.30 ja 14.00

Mindfulness-kierrokset Ahlmanin puutarhassa
Varaukset ja lähdöt Infopisteestä klo 11.30, 12.30 ja 13.30


Kukkakoruja ja -seppeleitä
Lisäksi syksyisiä istutuksia ja kransseja myynnissä Tilapuodin edustalla sekä arpajaiset.


Ahlmanin museo
Seppälä, Emännän kammari

Oppilaskunnan kirpputori
Seppälä, Isännän kammari

Juhlatilan ja juhlakattauksen esittely
Kartano, Murulan juhlatila

Perennojen vaihtopiste
Kasvihuone

Hevosajelua pihapiirissä
Suomenhevonen Peko ajeluttaa halukkaita koko tapahtuman ajan

Loimusalon laamatalli
Rauhalliset alpakat ja laamat esittäytyvät isoille ja pienille

Toimintaa lapsille

”Lehmän päivä” -näytelmä
Kartanon edusta, klo 11.40, 12.40 ja 13.40

Maatiaisvasikoiden rotujen ja hoidon esittely
Lähtö Kartanon edustalta klo 12.00, 13.00 ja 14.00

Eläinaiheisia kasvomaalauksia ja askartelua
Kartano, Selinin Sali

Pistokkaiden ottaminen ja istutus
Kartanon edusta


 


HUOM! Myyntipaikkoja on vielä vapaana. Jos haluat tulla tapahtumaan myymään tai esittelemään tuotteitasi, ilmoittaudu numeroon 044 556 8468.


Tapahtuma facebookissa: https://www.facebook.com/events/316683748672790/


Alueella on rajoitetusti pysäköintipaikkoja. Bussilinja 12 ajaa tihennettyjä vuoroja välillä Keskustori-Hallila-Keskustori klo 10.40 alkaen. Myös linja 21 kulkee tapahtuma-alueen ohitse.


TERVETULOA!


Ahlman, Hallilantie 24, 33280 Tampere

10.9.2016 - Osta tilalta!

Osta tilalta! -päivänä 10.9. juhlistamme tuottajia ja kotimaista ruoantuotantoa ympäri Suomea. Päivän aikana koet elämyksiä, pääset tutustumaan lähiseutusi maatiloihin sekä ruoantuottajiin, ja samalla voit ostaa tuoreita raaka-aineita suoraan tuottajalta.


Ryhdy myyjäksi tai etsi ostopaikkoja osoitteessa https://ostatilalta.fi/

31.8.2016 - Uutta twistiä kasvisruokaan - Luomutarjonnan lisääminen ja monipuolistaminen ammattikeittiöissä

Ekocentrian järjestämä luomukasvisruokapäivä Ahlmanilla Tampereella. Reseptiikkaa kehittää ja päivän vetää Finlandia-talon keittiömestari Mika Heiskanen. Ruokaa tehdään alueellisista luomutuotteista ja mukana päivässä ovat ehtimisensä mukaan myös tuottajat, joilta raaka-aineet päivään saadaan. Lisätiedot Anu Arolaakso p. 044 785 4048 ja ilmoittautuminen reetta.toivanen@sakky.fi


Ahlman, Hallilantie 24, 33280 Tampere

27.8.2016 - Luomutilojen avoimet ovet - Luonnon päivä

Lauantaina 27.8.2016 vietetään Luonnon päivää. Neljättä kertaa järjestettävässä tapahtumassa on tänäkin vuonna mukana luomutiloja, jotka avaavat ovensa yleisölle klo 12-15.

Luomutiloilla kerrotaan tilan tuotannosta, luomun merkityksestä maatalousluonnon monimuotoisuuden ylläpitäjänä sekä luomusta yleensä. Kullakin tilalla on tarjolla ohjelmaa tilan omien mahdollisuuksien mukaan. Monet Luonnon päivän luomutilat ovat kotieläintiloja, joten luvassa on niin ikään eläimellisiä elämyksiä. Tiloilla on myös pop up -kahviloita ja luomutuotteiden myyntiä.


Lisätietoja avoimista luomutiloista löydät tapahtuman verkkosivuilta

27.8.2016 - Satokatu-lähiruokatori Tampereella

Tule toriostoksille Tampereelle! Tuoreen sadon myyntitapahtuma ensimmäistä kertaa Hämeenkadulla.


Myyjien ilmoittautuminen 1.8. mennessä 30 eurolla (+alv). lmoittautuminen ja lisätiedot: toimisto@tamperetunnetuksi.fi, Liina Kangas, p. 040 7011 242

20.8.2016 - Lähiruokasafari Pirkanmaalla

Lähiruokasafari kutsuu jälleen pirkanmaalaisia samoamaan lähiruoan alkulähteille, tutustumaan tiloihin ja tuottajiin, ja katsomaan mitä kaikkea hyvää läheltä löytyy. Ilmoittautuminen ja lisätiedot leena.karppi@tampere.fi, Leena Karppi 040 674 3915. 


Liity myös Safarin kiertäjiin Facebookissa, pysyt parhaiten kärryillä uusista käänteistä ja Safaripäivän ohjelmasta!

27.11.2014 - Suoramyyntiohjeistus ja tuottajaoppaan esittely, Ahlman

Oletko harkinnut tilamyynnin aloittamista? Infopäivässä esitellään uusia suoramyyntiohjeistuksia, jotka vastaavat moniin kentällä askarruttaviin kysymyksiin, kuten miten voin aloittaa tuotteideni suoramyynnin, tarvitsenko toimintaan lupia ja voinko myydä tuotteitani myös paikalliseen ravintolaan? Tilamyyntiopasta esittelemään tulee projektipäällikkö Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

21.11.2014 - Muuttuvat pakkausmerkinnät, Ahlman

Askarruttavatko muuttuvat pakkausmerkinnät? Puuttuuko vielä enari? Mietitkö etikettien vaihtamista tai kokonaan uusia etikettejä? Onko tarpeen muuttaa itse asiassa koko etiketti? Ja miten sen voisi hoitaa helpoimmin?

6.11.2014 - Lähiruokatukun tuottajaksi tai asiakkaaksi? Retki Humppilaan

Palkittu lähiruokatukkuri Kimmo Remes LähiPuoti Remes Oy:stä teki sen, mistä moni haaveilee, eli perusti menestyksekkään lähiruokatukun. Tukku toimii Humppilassa riittävän Lähellä Pirkanmaata, jotta valikoimissa voi olla myös pirkanmaalaisia tuotteita. Remes myös toimittaa jo jonkin verran Pirkanmaalle, mm. Akaan koululaiset saavat nauttia hyvistä lähiperunoista ja jokunen ravintola-asiakaskin jo listoilta löytyy. Tukun valikoimaan kuuluvat myös jatkojalosteet, kuten kasvikset.

9.10.2014 - Aitoja Makuja II ja Parasta Pöytään Pirkanmaalta hankkeiden yhteinen loppuseminaari –lähiruoasta Bis

20.9.2014 - Ahlmanin Läheltä hyvää 20.9.2014

23.8.2014 - Lähiruokasafari Pirkanmaalla

21.8.2014 - Herkkujen Suomi

9.8.2014 - Perinnepäivä ja Maalaistori

26.7.2014 - Pälkäneen pernavestari

5.6.2014 - Ahlmanin puutarhapäivä

24.5.2014 - Ylöjärven markkinat

11.4.2014 - Lähiruoka & Luomu -tapahtuma

21.3.2014 - Paikallista ruokaa -lähiruokatreffit Helsingissä