Runebergintortut Resepti
Tutustu perinteiseen Runebergin torttu reseptiin ja valmista herkulliset leivonnaiset juhlistamaan Johan Ludvig Runebergiä. Löydä ohje ja leivontavinkit nyt!
2 dl manteleita jauhettuna
2 dl kaurakeksiä jauhettuna
200 g leivontamargariinia tai voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3/4 dl kevytkermaa
vadelmahilloa
KOSTUTUSLIEMI
2 dl vettä
1/2 dl sokeria
2-3 rkl rommia tai muutama tippa rommiaromia
vadelmahilloa
TOMUSOKERIKUORRUTUS
1 dl tomusokeria
2 tl sitruunanmehua tai vettä
Vaihtoehtoisesti valmista sokerikuorrutusta
Runebergin tortut ovat perinteisiä leivonnaisia, joita nautitaan 5. helmikuuta juhlistaen Suomen kansallisrunoilijaa Johan Ludvig Runebergiä!
1. Hienonna mantelit ja keksit monitoimikoneessa mahdollisimman pieneksi jauheeksi.
2. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri yhteen kuohkeaksi seokseksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa jokaisen jälkeen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan hiljaisella nopeudella samalla kun kone käy. Lisää joukkoon keksimuruset, mantelijauhe ja kerma. Sekoita kevyesti, vältellen liiallista vaivaamista. Valitse leivontaan mieluiten vähintään 1/2 dl:n vetosia, tukevia ja korkeareunaisia paperi- tai alumiinivuokia.
3. Voitele alumiinivuoat perusteellisesti. Täytä vuoat hieman vajaiksi ja tee jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella painaen. Lisää jokaiseen syvennykseen noin 1/2 tl vadelmahilloa.
4. Asettele vuoat uunipellille väljästi ja paista 200-asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia, kunnes torttujen pinta on kauniin ruskea.
5. Kiehauta vesi ja liuota siihen sokeri. Mausta seos halutessasi alkoholilla tai aromilla. Kostuta tortut rommiliemellä pullasudilla heti uunista ottamisen jälkeen.
6. Lisää kuumille tortuille keskelle vielä 1/2 tl vadelmahilloa kuhunkin ja anna jäähtyä. Mittaa tomusokeri pieneen kulhoon ja lisää vähitellen sitruunamehua, kunnes muodostuu notkea massa. Lusikoi seos pieneen muovipussiin, leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus hillon ympärille renkaaksi. Anna sokerikuorrutuksen kuivahtaa.
Valmistusai
ka: 1 tunti
Runebergintorttujen menneisyys
Runebergintortut ovat klassisia suomalaisia leivonnaisia, joiden juuret ulottuvat 1800-luvulle. Ne ovat saaneet nimensä kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan, sillä tarinoiden mukaan Runeberg nautti näistä herkullisista tortuista usein aamiaisella. Kertoman mukaan Runebergin vaimo, Fredrika, loi alkuperäisen ohjeen käyttäen kaapista löytyneitä aineksia kuten murskattuja keksejä ja manteleita. Runebergintortut ovat tämän jälkeen saavuttaneet pysyvän aseman suomalaisten suosiossa, erityisesti Runebergin päivänä, joka on 5. helmikuuta. Tämä päivä on Runebergin syntymäpäivä, jolloin tortut ovat tärkeä osa juhlistusta.
Runebergintorttujen raaka-aineet
Runebergintorttujen valmistukseen tarvitaan muutamia keskeisiä raaka-aineita, jotka antavat niille niiden ominaisen maun. Näihin kuuluu vehnäjauho, sokeri, voi, kananmunat, murskatut keksit, manteli ja kardemumma. Manteli ja kardemumma tuovat tortuille niiden tutun maun. Kostutukseen käytetään usein punssia tai rommia, mikä lisää makuun syvyyttä. Tortut viimeistellään vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella, jotka antavat tortuille niiden tunnistettavan ulkonäön ja maun.
Vinkkejä runebergintorttujen valmistukseen
Runebergintorttujen teko on melko yksinkertaista, mutta muutamilla nikseillä saavutetaan paras lopputulos. Ensimmäinen vinkki on murskata keksit hienoksi jauheeksi, jotta taikinasta tulee tasainen. Voi on hyvä vaahdottaa huolellisesti sokerin kanssa ilmavuuden saavuttamiseksi. Mantelijauhe on suositeltavaa käyttää, mutta karkeampi mantelimurska sopii, jos haluaa karkeampaa rakennetta. Tortut kannattaa kostuttaa kunnolla, jotta ne pysyvät mehevinä. Vadelmahillo tulee levittää tasaisesti ja sokerikuorrute lisätä juuri ennen tarjoilua.
Runebergintorttujen tarjoiluideat
Runebergintortut ovat maukkaita sellaisenaan, mutta niitä voi tarjoilla myös monella muullakin tavalla. Suosittu vaihtoehto on nauttia tortut kahvin tai teen kanssa, mikä korostaa niiden makua. Voit kokeilla myös tarjoilla torttuja vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa, mikä lisää ylellisyyttä. Jos haluat kokeilla jotain uutta, voit lisätä torttujen päälle tuoreita marjoja tai hedelmäviipaleita. Runebergintortut ovat myös erinomainen lisä juhlapöytään, missä ne varmasti ilahduttavat vieraita.