Mustikkatäytekakku

Opi valmistamaan maukas mustikkatäytekakku perunajauhosta kakkupohjana. Tutustu herkulliseen viikuna reseptiin ja katso, kuinka kauan kakkupohja säilyy jääkaapissa. Aloita leivonta nyt!

KAKKUTAIKINA

4 kananmunaa

1,5 dl sokeria

1,5 dl vehnäjauhoja

2 rkl perunajauhoja

2 tl leivinjauhoja

voita ja korppujauhoja vuoan leivitykseen

1,5 dl maitoa

+ 1 tl vaniljasokeria kostutukseen

MUSTIKKATÄYTE

250 g mustikkapilttiä

1 rkl sitruunamehua

8 g agar agaria tai 3 liivatelehteä

1 purkki viikunahilloa

1 dl vaniljatuorejuustoa

3 dl kuohukermaa + 1 dl vaniljatuorejuustoa

1 rasia pensasmustikoita

tuoreita viikunoita

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja valmistele irtopohjavuoka vuoraamalla se leivinpaperilla. Voitele vuoka ja kierittele korppujauhoilla.

2. Tee kakkupohja. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon siivilöidyt vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Kaada valmis taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes se on täysin kypsää. Anna pohjan jäähtyä ennen käsittelyä.

4. Valmista mustikkatäyte. Mittaa valmiiksi agar tai liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna kattilassa piltti ja sitruunamehu, lisää joukkoon agar tai sulata liivatteet seokseen ja anna jäähtyä hieman.

5. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen s
aman kokoiseen osaan. Aseta ensimmäinen kerros irtopohjavuoan pohj
alle leivinpaperin päälle.

Kostuta pohja maito-sokeriseoksella ja levitä 3/4 mustikkatäytteestä päälle. Peitä seuraavalla kakkupohjake
rroksella, kostuta ja voitele viikunahillolla ja vaniljatuorejuustolla. Lisää viimeinen kostutettu kakkupohja päälle.

Laita kakku jääkaappiin asettumaan vähintään kolmeksi tunniksi, mieluiten yön yli.

6. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja lisää sitten
vaniljatuorejuusto.

Kakkupohjan valmistus kattilassa

Kakkupohjan valmistaminen kattilassa on vaivaton ja kätevä keino leipoa silloin, kun perinteistä uunia ei ole saatavilla tai halutaan säästää energiaa. Tämä menetelmä sopii erinomaisesti mustikkatäytekakun tai juustokakku kakkupohjalla -reseptin pohjaksi. Valitse sopiva kattila, joka on riittävän tilava ja jonka pohja on paksu, jotta lämpö jakautuu tasaisesti. Valurautakattila tai paksupohjainen teräskattila toimivat hyvin tässä käyttötarkoituksessa.

Aloita valmistamalla kakku taikina. Voit hyödyntää perinteistä reseptiä, mutta varmista, että sekoitat ainekset huolellisesti. Kun taikina on valmis, voitele kattilan pohja ja reunat hyvin. Kaada kakku taikina kattilaan ja sulje kansi tiiviisti. Kakkupohjan kypsyminen kattilassa vaatii matalaa lämpöä, joten aseta keittolevy pienelle teholla ja anna kakun kypsyä rauhassa. Tarkista kypsyys hammastikulla; kun tikku pysyy puhtaana, kakkupohja kattilassa on valmis.

Vinkit onnistuneeseen lopputulokseen

Onnistuneen kakkupohjan salaisuus piilee oikeanlaisessa valmistelussa ja huolellisessa kypsennyksessä. Suomessa kakkupohjan valmistus kattilassa saattaa tuntua erikoiselta, mutta sen avulla voi saada tasaisen kypsän pohjan. Esilämmitä kattila ennen taikinan lisäämistä varmistaaksesi tasaisen paistumisen. Voit myös asettaa kattilan alle kuumankestävän levyn, joka parantaa lämmön jakautumista.

Vältä kondensoitumista käyttämällä leivinpaperia tai pyyhettä kannen alla; tämä imee ylimääräisen kosteuden ja estää kondensoitumisen kakun pinnalle. Kakkupohja kattilassa säilyy näin kuohkeana ja kuivana. Ole kärsivällinen ja vältä kannen avaamista kypsennyksen aikana, jotta lämpö pysyy tasaisena.

Kakkupohjan muuntelu ja variointi

Kakkupohja kattilassa on muuntautumiskykyinen resepti, joka soveltuu monenlaisiin makuyhdistelmiin. Kokeile lisätä taikinaan vaniljatuorejuusto täyte tai esimerkiksi mustikkatäyte. Voit myös varioida lisäämällä perunajauho kakkupohja -tyyppisiä aineksia, kuten viikuna resepti antaa monia mahdollisuuksia. Terveellisemmän vaihtoehdon saat käyttämällä täysjyväjauhoja tai korvaamalla osan sokerista hunajalla tai agavesiirapilla.

Anna mielikuvituksesi lentää ja kokeile erilaisia täytteitä ja kuorrutteita, jotka täydentävät kattilassa valmistetun kakkupohjan makua. Kermavaahto, hedelmäsose tai tuorejuusto ovat erinomaisia valintoja, ja sopivat mihin tahansa juhlaan tai tilaisuuteen.

Usein kysytyt kysymykset

Kakkupohjan valmistus kattilassa herättää usein kysymyksiä, kuten kuinka varmistaa tasainen kypsyminen. Esilämmitys ja matala lämpö ovat avainasemassa. Kondensoitumisen välttäminen leivinpaperilla kannen alla on tärkeää, jotta kakkupohja kattilassa pysyy kuohkeana.

Monet miettivät myös, kuinka kauan kakkupohja säilyy jääkaapissa tuoreena. Kakku kannattaa säilyttää hyvin peitettynä jääkaapissa ja nauttia parin päivän kuluessa valmistuksesta. Kattilassa tehty kakkupohja on yhtä herkullinen kuin uunissa paistettu, joten rohkeasti kokeilemaan tätä kätevää menetelmää!

Tietoja reseptistä

valmistusaika:
50 min
annosmäärä:
10