Filo Struudeli
Opi valmistamaan perinteinen struudeli käyttämällä filo taikinaa. Nauti suussasulavasta leivonnaisesta, joka hurmaa maullaan. Aloita leipominen nyt!
4 levyä lehtitaikinaa
1 dl saksanpähkinöitä
1 kananmuna voiteluun
1 tl ruokosokeria
rouhittuja mantelilastuja koristeluun
LUUMUTÄYTE
1 kg kypsiä luumuja
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
3 tl ruokosokeria
1 dl vehnäjauhoja
Struudelin nimi juontuu saksankielisestä sanasta "Strudel", joka tarkoittaa pyörrettä. Perinteisesti sen valmistukseen käytetään erityisesti kehitettyä struudelitaikinaa, mutta lehtitaikina tai filotaikina käyvät myös hyvin.
1. Lämmitä uuni 190 asteeseen ja jätä taikinalevyt huoneenlämpöön sulamaan.
2. Poista luumuista kivet ja leikkaa ne karkeasti. Laita hedelmäliha kannelliseen astiaan ja lisää mausteet ja vehnäjauhot. Anna seoksen maustua jääkaapissa noin 20 minuuttia, jotta vehnäjauho imee ylimääräisen nesteen.
3. Kaulitse sulaneet lehtitaikinalevyt jauhotetulla alustalla mahdollisimman ohuiksi neliöiksi, kaksinkertaiseksi kooltaan. Rouhi saksanpähkinät ja levitä ne taikinan yläosaan sen koko pituudelta. Levitä luumutäyte pähkinöiden päälle ja tasoita.
4. Käännä taikinalevyn täytteetön alareuna puolitoista kierrosta luumutäytteen päälle ja rullaa tiiviiksi paketiksi saumapuoli alaspäin. Painele vielä struudelin päädyt yhteen ja taita taskun alle.
5. Voitele struudelit kananmunalla ja ripottele päälle hienonnettua mantelia ja ruokosokeria.
6. Paista struudeleita uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes taikina on kullanruskea ja kypsä. Jäähdytä leivokset huoneenlämpöisiksi ja tarjoile sellaisinaan.
Valmistus
aika: 50 min