Caesar Salaatti
Valmista herkullinen Caesar-salaatti kotona! Seuraa helppoa ohjetta täydellisen Caesar-kastikkeen luomiseksi ja nauti rapeista leipäkuutioista. Kokeile reseptiä jo tänään!
300 g broilerin sisäfilettä
1 rkl margariinia
2 ruukkua rooman- tai jäävuorisalaattia
4 viipaletta vaaleaa paahtoleipää tai n. 80 g leipäkrutonkeja
1-2 rkl ekstra neitsytoliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa mustapippuria
Kastike:
1 keltuainen
3-4 anjovisfileetä
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl vettä
1 tl sinappia
ripaus mustapippuria
1 dl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl parmesaania raastettuna
Caesar-salaatti on yksinkertainen mutta myös erittäin maistuva salaatti, johon makua antaa anjovisfileistä pyöräytetty sakea kastike. Broileri tekee salaatista ruokaisan.
1. Sulata margariini paistinpannulla. Paista broilerin sisäfileet ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Leikkaa fileet pienemmiksi paloiksi.
2. Huuhtele salaatinlehdet huolellisesti, valuta ja revi ne isoon kulhoon.
3. Kuutioi leipäviipaleet. Kuumenna öljy pannulla ja lisää siihen hienonnettu valkosipulinkynsi. Paista leipäkuutiot öljyssä, kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita.
4. Valmista kastike sekoittamalla keltuaisen joukkoon hienonnetut anjovisfileet, sitruunamehu, vesi, sinappi, mustapippuri ja lisää öljy vähitellen ohuena nauhana. Mausta kastike hienonnetulla valkosipulilla. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita kevyesti.
Ripottele valmiin salaatin päälle parmesaanijuustoa ja paistetut leipäkuutiot.
Valmistusaika
: 25 minuuttia
Caesar-kastikkeen Tausta ja Kehitys
Caesar-kastike, tuo ikoninen salaatin maustaja, on peräisin 1920-luvulta. Sen kehitti italialainen keittiömestari Caesar Cardini, joka työskenteli Tijuanassa, Meksikossa. Kastike syntyi innovatiivisena ratkaisuna, kun Cardini pyrki luomaan jotain ainutlaatuista asiakkailleen, vaikka raaka-aineet olivat rajalliset. Caesar-kastike saavutti suosiota nopeasti sen erikoisen maun ja yksinkertaisen valmistustavan ansiosta. Nykyisin se on yksi tunnetuimmista salaattikastikkeista globaalisti.
Caesar-kastikkeen Reseptin Raaka-aineet
Caesar-kastike perustuu muutamille yksinkertaisille mutta täyteläisille raaka-aineille. Tyypillisesti se valmistetaan munankeltuaisista, extra virgin -oliiviöljystä, sitruunamehusta, worcesterkastikkeesta, valkosipulista, sardelleista ja parmesaanijuustosta. Kaikki ainekset yhdistetään huolellisesti hienoksi seokseksi, jolloin muodostuu kastikkeelle ominainen kermainen rakenne. Caesar-kastikkeen ydin on sen intensiivinen umami-maku, johon sardellit ja parmesaani tuovat lisäsyvyyttä. Laadukkaat raaka-aineet ovat avainasemassa, joten on suositeltavaa käyttää parhaimpia saatavilla olevia aineksia.
Caesar-kastikkeen Valmistusprosessi
Caesar-kastikkeen valmistus on yksinkertainen mutta kaipaa tarkkuutta. Aluksi murskataan valkosipuli ja sardellit tahnamaiseksi massaksi. Tämän jälkeen lisätään munankeltuaiset, sitruunamehu ja worcesterkastike. Vähän kerrallaan lisätään oliiviöljyä, jotta saadaan paksumpi kastike. Parmesaanin raaste lisätään viimeisenä, minkä ansiosta kastike saa tunnusomaisen makunsa. Kastike kannattaa valmistaa juuri ennen tarjoilua, jotta sen maut ja koostumus ovat parhaimmillaan. Ylijäänyt kastike säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan.
Caesar-kastikkeen Käyttömahdollisuudet
Caesar-kastike on monikäyttöinen mauste, joka sopii moniin eri ruokiin. Klassinen tarjoilutapa on Caesar-salaatti, jossa yhdistyvät roomansalaatti, leipäkuutiot ja parmesaanilastut. Kastike täydentää loistavasti grillattua kanaa ja katkarapuja. Caesar-kastike toimii myös kasvisten tai leivän dippinä. Sen voimakas maku rikastuttaa useita ruokia, ja kastiketta voi käyttää pastan lisänä tai voileivän täytteenä. Caesar-salaatti ohjeet ja reseptit tarjoavat monia variaatioita, joista valita.