Suppilovahveroa ja Keskisen Myllyn tattaria

Syksyn sienisato alkaa olla jo lopuillaan, ja siksi kannattaakin hyödyntää satokauden viimeiset suppilovahverot. Vuodesta riippuen suppilovahveroita saattaa löytyä metsistä vielä lumen altakin vuoden vaihteeseen saakka. Myös kuivatut suppilovahverot soveltuvat ruoanvalmistukseen pitkin vuotta, ja ne säilyvät kuivaamisen ansiosta mainiosti.

Tattarisuurimot soveltuvat erinomaisesti käytettäväksi riisin tapaan ruoanvalmistuksessa. Käytä tattarisuurimoita ruoan lisäkkeenä sekä raaka-aineena salaateissa, puuroissa ja leivän leivonnassa. Erityisesti rieskan leivontaan suppilovahverot sopivat hyvin. 

Tattari tulee Keskisen myllylle Vilppulaan Pohjois-Pirkanmaan Tattariosuuskunnan sopimusviljelijöitä, ja Keskisen mylly jatkojalostaa tattarin ja pussittaa tuotteet. Keskisen mylly on valmistanut tattarijauhoja ja -hiutaleita jo vuodesta 1995, ja mylly onkin ensimmäisiä tattaria jalostaneita yrittäjiä Suomessa.

Tattarit jauhatetaan tilan omassa myllyssä, jolloin voidaan taata niiden gluteenittomuus ja sopivuus keliaakikoille sekä vilja-allergisille. Tattaria jalostetaan jauhoiksi, suurimoiksi, rouheeksi ja hiutaleiksi. Tattarin käyttö on lisääntynyt viime vuosina, ja tattarituotevalikoimaa täydentävät nykyisin tattarimakaroni ja -kierremakaroni. Keskisen myllyn tattarituotteita löytyykin hyvin kaupoista ympäri maata. Lisäksi niitä voi tilata yrityksen oman verkkokaupan kautta. 

Suppilovahveroa ja tattaria

Ainesosat 

(4 annosta)

  • n. 1 l suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl öljyä
  • 2 ½ dl Keskisen Myllyn tattarisuurimoja
  • 8 dl kasvislientä 
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

Ohjeet

Kuori ja hienonna sipulit. Paista suppilovahveroita ja sipuleita pannulla. Lisää pannulle tattarisuurimot ja kuullota, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää kasvisliemi ja sitruunamehu. Anna kiehua hiljalleen 20 minuuttia. Mausta tattaritto suolalla, mustapippurilla ja Herkkujuustolan Vilholla.