Runebergin laskiaisbostonkakku

Helmikuun alussa vietetään J. L. Runebergin päivää ja laskiaista. Mikäpä sen oivallisempi syy leipoa näihin juhliin kakku, jossa yhdistyvät helmikuun perinteiset leivonnaiset, runebergintorttu ja laskiaispulla. Runebergin laskiaisbostonkakussa maistuvat molemmat suosikkileivonnaiset. Bostonkakun väliin rullataan vadelmahilloa ja piparkakkumaustetta, jotka muistuttavat runebergintortun tutusta mausta. Laskiaisen tuntua herkkuun tuo pullataikinasta valmistettu kakku ja kakun täytteinä käytetyt vadelmahillo ja kermavaahto.

Pullataikina leivotaan Ahlmanin tilan maitoon. Ahlmanin navetan yhteydessä olevasta maitobaarista voi ostaa myös käsittelemätöntä suomenkarjan maitoa omaan astiaan. Maitobaari on avoinna arki-iltaisin. 
Jauhoina käytetään Lampisen luomutilan jauhoja. Ikaalisissa sijaitsevalla tilalla viljellään luomuvehnää, -ohraa, -kauraa ja -ruista, jotka jauhatetaan jauhoiksi, hiutaleiksi ja suurimoiksi. Jauhatus tehdään aina tarpeen mukaan, jolloin tuotteet ovat tuoreita ja laadukkaita. Tilan tuotteita myydään lähialueen kaupoissa, REKO-piireissä ja sopimuksen mukaan suoraan tilalta.

Reseptin vadelmahillo valitaan Raija Asunnan valikoimista. Ruovedellä toimiva yritys jalostaa kotimaisista marjoista kylmäpuristettuja mehuja, hilloja, marmeladeja ja marjajauheita. Raija käsittelee marjat itse mehustaen, hilloten, kuivaten ja jauhaen. Kylmäpuristettuja mehuja valmistetaan sokerittomina sekä sokeroituina. Mehuja ja hilloja löytyy monenlaisia, tutuista mansikka- ja vadelmamehuista aina variksenmarjaan ja aroniaan. Raija Asunnan tuotteita on saatavilla Tampereen Kauppahallissa, Ahlmanin tilapuodissa ja Kalevan Prismassa.

Runebergin laskiaisbostonkakku

Ainesosat (12 annosta)

Taikina

  • 2,5 dl Ahlmanin tilan maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • noin 8 dl Lampisen luomutilan vehnäjauhoja 
  • 100 g voita
  • 1 kananmuna

Täyte 1

  • 100g voita
  • 150g Asunnan Raijan vadelmahilloa 
  • ½ dl fariinisokeria
  • 1 tl piparkakkumaustetta

Koristeeksi

  • mantelilastuja
  • raesokeria

Täyte 2

  • 3dl vispikermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 150g Asunnan Raijan vadelmahilloa

Koristelu

  • sokerikuorrutteella
  • vadelmilla

Ohjeet

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kananmuna ja mausteet. Sekoita niin, että kananmunan rakenne rikkoutuu. Lisää jauhoja hiljalleen koko ajan taikinaa alustaen. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppuvaiheessa. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Voit tarvittaessa lisätä taikinaan jauhoja, jos taikina tuntuu liian tahmealta. Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.

Vaivaa kohonnut taikina sileäksi. Kauli taikinasta ohut iso levy jauhotetulla alustalla ja jätä se hetkeksi liinan alle. Valmistele sillä välin paistovuoka. Pohjusta (18-22cm) irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele reunat. Valmista täyte ja levitä se tasaisesti taikinalevyn päälle. Pyöritä taikinalevy rullalle ja leikkaa rulla 7-10 osaan. Nosta pullat voideltuun irtopohjavuokaan leikkauspinta ylöspäin. Anna bostonin kohota vielä noin 30 minuuttia liinan alla.
Voitele bostonkakku lopuksi kananmunalla ja koristele pinta mantelilastuilla sekä raesokerilla. Paista uunin alatasolla 185 asteessa noin 30 minuuttia. Jos pinta alkaa tummumaan laita suojaksi leivinpaperi.

Anna kypsän bostonkakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Leikkaa kakku kahtia ja täytä. Levitä vadelmahilloa tasaisesti bostonkakun pohjan päälle. Vatkaa vispikermasta kiinteä vaahto ja mausta se sokerilla. Pursota kermavaahto tähtityllan avulla kauniisti vadelmahillon päälle. Aseta pursotuksen päälle bostonkakun kansiosa. Voit halutessasi koristella vielä kannen sokerikuorrutteella ja vadelmilla. Nauti!