Paistettua karitsan maksaa Kaitajärven tilalta lehtikaalin kera

Lammas, syksy, kaali ja puolukat – ne vaan kuuluvat yhteen, vaikka suomalaista lammasta saadaankin hyvin läpi vuoden. Kaitajärven tilalla, Ruovedellä, suomenlampaat viihtyvät ja laiduntavat Helvetinjärven kansallispuiston kupeessa upeissa maisemissa.  Kaitajärven tilalla on kasvatettu suomenlampaita vuodesta 2010 ja pikkuhiljaa lampaiden määrä on lisääntynyt. Tilan lampaiden lihaa myydään kuluttajille omassa tilamyymälässä. Haukkamaan Paimen on Kaitajärven tilan tilausravintola, jossa oman tilan karitsan liha on aterioilla aina mukana eri muodoissa. Tilan emäntä Merja loihtii karitsan ja lampaan lihasta maistuvia makuelämyksiä ja tilan tervalammas on maistamisen arvoinen. Tilamyymälästä on mahdollista käydä torstaisin ostamassa karitsan lihaa, jota on pakastettuna läpivuoden saatavana. Tuoretta karitsanlihaa on myynnissä muutaman kerran vuodessa teurastuksen mukaan. Kaitajärven tilan eläimistä otetaan talteen myös sisäelimet, jolloin pääset herkuttelemaan paistetulla karitsan maksalla.

Kaitajärven tilalta löytyy myös tilaussaunoja, tavallinen kuin savusauna. Saunan jälkeen voi rentoutua paljussa tai pulahtaa järveen. Majoittuminen onnistuu tilalla olevissa mökeissä. Tilalla on mahdollisuus myös käydä kokeilemassa kalaonnea kalalammesta. Luonto löytyy Kaitajärven tilalla läheltä.

Ainesosat 

4 annosta

  • 500 g Kaitajärven tilan karistan maksaa
  • 1 rkl margariinia paistamiseen
  • ½ tl suikaloitua tuoretta inkivääriä
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria

Ohjeet

Irrota maksasta kalvo ja leikkaa viipaleiksi. Kuumenna pannulla rasva ja paista siinä hetki inkiväärisuikaleita. Lisää maksaviipaleet ja paista muutama minuutti puoleltaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Maksa saa jäädä sisältä punertavaksi. Tarjoa muhennetun lehtikaalin ja puolukoiden kera. 

Muhennettu lehtikaali 

  • 300 g lehtikaalia
  • 1 sipuli
  • ½ rkl öljyä
  • 1 dl pippurikermaa
  • ½ tl suolaa

Hienonna lehtikaali ja suikaloi sipuli. Kuullota kasviksia öljyssä n. 5 min. Lisää pippurikerma ja anna vielä hautua hetki. Mausta suolalla.