Paahdettua Aspilan tilan ruusukaalia

Ruusukaalin aika on loppuvuodesta marras- joulukuussa. Pieniä yöpakkasia pelkäämätön ruusukaali on parhaimmillaan juuri ilmojen kylmetessä. Taas trendikkääksi noussut ruusukaali maistuu keitettynä, paahdettuna tai marinoituna ruoan lisäkkeenä sekä salaateissa.

Tavanomaisen keittämisen sijaan ruusukaali hivelee makuhermoja hieman rapsakaksi uunissa paahdettuna. Tässä lisäkkeessä ruusukaalin kaverina maistuvat peruna ja punasipuli. Kokonaisuus viimeistellään lusikallisella maukasta hunajaa. Reseptissä käytetyn ruusukaalin tuottaja on pirkanmaalainen Aspilan tila.

Aspilan tila sijaitsee Pälkäneen Kukkolassa. Maanviljely tilalla alkoi jo vuonna 1818. Viljan lisäksi tilalla viljellään mm. jäävuori- ja jääsalaattia, kukka-, parsa-, kerä- ja ruusukaalia sekä kesäkurpitsaa ja sipuleja. Aspilan tilan tuotteita on satokausittain saatavilla Tampereen alueen ruokakaupoista.

Paahdettu ruusukaali

Ainesosat 

  • 250g perunaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl viispippuria
  • tuoretta timjamia
  • 300g ruusukaalia
  • 2rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl viispippuria
  • 1 punasipuli

Ohjeet

Pese ja kuivaa perunat. Lohko perunat neljään osaan ja leikkaa perunalohkot vielä kahtia. Mittaa rypsiöljy ja mausteet kulhoon. Lisää perunan palat kulhoon ja sekoita niin että perunat maustuvat tasaisesti. Kaada perunat öljyineen kulhosta uunivuokaan. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa 20 minuuttia.

Huuhtele ja halkaise ruusukaalit. Yhdistä rypsiöljy, hunaja ja mausteet kulhossa. Lisää ruusukaalit maustumaan. Kuori ja pilko punasipuli isohkoiksi paloiksi. Kun perunat ovat olleet uunissa 20 minuuttia, lisää joukkoon ruusukaalit ja punasipuli. Anna olla uunissa vielä 15-20 minuuttia. Tarjoile lisäkkeenä tai syö sellaisenaan.