Paahdettu maa-artisokkakeitto

Salustaipaleen tilan maa-artisokista valmistettu sosekeitto sopii erinomaisesti vaikka uudenvuoden menun alkuruoaksi. Keitto on kermaisen täyteläinen ja maultaan hennon pähkinäinen. Näyttävyyttä annokseen tuo vihreä yrttiöljy.

Maa-artisokka valmistuu vasta loppusyksystä, ja sen sesonkiaikaa ovat marras-ja joulukuu. Kaupoista maa-artisokkaa saa pitkälle vuodenvaihteen yli. Sitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa tavanomaisten juuresten tapaan. Maa-artisokka sopii hyvin gratiineihin, lihapatoihin, osaksi perunasosetta, pyreeksi sekä kokonaisena paahdettavaksi. Lisäksi suurta herkkua ovat maa-artisokasta valmistetut sipsit.

Salustaipaleen tila sijaitseen Ylä-Pirkanmaalla Pohjaslahden kylässä Mänttä-Vilppulassa. Tilalla viljellään muun muassa viljaa, parsaa, palsternakkaa, maa-artisokkaa ja sipulia. Lisäksi Salustaipaleella valmistetaan käsityönä monenlaisia puutuotteita leikkipyssyistä jakkaroihin. Puutuotteiden raaka-aineena pyritään käyttämään mahdollisimman paljon omassa metsässä kasvanutta mäntyä ja koivua.

Salustaipaleen tilan tuotteita myyvät Unelmien Helmiä -myymälä Mäntässä, Kallenaution kievari Juupajoella ja Vilpun Vintti -puoti Vilppulassa. Lisäksi tilan juureksia on saatavilla Pirkanmaan alueella REKO-ryhmissä.

Paahdettu maa-artisokkakeitto

Ainesosat 

  • 500g Salustaipaleen tilan maa-artisokkia 
  • ½ purjo 
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2dl kermaa
  • 5dl maitoa
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl jauhettua mustapippuria

Ohjeet

Harjaa maa-artisokkia kevyesti juuresharjalla vedessä, jotta multa ja osa kuorista irtoaa (älä kuori). Paloittele maa-artisokat 2-4 osaan niiden koosta riippuen. Paahda paloiteltuja maa-artisokkia uunissa 225 asteessa 30 minuuttia. Lisää uuniin paahtamisen loppuvaiheessa myös hienonnettu purjo ja valkosipulinkynsi. Laita paahdetut maa-artisokat, purjo ja valkosipuli kattilaan, lisää päälle maito ja kerma. Keitä kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla ja jauhetulla mustapippurilla. 

Yrttiöljy

  • 1dl rypsiöljyä
  • 1dl tuoretta basilikaa
  • 1 dl tuoretta persiljaa 
  • ½ dl tuoretta timjamia
  • ½ valkosipulinkynsi
  • ¼ tl suolaa

Ohjeet

Mittaa öljy, yrtit ja mausteet kapeaan, korkeareunaiseen astiaan. Soseuta ainekset sauvasekoittimella. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Pirskota yrttiöljyä keittoannosten päälle.