Messukylän lanttutikut

Mitä naposteltavaa illanistujaisiin taikoisi? Mikä olisi helppotekoinen pääruoan lisäke? Tästä reseptistä muotoutuu lanttutikkuja ja herkullinen sinihomejuustodippi, joka valmistetaan Selinin Sinisestä. Ne soveltuvat nautittavaksi yhdessä tai erikseen muiden ruokalajien, kuten vaikkapa hampurilaisen kanssa.

Messukylä lanttua on kasvatettu vuosikymmenien ajan Tampereen Messukylässä. Tila sijaitsee Tampereen ohittavien teiden varressa aivan uusien asuinalueiden tuntumassa. Vanhan tarinan mukaan lantun siemenet ovat kulkeutuneet Messukylään jo 1900-luvun alussa venäläisten sotilaiden mukana.

Messukylän lanttua on saatavilla sesonkiaikaan joulukuusta maaliskuuhun Tampereen alueen suurimmista S-marketeista sekä sopimuksen mukaan suoraan tilalta. Selinin Sininen on sinihomejuusto, jota valmistetaan Ahlmanin tilameijerissä Tampereella. Selinin Sininen on makuhermoja hivelevä juusto, jota on tarjottu tasavallan presidentinkin juhlapöydässä. Tätä pehmeän makuista ja hienostunutta herkkua kypsytellään Ahlmanilla kahden kuukauden ajan. Se sopii erinomaisesti ruoanlaittoon ja vaikkapa jälkiruoaksi.

Ahlmanin tilan tuotteita on saatavilla Ahlmanin Tilapuodista sekä muun muassa K-Citymarket Turtolasta, Prisma Kalevasta, Prisma Koivistonkylästä ja Kauppahallin Juustosopista.

Messukylän lanttutikut ja sinihomejuustodippi

Lanttutikut 

  • 500g Messukylän lanttua
  • 3/4 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
  • ½ dl rypsiöljyä

Selinin Sininen -dippi

  • 1 kananmuna
  • 2 dl öljyä
  • 1 ½ tl etikkaa
  • ½ tl suolaa
  • 2 tl sinappia
  • 30 g Selinin Sinistä

Ohjeet

Kuori lanttu ja paloittele se suurehkoiksi, ranskanperunamaisiksi tikuiksi (2 cm x 6 cm). Mittaa rypsiöljy ja mausteet kulhoon, sekoita. Lisää mukaan lanttu ja sekoittele tasaisesti, jotta kaikki lanttusuikaleet maustuvat. Kaada kulhon sisältö leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda 220 asteessa noin 20 minuutin ajan tai kunnes ne ovat kypsiä.

Mittaa kananmuna, öljy, etikka, suola ja sinappi kapeaan korkeahkoon astiaan. Huomaathan, että kaikkien ainesten tulisi olla saman lämpöisiä. Paina sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä. Majoneesi on valmista kun seos on paksuuntunut. Mausta majoneesi Selinin Sinisellä. Voit sekoittaa sen tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarjoa herkullista dippiä lanttutikkujen kanssa. Nauti!