Materiaalit

2017

Leivän juuret - seminaarissa viljelijät, paikallismyllyjen myllärit ja leipurit pohtivat yhdessä, miten hyvä leipä syntyy. Seminaarin järjesti Tiedolla ja osaamisella kasvuun -yhteistyöhanke.

Viljan merkitys länsimaisen ihmisen ravitsemuksessa tulevaisuudessa
Hannu Salovaara, Helsingin Yliopisto

Wanhakin mylly voi jauhaa tuloksellisesti
Kari Savola, Vääksyn Mylly Oy

Leipäkulttuuri ja kestävä kehitys Jarkko Laine 
Bread Magazine

Rukiin ravintoarvomääritysten kertomaa
Heikki Tuomela, Ahlman

Mistä viljalajikkeet juureviin leipiin
Reijo Käki

Aitojamakuja.fi on monipuolinen lähiruoka-alan tietolähde sekä valtakunnallinen elintarvikeyritysten hakupalvelu. Sivustolle on koottu lähiruoka-alan toimijoita hyödyttäviä oppaita, ohjeita ja muita julkaisuja.

Miten myyn tuotteeni ammattikeittiöön ja tukkuun?

Tavarantoimittajan tuotekortti

Suoramyyntiin ja jatkojalostukseen liittyvät ohjeistukset

Oppaita ja vinkkejä yritystoiminnan kehittämisen tueksi

Miten viestiä lähiruoasta?

Osuuskunta Uusruukin tavoitteena on perustaa Tampereen seudulle uudenlainen ruokakauppa, jossa yhteisöllisyys on olennainen osa kaupankäynnin mallia. 

Ruokayhteisö Uuskaupan esittely 
Osuuskunta Uusruukki

Ruotsissa toimiva liikkuva teurastamo tekee elävien eläinten kuljettamisen tarpeettomaksi. Tiedolla ja osaamisella kasvuun -yhteistyöhanke laati selvityksen yrityksen toiminnasta.

Liikkuva teurastamo -selvitys
Anu Tuomola, Ahlman

Yrityksen menestyminen perustuu vakaaseen talouteen ja kannattavuuteen. Kannattavuuden kiitorata -tilaisuudessa perehdyttiin yrityksen talouden tunnuslukuhin.

Kannattavuuden kiitorata - Talouden tärkeät tunnusluvut
Timo Jaakkola, Ahlman

2016

REKO - lähiruoan myynti- ja jakelumalli
Johanna Mattila, Turun Yliopiston Brahea-keskus

Luonnonvarakeskuksen (LUKE) ALKU-hankkeen
Maatiaiset markkinoille -loppuseminaari 

Golli & Synkka -työkalut pk-yrityksen tilaus- ja toimitusketjuun sekä tuotetietojen välittämiseen 
Mikko Luokkamäki, GS1 Finland

Miten toimin HoReCa-tukkujen kanssa - täsmäopas 
Päivi Töyli, Turun Yliopiston Brahea-keskus

2014

Aitoja makuja -sivustolta löytyy Suoramyyntiopas. Opas on jaettu kolmeen osaan, joissa on ohjeita ja neuvoja tilamyynnin, vähittäismyynnin ja jatkojalostuksen aloittamiseksi.

Suoramyyntioppaan esittely

Suoramyyntiopas

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on julkaissut lähiruokatoimijoille sopimusoppaan. Sopimusopas on syntynyt keräämällä ja kehittämällä hyviä käytäntöjä haastatteluista sekä työpajoista. Ruoka-alan toimijoiden lisäksi myös muiden toimialojen ja tutkimuksien näkökulmia on otettu huomioon oppaan teossa.

Lähiruokatoimijoiden sopimusopas
LUT

Muuttuvat pakkausmerkinnät
Mervi Louhivaara, LounaFood

EAN-koodin esittely
Mikko Luokkamäki

Lähiruokayrittäjän työkirja - Uuden liiketoiminnan kehittäminen
MTT

Onko luomu ammattikeittiössä kalliimpaa?
Portaat luomuun

Lähis-oppaan esittely
Sari Väänänen, EkoCentria

Parasta pöytään Pirkanmaalta I -hanke toteutti Lähiruokaa julkisiin keittiöihin -osaprojektin, jonka tulokset julkaistiin loppuraportissa. Raportin liitteet ovat ladattavissa pakattuna Zip-tiedostona tai yksitellen alla.

Pirkanmaan Oma maa mansikka -työpajan teesit kuntapäättäjille paikallisten elintarvikkeiden käytön edistämiseksi julkisissa ruokapalveluissa (Liite 1)

Osallistumishakemuskehotus neuvottelumenettelyyn (Liite 2)

Kilpailullinen neuvottelumenettely (Liite 2.1)

Osallistumishakemuskutsu, Tarjoajan kelpoisuus (Liite 2.2)

Osallistumishakemus, Referenssit (Liite 2.3)

Osallistumishakemus, Toimitettavat tuotteet (Liite 2.4)

Osallistumishakemuskutsu (Liite 3)

Neuvottelumenettelyn ennakkokysymykset (Liite 4)

Tarjouspyyntö, neuvottelumenettely (Liite 5)

Hintaliite ja pudotusmaksut (Liite 5.1)

Ehdottomat laatuvaatimukset (Liite 5.2)

Pisteytettävät laatuvaatimukset, Hämeenkyrön kunta ja Ikaalisten kaupunki (Liite 5.3)

Hankintasopimusluonnos, Ikaalisten kaupunki (Liite 5.4)

Tarjouspyynnön toimipisteet, Hämeenkyrö (Liite 5.5a)

Tarjouspyynnön toimipisteet, Ikaalinen (Liite 5.5b)

Julkisten hankintojen yleiset sopimusehdot (Liite 5.6)

Hämeenkyrön kunnan elinkeinostrategia 2013-2014 (Liite 5.7a)

Ikaalisten kaupungin elintarvikestrategia 2014-2018 (Liite 5.7b)

Hankintapäätös, laatuvertailu (Liite 6)

Hintavertailu (Liite 7)

Hankintapäätösehdotus, Elintarvikkeet, Hämeenkyrö ja Ikaalinen (Liite 8)

Oikaisuohje ja valitusosoitus (Liite 9)