Mademureke

Mateen pyynnin sesonkiaika on joulukuusta maaliskuuhun. Madetta on ulkonäkönsä vuoksi vieroksuttu, mutta syyttä. Made on maultaan oikein herkullista ja sen maussa on muskotin vivahde. Liha on väriltään vaaleaa, rakenteeltaan kiinteää ja ominaisuuksiltaan vähärasvaista. Perinteisesti mateesta on totuttu valmistamaan madekeittoa ja mademuhennosta. Näiden perinteisten herkkujen sijaan made soveltuu loistavasti myös murekkeisiin. Tässä reseptissä mateesta on valmistettu mureke, joka on rakenteeltaan pehmeä ja maultaan raikas. Madetta voi hankkia muun muassa Tampereen Kauppahallista Kalaherkut Nygreniltä, REKO-renkailta ja markettien kalatiskeiltä paikallisten kalastajien pyytämänä.

Mademureke

Ainesosat (6 annosta)

Taikina

  • 1 sipuli
  • 500 g nahatonta ruodotonta madetta
  • 2 dl ruokakermaa
  • ¾ dl korppujauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl sitruunapippuria
  • puoli punttia tuoretta tilliä
  • tuoretta timjamia maun mukaan

Ohjeet

Hienonna sipuli ja kuullota sitä rasvassa pannulla. Jäähdytä. Poista mateesta ruodot. Jauha kala monitoimikoneella tai lihamyllyllä hienoksi massaksi. Yhdistä kaikki raaka-aineet ja sekoita tasaiseksi. Kypsennä pieni nokare murekemassasta pannulla tai mikrossa. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Laita murekemassa voideltuun leipävuokaan tai muuhun sopivan kokoiseen uunivuokaan. Kypsennä uunin keskiosassa 175 asteessa noin 25 minuuttia.