Keskisen tilan härkäpapukeitto

Härkäpapu on vuosisatoja vanha viljelykasvi, jota on viljelty Suomessakin jo 1200-luvulla. Entisaikaan härkäpapu on ollut tärkeä ravintokasvi, mutta sittemmin jäänyt pois ruokavaliostamme. Viime vuosien aikana härkäpapu on uudelleen tullut suomalaisten ruokapöytiin ja tietoisuuteen kasvisruokabuumin myötä. Se onkin oivallinen proteiinin lähde ja muutenkin ravinteikas ja monipuolinen palkokasvi.

Härkäpapua voidaan käyttää tuoreena ja kuivattuna. Kuivatut härkäpavut vaativat liotuksen ja keittämisen, jotta haitalliset aineet poistuvat. Tämän jälkeen härkäpavut ovat valmiita käytettäväksi. Markkinoille on viime aikoina tullut runsaasti erilaisia härkäpaputuotteita, kuten kuivattua härkäpapua, esikypsennettyjä kokonaisia härkäpapuja, härkäpapurouhetta sekä -murskaa, härkäpapujauhoa ja härkäpapupastaa sekä härkäpapugranolaa. Tunnetuin härkäpaputuote lienee parisen vuotta sitten läpimurtonsa tehnyt Härkis.

Keskisen tila sijaitsee Kangasalan Tursolassa. Tila on toiminut kasvinviljelytilana 1980-luvulta lähtien ja siirtynyt luomutuotantoon 2000-luvun alussa. Pääasiallisena viljelykasvina Keskisen tilalla on aina ollut kaura, ja härkäpapua on viljelty noin kymmenen vuotta. Keskisen tilan kuivattua härkäpapua on irtomyynnissä Kangasalan Sale Nattarissa, S-Marketissa sekä Prisma Lentolassa.

Keskisen tilan härkäpapukeitto

Ainesosat (4 annosta)

  • 1 rkl öljyä
  • 2 tl kurkumaa
  • 3 tl currya
  • 1 tl juustokuminaa
  • pala tuoretta inkivääriä (hienonnettuna 2 rkl)
  • 1 sipuli
  • 2 paprikaa
  • n. 3 dl keitettyjä härkäpapuja (noin 0,75 dl kuivattuna)
  • 1 tl suolaa
  • 5 dl tomaattimehua
  • 7 dl kasvislientä
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl limemehua (maun mukaan)

Lisäkkeeksi smetanaa tai maustamatonta jogurttia

Ohjeet

Liota härkäpapuja runsaassa vesimäärässä 10 - 12 tuntia. Kaada liotusvesi pois ja keitä härkäpavut uudessa vedessä kunnes ne pehmenevät. Keittoaika on noin 45 - 60 minuuttia papujen koosta riippuen. Pavut ovat kypsiä, kun pavun voi musertaa sormella painamalla. Kaada keitinvesi pois ja jäähdytä härkäpavut.

Kuori ja hienonna sipuli ja inkivääri. Kuullota miedolla lämmöllä ensin kurkuma, curry, juustokumina, inkivääri ja sitten sipuli. Pese ja kuutioi paprikat. Lisää paprika sekä keitetyt härkäpavut sipulin joukkoon, mausta suolalla. Lisää tomaattimehu ja kasvisliemi. Hauduta miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Mausta lopuksi hunajalla ja limemehulla oman makusi mukaan. Tarjoa keiton lisäkkeenä smetanaa tai maustamatonta jogurttia. Nauti!