27.12.2012

Vuoden lopuksi

Vuosi on ollut antoisa ja kiireinen Parasta Pöytään Pirkanmaalta – hankkeessa. Kaikkien työpajojen ja tutustumisretkien lisäksi isoja ponnistuksia olivat lähiruokaa kuluttajille ja ammattilaisille esittelevät Läheltä Hyvää – kiertue yhdessä aamulehden kanssa Pirkanmaalla, sekä Herkkujen Suomi Helsingissä. Näiden lisäksi tukkumallin kehittäminen ja logistiikkayhteistyön lisääminen, sekä lähiruoan tarjoamisen- ja käyttämisen mahdollistaminen julkisissa keittiössä ovat olleet isoja ponnistuksia.

 

Lähiruokatukkumallin kehittäminen ja testaus yhteistyössä tuottajien kanssa keskustelutilaisuus

järjestettiin 7.8.2012 ja tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Luomulaatikko Oy:n kanssa. Aluksi esiteltiin osaprojektin etenemistä ja lähiluomutuoteperhettä, jonka avulla pilotoidaan lähiruokatukkutoimintaa. Loppuaika varattiin avoimelle keskustelulle. Tilaisuuden kohderyhmänä olivat erityisesti lähiruokatuottajat ja tarkoitus oli saada heiltä mahdollisimman paljon tietoa siitä mitä he toivovat lähiruokatukulta. Tilaisuudessa myös esiteltiin tukun pilotointiin liittyvä lähiluomutuoteperhe ja sen visuaalinen ilme. Tilaisuudessa oli noin 30 henkilöä, eli se veti väkeä paikalle yli odotusten.

 

Keskustelusta nousseita ajatuksia tukusta ja lähiruoasta:

 

 • Yhtenäinen ilme tärkeä ja esiteltyä visuaalista ilmettä kiiteltiin melko paljon
 • Tukkutoimijaa tarvitaan kipeästi helpottamaan tuottajien työtä ja säästämään tuottajien aikaa!!
 • Lähiruokatukku erityisen tärkeä tuoreiden, lähellä tuotettujen makujen takia
 • Tukku ei määrää hintaa vaan tuottaja
 • Ruokaa ostetaan nykyään pieniä määriä kerrallaan ja usein, siksi pienet pakkauskoot monesti toimivampia
 • Hinnan määräytyminen asiakkaalle erittäin tärkeä selvittää
 • Uuden lähiruokatukun kaltainen toimija vaatii toisen yritystoimijan logistista yhteistyötä, esimerkkinä nostettiin Luomulaatikon kaltainen toimija
 • Vähittäiskaupoissa voisi olla toimiva myynninedistäminen lähituotehyllyn edessä: tuotemaistiaiset ym.
 • Ehdotus yrityksestä tavanomaisen puolen lähiruokatukulle: Kylätori
 • Ehdotus, että tukku olisikin verkkokauppa, jolla olisi yksi yhteinen brändi
 • Suurtalouskeittiöiden näkökulma: yksi toimija, jolta saa kaikki tuotteet kerralla, paras vaihtoehto
 • Lähi- ja luomuruoan käyttöönoton suuri haaste kaupungin päättäjät ja virkamiehet, siksi kuluttajapuolen intressien muutos entistä tärkeämpi, jotta painostusta tulisi myös kunnan virkamiesten puoleen hankinnasta.

 

Lähiluomutuoteperhe

 

 on ollut myynnissä Prismoissa Pirkanmaalla ja se on otettu vastaan hyvin. Yhdessä Henry Järvenpään kanssa ( Tuoteviuhka Oy) on laadittu liiketoimintasuunnitelma, joka on kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä. Lisätietoja voi kysyä anette.mellin(at)ahlman.fi. Raportoimme lisää tukkumallin kehittämisestä, kunhan pilotin raportti valmistuu.

 

Logistiikkayhteistyön lisäämiseen tähtäävän toimintamallin kehittäminen julkisten keittiöiden kanssa on käynnissä ja neljäs aiheeseen liittyvä teemapäivä pidetään 16.1.2013. Hämeenkyrön kunta on pilottiorganisaatio tässä projektissa. He ovat testanneet projektissa saatuja oppeja ja heiltä saadaan suoraa palautetta mikä toimii ja mikä ei käytettäessä lähituotteita. Tammikuun teemapäivässä aiheena on erityisesti lähiruoan käytön lisäämisen mahdollistavan tarjouspyynnön teko. Julkiset keittiöt voivat hyödyntää tarjouspyyntömallia tulevissa kilpailutuksissaan (v. 2013 eteenpäin), voidakseen ottaa lähiruoan entistä paremmin huomioon ja siten mahdollistaakseen lähituotteiden käyttöasteen nostamisen. Tervetuloa teemapäivään! Ilmoittautua voi 11.1. asti Minna Lehtoselle, minna.lehtonen(at)ahlman.fi.

 

Hanke kartoittaa parhaillaan mahdollisuutta lähiruokatukkutoiminnalle olemassa olevan elintarviketukun yhteydessä. Keskusteltu on esimerkiksi Elintarviketukku Rikaisen kanssa. Olemassa olevan tukun yhteyteen perustettava lähiruokavalikoima voisi olla kannattavampi vaihtoehto kuin erillinen lähiruokatukku. Se voisi olla myös toimitusvarmuudeltaan parempi, sillä jos jokin lähiruokatuote olisi tilapäisesti loppu sen valikoimasta, voisi se toimittaa tilalle jotakin ns. tavanomaista vastaavaa tuotetta. Myös logistiikan yksikkökustannukset tulisivat edullisemmiksi, sillä tukku voisi yhdistellä lähiruokatoimitukset muihin toimituksiinsa ja kuljettaa kerralla enemmän tuotteita. Jos sinulla on tuotteita, jotka voit tarjota Rikaisten valikoimiin, ota yhteyttä janne.ryoma(at)rikainen.com.

 

Läheltä Hyvää järjestetään kolmella paikkakunnalla jälleen ensi vuonna. Tuottajille on tulossa työpajoja ja logistiikkaa pyritään kehittämään edelleen kaikkien kiinnostuneiden kanssa. Tästä on siis hyvä jatkaa.
Toivotamme kaikille yhteistyökumppaneillemme oikein menestyksekästä vuotta! Palataan taas yhteistyön merkeissä ja kiitos kuluneesta vuodesta.

Anette