16.5.2012

Pirkanmaan ruokapalvelupäälliköt lähiruuan äärellä ja muita ajankohtaisia kuulumisia

Pirkanmaan ruokapalvelupäälliköt kokoontuivat keskiviikkona 9.5.2012 lähiruuan äärellä Ahlmanilla järjestetyssä lähiruokatyöpajassa. Työpajassa esiteltiin käytännönläheisesti, miten helppoa lähi- ja luomuruuan hankinta kuntaruokailussa voi olla.

 

Tilaisuudessa olivat puhumassa mm. Irma Ikäheimo EkoCentriasta ja Anni-Mari Syväniemi MTK:sta. Yhteisesti todettiin, että paikallisten elintarvikkeiden käyttö vahvistaa koko Pirkanmaan aluetaloutta ja elinvoimaisuutta.

 

Ruokapalvelupäälliköt peräänkuuluttivat kuntatason strategisia päätöksiä, joiden pohjalta lähiruuan käyttö mahdollistetaan nykyistä paremmin. Työpajan tuloksena syntyi kolme lähiruokateesiä, jotka toimitettiin käsiteltäväksi kuntajohtajien kokoukseen, joka järjestettiin perjantaina 11.5.2012 klo 12.00.

 


Teesit olivat:

 

1. Kuntapäättäjiltä tukea alueen elinkeinon tuotekehitystyöhön, jotta mahdollistettaisiin esim. Pirkanmaalaisen kalan käyttö julkisissa keittiöissä.

2. Maakuntaliiton strategia konkretisoidaan mitattaviksi luvuiksi. Strategiaan sitoutuvat päättäjät sekä palvelujen tuottajat riittävillä resursseilla. Tarvitaan jatkuvaa ja pitkäjänteistä vuoropuhelua ruokaketjun kaikkien osapuolten kesken.

3. Paikallisten elintarvikkeiden käytön lisääminen julkisissa ammattikeittiöissä on investointi Pirkanmaan aluetalouteen. Tällä tuetaan alueen työllisyyttä sekä elinkeinon kehittymistä. Tarvitaan päättäjien tukea ruokapalveluiden toimintojen kehittämiseen.

 

Esimerkiksi Turussa on paneuduttu paikallisen ruuan käyttöön ja Luomuportailla nousemiseen mukavasti, tästä terveiset toi Paula Juvonen Turun seudun kiinteistöpalvelu Oy:stä.
Pirkanmaalla Hämeenkyrön kunta on lupautunut pilotoimaan kanssamme tarjouspyyntömallia, jonka avulla on tarkoitus helpottaa paikallisten tuotteiden pääsyä julkisiin keittiöihin.  Muitakin rohkaisevia esimerkkejä löytyy, työpajamme materiaalista löytyy lisätietoja ja ne ovat saatavilla näiltä sivuilta.


Herkkujen Suomi -tapahtuman järjestelyt etenevät, olemme saaneet organisointi avuksi Töytärin Riikan Thisway Connectioinista, Pirkanmaalaista osaamista siis tässäkin! Tuottajat ovat ilmoittautuneet ja olemme saaneet huippuhyvän porukan kasaan erilaisia tuottajia luomuvihanneksista maitotuotteisiin ja säilykkeisiin.


Kesäkuussa järjestämme teemapäiviä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä ja pakkausten merkityksestä markkinoinnissa. Aiheisiin perehdytään alan asiantuntijoiden johdolla ja käytännönläheisesti myös työpajatyöskentelyn avulla. Tervetuloa elintarviketuottajat ja muut alalla toimivat!


Menossa on paras villiyrttikausi, täällä Ahlmanilla salaattiin on jo sujahtanut voikukkaa ja vuohenputkea, nokkosta käytettiin leipään. Ainakin keittiömestari Sami Tallberg on tehnyt erinomaisen villiyrttikeittokirjan, kirja käteen ja villivihanneksia etsimään :) Yhä edelleen jos olet kiinnostunut paikallisen, lähellä tuotetun ruuan tuomiseksi lähemmäs kuluttajaa ja haluat yhteistyöhön, ota yhteyttä!

 

Mukavaa kevättä! Anette & Laura