17.6.2013

Paikallisesta ruokakulttuurista ja yhdessä tekemisestä

Nyt on alkamassa vuoden parhaat ajat herkuttelemisen kannalta. Villejä vihanneksia on kerätty jo hetken aikaa, ja villivihanneksia näkyy kivasti myös ravintoloiden listoilla. Pirkanmaalla on ainakin jokunen ammattimaisesti villivihanneksia keräävä yrittäjä. Niin paljon on innostusta, että erilaisia villivihanneskursseja ja retkiä järjestetään pitkin Pirkanmaata koko kevään ajan. Meillä täällä Ahlmanillakin omavaraisuuskurssi, johon villivihanneskurssi sisältyy, täyttyi välittömästi. Kannattaa vähän kurssittautuakin asiantuntijan opastuksella tai ainakin kerätä vain ne kasvit mitä tuntee. Nokkosista ja vuohenputkista on hyvä aloittaa.


Täällä mäellä tutkittiin eräässä toisessa hankkeessa pirkanmaalaisen maaseudun matkailuyrittäjien osaamisen kehittämisen tarpeita mm. paikallisen ruoan ja ruokakulttuuriin liittyen. Vastauksista esiin nousivat juuri villit vihannekset, elämyksen tuottaminen asiakkaalle, sekä lähiruoan hyödyntäminen oman yrityksen markkinoinnissa. Niemisen Niina joka tutkimusta teki, lähiruokayrittäjä itsekin (saatte luomukukkoa Viialasta syksyllä), on myös antanut arvokkaita ajatuksia verkostoitumisen tärkeydestä ja osaamisen jakamisesta yhdessä tämän kaiken kehittäjänä. Yksi teema oli ”tee toisin, eli uusia asioita vanhoista raaka-aineista”. Aika ajoin korjaillaan käsitystä paikallisesta ja lähellä tuotetusta ruoasta ainoastaan perinneruokana. Nykyään Tampereellakin on toki mitä mainioimpia paikallista ruokaa suosivia ravintoloita ja huippuravintoloista koostuva yhdistyskin, jonka tapahtumissa on mukavasti ollut esillä myös paikallinen ruoka. Mikä muuten on Pirkanmaalaista perinneruokaa, Karjalanpaistia vai?
Huhtikuun puolessa välissä kävimme Italiassa. Mukanamme oli hieno joukko paikallisia tuottajia tutustumassa pohjois-Italialaiseen ruokakulttuuriin, tuottajiin ja lähiruoan logistiikkaan. Vanhat kala-lajit ovat arvossaan, tuottajat myyvät tuotteitaan Colderetti- tuottajien toreilla ympäri Lombardian maakunnan, kaikkea lihasta vihanneksiin. Raaka-maito automaatti oli yksi mielenkiintoisista löydöistä. Myönnettäköön, että hygienia ei ihan vastannut täkäläisiä normeja. Työ paikallisen ruoan parissa lähti Italiassa kuitenkin erityisesti ruoan, ruokakulttuurin ja ruoan tekijöiden arvostuksesta, ketjun joka mutkassa. Marketissa lähiruokaa ei ollut Franciacortassakaan (paikallisia viinejä muuten oli). Tuottajat myivät tuotteet toreilla, suoramyyntinä ja osuuskunnista. Kuluttajat puolestaan olivat valmiimpia näkemään vaivaa ruokansa hankkimiseen. Saimme tutustua myös Michelin – rankattuun ravintolaan, jossa tapasimme samalla paikallisen slow food yhdistyksen puheenjohtajan. Jotenkin mutkatonta tuo yhteistyö siellä.
Loppukesästä nähdään taas Läheltä Hyvää kiertueella ja uusin tapahtumamme on Tampere-talossa, 26.10 otsikolla ” Parasta Pöytään Pirkanmaalta lähi- ja Luomuruoka tapahtuma”. Odotamme paikalle toivottavasti tuhansia kuluttajia ostoksille ja runsaasti paikallisia tuottajia myymään ja esittelemään tuotteitaan. Moni on jo ilmoittautunut, mutta mukaan mahtuu vielä! Myös maaseudun matkailuyritykset ja lähiruokaravintolat ovat tervetulleita mukaan, sekä luomua ja lähiruokaa edistävät paikalliset ja valtakunnalliset hankkeet. Ilmoittautua voi kaikkiin tapahtumiin minna.lehtonen@ahlman.fi ja lisätietoja löydät tältä sivustolta. Tehdään yhdessä.
Varmaan moni on jo huomannutkin, että Aleksis kivenkadulle aukeaa luomu- ja biodynaaminen kauppa Tila. Mukana on Kurjen tila, Luomulaatikko ja Rekolan Biodynaaminen tila. Viimekeväinen lähiruokaretkemme poikkesi myös Rekolassa, oli todella mielenkiintoista tutustua heidän tilaansa. Tilan osakkeita on ostettavissa. Siis tunne ruokasi ja tiedät missä se kasvaa. Hienoa!
Aurinkoa Ahlmanin mäeltä ja hyvää kesää! Anette