30.8.2016

Lähiruokasafari 2016 - herkkuja ympäri vuoden

  • 2

Elokuun 20. päivänä vietettiin järjestyksessä viidettä Lähiruokasafaria. Tapahtumaan osallistui 28 tilaa ja tuottajaa eri puolilta Pirkanmaata. Kaupunkilehti Moron perinteisen safariarvonnan palkintona oli paikka Seitsemisen kansallispuistoon ja Särkilammin Marjatilalle suuntautuneesta Safaribussista. Retkellä päästiin nauttimaan lähellä tuotetuista herkuista. Hyvänmielen luontonoita, Liisa Tyllilä, johdatti osallistujat myös Seitsemisen luontoon – sienten, marjojen ja yrttien aarreaittaan.  Vaikka Lähiruokasafari kestää kerrallaan vain yhden päivän, tarjoaa moni mukana olevista tiloista lähiruokaa ympäri vuoden.

Innovatiivisuutta lähiruokakokeiluihin

Lähiruokasafariin ensimmäistä kertaa osallistuneet Reetta Salminen ja Aki Ekmark olivat tyytyväisiä bussiretken antiin. ”Ruoka on ollut ihanaa ja oppaan jutut mielenkiintoisia. Tämä on hyvä tapa viettää aurinkoista loppukesän päivää”, Reetta iloitsee. Vaikka Lähiruokasafari oli kokemuksena ensimmäinen, ovat Reetta ja Aki tutustuneet Seitsemiseen ja Koveron tilaan jo useana vuonna Metsähallituksen ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin talkooleirillä. Reetalla talkoovuosia oli takana peräti kymmenen. Leireillä on tehty muun muassa Koveron navetan pärekattoa ja hoidettu niittämällä Koveron pihapiiriä. Lähiruoan saatavuuden Reetta kokee jatkuvasti parantuneen. ”REKO-lähiruokarenkaat ovat olleet hyvä juttu. Tuottajat ovat saaneet tuotteitaan esille ilman välikäsiä.” Lähiruokakokeiluihin hän kaipaa kuitenkin lisää innovatiivisuutta. ”Toivon kaupunkiympäristön hyödyntämistä erilaisiin ja kaikkia hyödyttäviin lähiruokakokeiluihin. Tampereella eräs ravintola kasvattaa katolla ruokaa. Miksei tällaista voisi toteuttaa laajemminkin”, Reetta miettii.

Ruokaa luonnosta, puutarhasta ja pelloilta

Ravitsevaa ruokaa voi löytää yllättävän läheltä. Koveron perinnetilalla kasvoi vielä elokuussa erinomaisesti syötäväksi kelpaavia nokkosia. ”Olen kuivannut nokkosta ja käyttänyt sitä puurossa. Se on hyvä raudan lähde”, Reetta Salminen kertoo. Paras aika villiyrttien keräämiseen on kevät ja alkukesä. Kuitenkin esimerkiksi vuohenputki ja nokkonen kasvattavat uusia versoja myöhemminkin kesällä, kunhan kasvustot muistaa välillä niittää.

Lähiruokasafariin osallistunut Reetta Salminen pitelee käsissään erinomaista ruokakasvia, nokkosta. (Kuva: Sari Hämäläinen)

Villiyrttisesongin jälkeen kypsyvät marjat, ensimmäisten joukossa mansikka.  Kesällä lähiruokaa voi noutaa suoraan marjatilojen pelloilta. Lähiruokasafariin osallistuneista tiloista neljä tarjoaa itsepoimintamahdollisuutta. Lajikkeita on tarjolla tyrnistä vadelmiin ja herukoista pensasmustikkaan. Vuodesta riippuen herukoita voi olla tarjolla vielä elo-syyskuun vaihteessa. Tyrnin sato kypsyy vasta syksyllä. Kun puutarha on tyhjennetty marjoista, käynnistyy omenakausi. Omenoita kannattaa säilöä monella tavalla: mehustaa, keittää hilloksi ja soseeksi tai vaikkapa kuivata maistuviksi omenarenkaiksi. Suomalainen suo lumoaa tunnelmallaan. Kesällä siellä kypsyy lakka ja myöhemmin syksyllä moneen vaivaan tepsivä karpalo. Syksyllä myös metsät tarjoilevat parastaan. Mustikan jälkeen tulevat puolukat ja sienivalikoima kukoistaa. Ilmaston lämmettyä herkullisia suppilovahveroita voi löytää jopa joulukuussa.

Lähiruoan ystävän talvi

Kesällä ruokaa voi kerätä suoraan luonnosta ja puutarhasta, hakea tiloilta ja kesäpuodeista. Kesällä Suomi täyttyy myös erilaisista lähiruokaa tarjoilevista tapahtumista. Mutta entäpä sydäntalvi? Mitä lähiruoan ystävä silloin syö? ”Juureksia, lihatuotteita, maitotuotteita, kananmunia…”, Aki Ekmark luettelee. Luomujuureksia Särkilammin Marjatilalle oli lähtenyt kauppaamaan Teuvo Virtanen Uusi-Riihilän tilalta Mouhjärveltä.  Tila kasvattaa myös muun muassa luomupellavaa, joka jalostetaan rouheeksi Sini-Pellavassa Loimaan Metsämaalla.

Pellava on hieno esimerkki ympäri vuoden saatavilla olevasta tuotteesta, jonka ympärille Särkilammin tila oli rakentanut Safariohjelmansa. Pellavaa kehräsi ja sen käsittelystä kertoi Maria Vesterinen. Pellavan viljelyä esitteli tilan emäntä Merita Tasanen. Safarikävijät pääsivät keräämään pellavaa suoraan pellolta kodin koristeeksi.

Merita Tasanen esittelee pellavan viljelyä Särkilammin Marjatilan idyllisessä maisemassa. (Kuva: Sari Hämäläinen)

Mikäli juurekset perusmuodossaan alkavat kyllästyttää, kannattaa katse suunnata markettien leipähyllyille. Sieltä voi bongata Pälkäneläisen Penttilän tilan herkullista peruna- ja juuresrieskaa. Moni muukin leipomo on keksinyt lisätä juureksia leipätaikinansa joukkoon. Lähiruokasafarilla edustettuina olivat myös gluteenittomat leivonnaiset.

Lähilihan ystävä törmäsi Lähiruokasafarilla valinnan vaikeuteen. Mukana oli useita ylämaan karjaan erikoistuneita tiloja ja kaksi lammastilaa. Lisäksi tarjolla oli luomulaatuista naudanlihaa ja varattavissa biodynaamista naudan- ja karitsanlihaa. Safaripäivänä päästiin maistelemaan myös herkullista villisian lihaa. Eksoottisia strutseja löytyi kahdelta mukana olleelta tilalta. Suurta kiinnostusta Lähiruokasafarilla herättivät myös harvemmin saatavilla olevat luomukukot. Safaripäivänä lihaa oli mahdollista noutaa sekä suoraan tilalta että myymälöistä.


Lähiruokasafarille osallistui useita ylämaankarjaa kasvattavia tiloja. (Kuva: Mäki-Laurilan tila)

Säilöminen mahdollistaa erilaisten sesonkituotteiden nauttimisen talvellakin. Marjoja voi nauttia monipuolisesti mehuna, teenä, hillona, hyytelönä, rouheena ja jauheena, pakasteita unohtamatta. Kotisäilöjä voi kuivattaa sieniä, vihanneksia ja yrttejä myös sähkökäyttöisellä kuivurilla.

Ylellisyyttä arkeen

Pelkkää porkkanan ja perunan puremista ei lähiruoan ystävän elämän tarvitse olla. Välillä on lupa hemmotella itseään vaikka lasillisella viiniä tai olutta. Näidenkään perässä ei tarvitse kauas matkustaa. Lähiruokasafarille osallistuivat kaksi viinitilaa ja panimo. Suklaan raaka-aine, kaakao, ei ole varsinaista lähiruokaa mutta siitä työstettävää suklaata on mahdollista tehdä Suomessakin, jopa maatilalla! Tämän on oivaltanut Suojärven Suklaatila, jonka myyntivaltteihin kuuluu suklaan lisäksi myös kattava valikoima muiden pientuottajien tuotteita. Luonnosta löytyy apu myös monenlaisiin vaivoihin. Kurkkukipuun yskänlääkettä paremmin tepsii hunaja. Mehiläiset tekevät työnsä kesällä mutta hunajaa ja erilaisia hunajatuotteita on onneksi saatavilla läpi vuoden.

Lähiruokasafariin osallistuivat vuonna 2016 seuraavat yrittäjät:

Ahlmanin Tilapuoti
Frantsilan Kehäkukka
Gluteeniton Leipomo ILONA
Helvetin Portti
Ilolan Maatilamatkailu
Kantolopen tila
Korventaustan tila
Kurjen biodynaaminen tila
Kyläpuoti
Mantereen tila
Marjatila Tyrnikka
Metsäojan Higland
Metsärannan Liha
Mäki-Laurilan tila
Palviportti
Penttilän tila
Pesosen Mehiläistarhat
Pyynikin käsityöläispanimo
Rönnvikin Viinitila
Seitsemisen Portti
Suojärven Suklaatila
Strutsitila Syrjynen
Särkilammin marjatila
Teiskon Viini
Terissaari Oy
Tolvilan Kartanon lammastila
Vuohelan lammastila
Yrjölän Marjatila

Kirjoittaja on Ekokumppanit Oy:n Sari Hämäläinen.