14.12.2011

Läheltä hyvää – tapahtumissa lähiruoan tuottajat ja kuluttajat kohtasivat toisensa

Tuottajat herkkuineen olivat liikkeellä elo-syyskuussa 2011 Pälkäneellä, Hämeenkyrössä, Virroilla ja Tampereella Läheltä hyvää -tapahtumissa.  Tarjolla oli toinen toistaan maukkaampia lähiseudun antimia: tuoreita vihanneksia, lihaa, savukalaa, käsintehtyä suklaata, leivonnaisia jne.

Läheltä hyvää -tapahtumat tarjosivat elämyksiä ja paikallista kulttuuria koko perheelle kauniissa maalaismaisemissa. Lähituotteiden lisäksi tapahtumissa sai nautiskella musiikkiesityksistä ja muusta ohjelmasta. Martat antoivat ajankohtaisia vinkkejä syksyn sadon säilöntään. Tietoiskuja kerrottiin lisäaineista, erikoisruokavalioista ja ruoan jäljitettävyydestä.

Läheltä hyvää –tapahtumat olivat antoisa kokemus kaikille mukana olleille järjestäjille (Parasta Pöytään Pirkanmaan –hankkeelle, Ahlmanille ja Aamulehdelle). Oli hienoa nähdä kuinka kiinnostuneita kuluttajat ovat lähellä tuotetuista elintarvikkeista ja kuinka tuottajat saivat uusia yhteyksiä sekä toisiinsa että kuluttajiin. Olimme positiivisesti yllättyneitä kuinka monipuolisen joukon erilaisia paikallisia tuottajia saimme mukaan tapahtumiin.

Saimme runsaasti palautetta tapahtumien näytteilleasettajilta ja ensi vuoden Läheltä hyvää –tapahtumat ovat jo työn alla. Mikäli haluat antaa jotakin palautetta tapahtumista, niin kuulemme mielellämme kommenttisi. Voit kommentoida tapahtumia myös Parasta Pöytään Pirkanmaalta facebook -sivullamme.

LÄHELTÄ HYVÄÄ – TAPAHTUMAT LYHYESTI

Ahlman, Aamulehti ja Parasta Pöytään Pirkanmaalta –hanke järjestivät neljä lähiruokaan keskittynyttä tapahtumaa elo-syyskuussa 2011. Kävijöitä tapahtumissa oli yhteensä noin 3500-4000.

Tapahtumapaikat ja –ajankohdat

19.8.2011 Niitty-Seppälän tila, Pälkäne

2.9.2011 Kylätoimintakeskus Heiska, Hämeenkyrö

16.9.2011 Virtain Perinnekylä, Virrat

24.9.2011 Ahlman, Tampere

Miksi

Jotta pirkanmaalainen elintarviketuotanto tulisi tutummaksi, tuottajat löytäisivät uusia asiakkaita ja kuluttajat saisivat tietoa alueen monipuolisesta ja herkullisesta lähiruokatarjonnasta.

Tuottajat

Pälkäneen, Hämeenkyrön ja Virtain tapahtumissa oli jokaisessa melkein 20 lähiruokatuottajaa näytteilleasettajina. Ahlmanilla heitä oli lähelle 40! Isot Kiitokset kaikille tapahtumiin osallistuneille ja erityisesti näytteilleasettajille!

Läheltä hyvää –tapahtumien näytteilleasettajien tunnelmia tapahtumista

"Saimme tapahtuman johdosta uusia yksityis- ja suurtalousasiakkaita. Lisäksi saimme tiedotettua jälleenmyyjistämme mahdollisille uusille asiakkaillemme. Tuotepalaute suoraan asiakkailta on aina tervetullutta ja siihenhän on tällaisissa tapahtumissa hyvä mahdollisuus. Tuotteiden menekki oli tapahtumassa hyvä, vaikka ennakkoon ajatuksissa oli kyllä mahdollisuus, että ihmiset eivät olisi kovasti tuotteita ostaneet, kun paikalle ei omin autoin päässyt. Tuotteita oli tapahtumassa tarjolla monipuolisesti ja hintatasokin näytti olevan kohdallaan, näin asiakkaana ajatellen."
-Anu ja Jari Koskensalo, Lampisen luomutila (mukana Läheltä hyvää –tapahtumassa Ahlmanilla Tampereella).

"Läheltä hyvää - tapahtumaan, ainakin Hämeenkyrössä, ihmiset olivat selvästi halunneet tulla tekemään ostoksia. Oli selvää, että väki ei ollut liikkeellä vain katselukierroksella."
-Susan Mäkipää, Kukkamäen kuttutila (mukana Läheltä hyvää –tapahtumassa Heiskalla Hämeenkyrössä).

"Saimme Ahlmanilta pari tuote-kyselyä henkilöiltä, jotka kiinnostuivat suklaistamme. Meille on tärkeätä olla näkyvissä tapahtumissa, joita Hämeessä tapahtuu ja minulle itselleni on kotiseutua Tampere-Kangasala, jossa olen koko lapsuuteni, opiskeluni ja melkein koko työelämäni viettänyt."
–Tapani Korpi, Kultasuklaa Oy (mukana Läheltä hyvää –tapahtumissa Niitty-Seppälässä Pälkäneellä ja Ahlmanilla Tampereella).

"Uusia asiakkaita tuli aika paljonkin, aika näyttää, jäävätkö pysyviksi asiakkaiksi. Yhteistyökumppaneitakin varmasti meistä muutamasta tuli, se on vielä hiukan auki. Aina tällaiset tapahtumat ovat hyviä, aina joku tai jokin jää asiakkaiden mieleen ja hyöty voi näkyä tätä kautta aikojenkin päästä. Olen todella kiitollinen järjestäville tahoille näistä tapahtumista."
–Anja Pasuri, Metsäojan Highland (Mukana kaikissa Läheltä hyvää –tapahtumissa 2011).

"Niitty-Seppälä ja Heiska olivat hyviä, mutta Ahlman oli  HUIPPU. Tapahtumien jälkeen muutamat ovat soitelleet ja tulleet Keskustorin Maanantaimarkkinoille "uutena asiakkaana". Pari asiakasta kyseli tuotteita leipomokäyttöön. Aina tulee uusia asiakkaita, jotka eivät ennen ole tienneet, että tällainenkin tuottaja on olemassa. Tärkeää, että on ilmainen myyntipaikka. Suurilla messuilla ei saa satasella kuin päivää sanottua..  ;)"
–Mauri Pakkanen, LUOMU-suoramyyntitila (mukana Läheltä hyvää –tapahtumissa Niitty-Seppälässä Pälkäneellä, Heiskalla Hämeenkyrössä ja Ahlmanilla Tampereella).

"Erimenu.fi -palvelun ja PIrkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen puolesta olemme tyytyväisiä Läheltä hyvää -tapahtuman antiin. Saimme hyvin näkyvyyttä sekä omaa viestiämme eteenpäin. Erimenu-verkkopalvelu sai ainakin yhden uuden asiakkaan tapahtumassa mukana olleista tuottajista ja mahdollisesti tulevaisuudessa vielä pari muutakin. Lisäksi saimme paljon tietoa Pirkanmaan lähiruoan tuottajista ja heidän monipuolisista tuotteistaan."
–Tarja Heimolehto, Erimenu.fi –verkkopalvelu ja Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys (mukana Läheltä hyvää –tapahtumassa Ahlmanilla Tampereella).