29.8.2013

Herkullista alkanutta syksyä!

Meillä täällä Ahlmanin mäellä on menossa varmaan koko vuoden kiireisin aika, kun kokoamme eri tapahtumiin tuottajia ja kutsumme kuluttajia ja ammattilaisia tutustumaan kaikkiin herkkuihin joita tarjolla on. Ruoka-Suomen tiedotuslehti pyysi meitä kirjoittamaan tapahtumistamme ja tässä blogissa juttu vielä muistutukseksi kaikille omankin maakunnan toimijoille koskien tapahtumiamme. Herkkujen Suomi jäi väliin, koska tahdoimme laittaa panoksemme nyt paikallisiin tapahtumiin ja tehdä yhä paikallisille kuluttajille pirkanmaalaista ruokaa tutuksi, sekä luoda myyntitilaisuuksia tuottajille. Herkkujen Suomi ja Syystober lähiruoka- ja juomatapahtumassa kävi hienosti yli 64.000 hyvän ruoan ystävää!


Lähiruoka osana kestävän kehityksen tapahtumia
Parasta pöytään Pirkanmaalta -hanke käynnistettiin vuoden 2010 alussa tarkoituksena mm. lisätä yhteistyömahdollisuuksia elintarvikealan toimijoiden välillä saattamalla yhteen mm. logistiikkaosaajia, lähiruokatuottajia, vähittäis- ja tukkukaupan edustajia, suurkeittiö- ja HoReCa -toimijoita, kuluttajia, kunnan päättäjiä, kehittäjäorganisaatioita sekä oppilaitoksia. Erityisen suosittuja ja hyviä yhteistyön edistäjiä ovat olleet lukuisat tapahtumat, joita hanke on järjestänyt tai osallistunut niiden toteuttamiseen. Vaikka hankkeen yksi alkuperäisistä tehtävistä on ollut lähiruoan logistiikan kehittäminen Pirkanmaan alueella, on käytännössä todettu, että imagon nostaminen ja tunnettuuden lisääminen ovat hyvin tarpeellisia.

Läheltä Hyvää -kiertue
Vuosien varrella hanke on järjestänyt useita tapahtumia eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Aamulehden 130. juhlavuoden yhteistyö on johtanut nyt kolmatta kertaa järjestettävään lähiruokakiertueeseen, jossa Läheltä Hyvää -tapahtumia järjestetään vuosittain kolmella paikkakunnalla ympäri Pirkanmaata. Kuhunkin tapahtumaan osallistuu 20–40 tuottajaa paikkakunnasta riippuen. Tapahtumat ovat houkutelleet paikan päälle tuhansia kuluttajia, jotka ovat voineet tutustua pirkanmaalaisiin tuottajiin, jatkojalostajiin ja muihin paikallisiin elintarvikkeiden valmistajiin. Tarjolla on lisäksi ollut aimo annos ruokaan liittyvää tietoutta eri aihealueista, tänä vuonna mm. keittiömestari Arto Rastas tutustuttaa väkeä vajaasti hyödynnettyjen kalalajien käyttämisestä ruoanvalmistuksessa.
Lähi- ja luomuruokatapahtuma Tampere-talossa
Vuoden 2013 isoimpana ponnistuksena hankkeessa on Tampere-talossa 26.10. järjestettävä lähi- ja luomuruokatapahtuma Parasta Pöytään Pirkanmaalta. Tapahtumaan on jo ilmoittautunut kymmenittäin paikallisia tuottajia. Lisäksi esille toivotaan lähiruoan parissa toimivia yhdistyksiä, hankkeita ja muita yhteisöjä esittelemään toimintaansa kiinnostuneille kuluttajille ja ammattilaiselle.
Tampere-talon tapahtuman järjestelyt saivat alkunsa, kun Parasta Pöytään Pirkanmaalta -hankkeesta pyydettiin puhujaa Tampere-taloon kestävän kehityksen seminaariin aiheella ”Suositaanko suomalaista? Lähi- ja luomuruoka.” Puheenvuoron lisäksi tilaisuudessa vedettiin työpaja aiheesta kiinnostuneille ravintoloiden ja kokousjärjestäjien edustajille. Isojen tapahtumien ja kongressien lähiruoan käytön lisäämisen lisäksi työpajan osallistujia kiinnosti kuitenkin erityisesti edelleen se, mistä lähiruokaa löytää ja mistä sitä voi ostaa. Esille noussut tarve oli hyvä pohja ponnistaa lähiruokahankkeen ja laadukkaana, lähiruokaa suosivana kongressikeskuksena tunnetun Tampere-talon yhteisen lähiruokatapahtuman järjestämiseksi.
Tampere-talossa järjestettävän Luomu- ja lähiruokatapahtuman jälkeen samassa Sorsapuistosalissa järjestetään ” Mestareiden Sadonkorjuu 2013” -tapahtuma, johon pirkanmaalaiset keittiömestarit loihtivat käsityönä kymmenien ruokalajien lähiruokaan painottuvan illallisen. Menussa on myös harvinaisempia herkkuja, kuten Pirkanmaan maakuntakalaa toutainta ja osmankäämiä. Lippuja voi ostaa Tampere-talosta.


Tervetuloa lähiruokatapahtumien Pirkanmaalle! Toivottavat Anette & Eeva Ahlmanin mäeltä


Ps. Seuraa myös Food Is Artin sivua: http://www.foodisart.fi/