30.10.2012

Hankkeen kuulumisiaMatkasimme eilen muutaman lähiruokatuottajan ja yhteistyökumppanin kanssa Helsingin Tukkutorille ja Teurastamolle. Kävimme tutustumassa tähän kovaa vauhtia kehittyvään elintarvikeyritysten keskittymään ja tapasimme useita alueella toimivia yrittäjiä. Saimme muun muassa kattavan esittelykierroksen Heinon Tukussa, kuulimme CCS Finlandin tarjoamista kylmäkuljetusratkaisuista pienten yritysten tarpeisiin ja Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian vetäjä Ville Relander esitteli uutta Teurastamon aluetta, jossa kokeillaan ja kehitetään elintarvikeyrittäjyyttä ja ruokakulttuuria ennakkoluulottomasti ja luovasti monin keinoin. Alueelle tulee marraskuun alussa vajaan kaksi viikkoa kestävä katukeittiö Kellohallin tiloihin, yhteistyössä Madventuresin hurjapäiden kanssa. Tarjolle tulee eksoottisia ruokalajeja, joista osaa uskaltavat ehkä vain kaikkein rohkeimmat maistaa. Vierailimme myös Tuoretori.fi –verkkopalveluyrityksen noutopisteen tiloissa ja saimme tietoa kuinka päästä mukaan tuottajaksi tähän verkkomyymälään. Tuoretori järjestää myös joulumarkkinat, joihin toivoo mukaan useita tuottajia Pirkanmaalta.

 


Samalla reissulla osa meistä kävi katsomassa, miten Helsingin kaupunki, Palmia, on mahdollistanut kotimaisen kalan käytön noin 55 000 ruokailijalleen. Julkisuudessakin oli muutama vuosi sitten heidän lahna-burgeristaan juttua. Palmialta tuotekehittäjät Petteri Hautamaa ja Pirjo Karppinen esittelivät Palmian tuotantoa, prosesseja ja miten on mahdollistettu kotimaisen kalan tarjoaminen heidän asiakkaille muun muassa hyvän vastaanoton saaneen ruis-fisuburgerin muodossa. Erittäin hienoa ja todella hyvän makuista! Ruisfisuburgeri on ekologinen vaihtoehto ulkomaisen kalan käytölle ja upea esimerkki suomalaisen ruokakulttuurin ylläpitämisestä ja kehittämisestä. Lahnahan ei ole mikään uusi raaka-aine, ehkä unohdettu vaan. Toivotaan, että joku ottaa kopin paikallisen, ns. vähempiarvoisen kalan tuotteistamisesta julkisten keittiöiden tarpeisiin! Pirkanmaan maakuntakala toutain ei taida taittua ruoanvalmistukseen, mutta ainakin lahnassa ja särjessä on mahdollisuuksia.

 

 
Tasaisin väliajoin julkisuudessa kuuluu sanottavan etteivät pienet tuottajat pääse kauppojen hyllylle. Iloksemme voimme todeta, ettei se pidä paikkaansa. Ainakin Pirkanmaan alueella sekä Kesko että S-ryhmä ovat mielellään ottaneet jo jonkin aikaa paikallisia tuotteita kauppojen hyllyille. Eroja on toki tavassa, ässälle mennään ketjuohjauksen kautta, kun taas Keskon kauppiaille voi käydä markkinoimassa itse suoraan tuotteitaan tai neuvotella koko alueesta vastaavan henkilön kanssa alueelliseen ketjuvalikoimaan pääsystä. Vastaanotto on ollut pääsääntöisesti hyvää. Esimerkiksi hankkeessa kehitettävää lähiruokatukkumallia testataan parhaillaan lähiluomutuoteperheen avulla useissa kaupoissa Tampereella. Eri kauppaketjuilla olisi kiinnostusta näitäkin tuotteita kohtaan enemmän kuin mitä tällä hetkellä on mahdollista toimittaa. Tällä hetkellä tilanne onkin niin, että kaupat haluavat enemmän lähiruokaa kuin mitä on saatavilla. Rohkaisemmekin kaikkia kiinnostuneita tuottajia keskustelemaan enemmän kaupan kanssa yhteistyömahdollisuuksista. Jos olet kiinnostunut saamaan tuotteitasi kauppaan, voit pyytää lisätietoja meiltä tai olla rohkeasti suoraan yhteydessä kauppiaisiin tai ketjuvalikoimista vastaaviin henkilöihin.  

 

Aitoja Makuja. fi –sivustoa on uudistettu ja uuden hienon ulkoasun lisäksi sivustolle tullaan listaamaan myös lähiruokaa tarjoavia ravintoloita. Samoin sivustolle on tulossa esittelyt kunkin maakunnan omaleimaisesta ruokakulttuurista. Mitä Pirkanmaasta mielestäsi pitäisi kertoa? Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä anette.mellin(at)ahlman.fi.

 


Onnekkaita ovat viimeaikoina olleet tamperelaiset ravintola-asiakkaat. Food is Art –yhdistyksen järjestämä villisikatempaus alkoi 19.10. Mukana olevat ravintolat tarjoilevat juupajokelaista villisikaa monessa muodossa. Pirkanmaan Keittiömestariyhdistys järjesti 27.10. Mestareiden sadonkorjuu –tapahtuman, jossa Pirkanmaalaiset keittiömestarit valmistivat ja esittelivät sadonkorjuun parhaita makuja. Laitisen Vesan tamperelaisia ravintoloita esittelevä kirja julkaistiin 26.10. Kirja esittelee tamperelaisia keittiömestareita, ravintoloita ja heidän reseptejään. Ilolla voimme lainata kirjailijan esipuhetta ”Tampereen ravintoloiden elinvoimaisuutta tukee ympäri Pirkanmaata virkistynyt ruokatuotanto. Lähivesien kalat, juustot, tuoreet kasvikset, marjat ja sienet sekä riista näkyvät läpi vuoden kaupungin parhaiden ravintoloiden ruokalistoilla. Lähiruoka ei ole täällä enää bonus tai trendi, se on arkea”.


Kaiken kaikkiaan mukava syksy ollut siis. Oikein mukavaa ja maittavaa joulun odotusta, Anette & Laura