08.2.2013

Elintarviketuottajien lähiruokakysely 2012

Parasta Pöytään Pirkanmaalta – hankkeessa toteutettiin syksyllä 2011 ja keväällä 2012 lomakekyselynä sekä puhelinhaastatteluina kysely lähiruoantuottajille. Vastauksia saatiin yhteensä 131. Kysymykset laadittiin hankkeen ja Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoululla lähiruoasta väitöskirjaa tekevän Katja Koposen yhteistyönä. Kyselyyn osallistuneet yritykset olivat pääosin mikroyrityksiä, jotka työllistävät alle 10 työntekijää, yleensä vain itsensä ja mahdollisesti yhden muun.

 

Kyselyn tuloksissa on valtavasti mielenkiintoista tietoa koskien mm. tuottajien käsityksiä itsestään ja tuotannostaan osana paikallista ruoka-kulttuuria, ajatuksista oman toimintansa kehittämiseen, tuotannon kasvattamiseen sekä myynti- ja markkinointikanavista. Myös tuottajien käsitystä julkisille keittiöille tarjoamisesta käsiteltiin.


Logistiikan kehittämistoimet ovat iso osa tämän hankkeen toimenpiteitä. Luomulaatikon kanssa jo testattiin logistiikkayhteistyötä, sekä lähiluomu tuotteita, jotka ovat saatavissa Prismoissa Pirkanmaalla. Koposen tutkimuksen mukaan tuottajien kehitysideana nousi esiin yhteiskuljetusten systemaattinen kehittäminen samalla alueella toimivien tuottajien kesken. Tutkimuksen mukaan paikallisessa lähiruokatukkutoiminnassa hinnat tulevat vääjäämättä muodostumaan kuitenkin kalliimmiksi kuin ketjujen massatuotteissa. Tuotteet tulee profiloida niin, että kuluttaja ymmärtää, miksi hän maksaa tuotteesta vähän enemmän.


Haaveissa on, että joku tukku vielä tarttuu tähän, siis lähellä tuotettuihin paikallisiin elintarvikkeisiin. Jospa saadaan aikaan sellainen rinki esimerkiksi perunantuottajia paikalliselle elintarviketukulle, että paikallista perunaa on aina saatavilla? Kauppoihin kuluttajia varten nyt ainakin. Ja hyvän päälle ymmärtäviin ravintoloihin. Ja sesonkia pitää muistaa suosia! Kaikkea ei saa ympäri vuoden, ja hyvä niin.


Mikäli olet innostunut tämän tyyppisestä kehittämisestä, tukku, tuottaja tai muu alan kehittäjä, ota yhteys hankkeemme henkilökuntaan Ahlmanilla!


Ps. Mitä olet mieltä osuuskuntamallista ja verkkokaupoista? Koposen kyselyn tulokset pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä.


Kevään tuoksua ja aurinkoa toivottaen, Anette