27.9.2017

Elintarvikelainsäädännön tietoiskut webinaareissa 6.10., 16.10. ja 31.10.2017

Elintarvikelainsäädännön tietoiskuissa kerrotaan, mitä tulee ottaa huomioon elintarvikeyritystä, ravintolaa tai lihalaitosta perustettaessa.  Webinaarit pidetään kolmena päivänä lokakuussa: 

Webinaari Elintarvikeyrityksen perustaminen 6.10. klo 13.00 – 13.45
Ilmoittaudu https://link.webropolsurveys.com/S/B19E5029B6135464

Webinaari Ravintolan perustaminen 16.10. klo 10.00 – 10.45
Ilmoittaudu https://link.webropolsurveys.com/S/41E78E30C072AA41

Webinaari Lihalaitoksen perustaminen 31.10. klo 10.00 – 10.45
Ilmoittaudu https://link.webropolsurveys.com/S/BE7FAC2C324ECEFD

Webinaari kestää noin puoli tuntia, jonka jälkeen on aikaa kysymyksille ja kommenteille. Webinaarit tallennetaan, joten ne ovat katsottavissa myös jälkikäteen. 

Syys- ja lokakuussa on myös käynnissä pk-yrittäjille suunnattu elintarvikelainsäädäntöön liittyvä neuvontakiertue, jonka tavoitteena on lisätä ja välittää elintarvikeyrityksen perustamiseen ja toimintaan liittyvää tietoa. Lue kiertueesta lisää Aitoja makuja verkkosivun blogista. Webinaarit ja neuvontakiertueen järjestävät Lähiruoan koordinaatiohanke ja Evira.

Tervetuloa seuraamaan webinaareja ja osallistumaan neuvontakiertueen tilaisuuksiin!

26.6.2017

Ahlmanin torit käynnistyvät 8.7.2017

Ahlmanin torit pyörähtävät käyntiin heinäkuussa, kun pirkanmaalaiset tuottajat tulevat Ahlmanille myymään lähiruokaa ja käsiteollisuustuotteita. Ensimmäinen toripäivä on lauantaina 8.7. Muut torilauantait ovat 22.7., 12.8. ja 9.9. Tori on avoinna klo 10-15.

Myös Ahlmanin Tilapuoti ja Ravintola Kapusta ovat avoinna toripäivinä. 

Toripaikan hinta on 20 €/kerta. Ilmoittaudu myyjäksi täällä. Lisätietoja Anu Tuomola, anu.tuomola@ahlman.fi ja 044 7960535.

 

26.5.2017

Ilmoittaudu Osta tilalta! -päivään ja Lähiruokasafariin 16.9.2017

  • 0

Osta tilalta! -päivänä 16.9. maatilat avaavat jälleen ovensa kuluttajille. Osta tilalta! -päivänä kuluttajille tarjotaan mahdollisuus ostaa tuotteita ja raaka-aineita suoraan tiloilta ja tutustua samalla maatilojen elämään. Maatila voi osallistua tapahtumaan, vaikka tila ei muulloin myisikään tuotteitaan suoraan asiakkaille. Viime vuonna järjestettyyn ensimmäiseen Osta tilalta! -päivään osallistui yhteensä 179 tilaa, ja tiloilla vieraili tuhansia kävijöitä.

Ilmoittaudu järjestäjäksi Osta tilalta! -verkkosivulla. Sivulla voit esitellä tilasi ja tuotteesi ja kertoa, mitä nähtävää tai oheistoimintaa tilallasi on. Huomaa, että osallistuva tila vastaa kaikista järjestelyistä itse. Myös naapuritilojen kanssa voi tehdä yhteistyötä. Kuluttaja voi samoilta verkkosivuilta nähdä, mitkä tilat ottavat vastaan kävijöitä ja mitä tuotteita tiloilla on myynnissä.  

Pirkanmaalla järjestetään samana päivänä myös suosittu Lähiruokasafari yhteistyössä kaupunkilehti Moron kanssa. Viime vuonna Lähiruokasafaripäivänä ovensa avasi 28 pirkanmaalaista tilaa tai tuottajaa, ja Moro-lehden safaribussissa päästiin kiertämään maakunnan valikoituja lähiruokakohteita. Ilmoittaudu mukaan Lähiruokasafarin verkkosivuilla.

Osta tilalta! -päivän järjestelyissä ovat mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 ja Maaseutuverkosto, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, Maa- ja kotitalousnaiset, Martat, Marthaförbundet, Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Lomalaidun ry ja Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry.

Lähiruokasafarin järjestelyistä vastaavat Ekokumppanit Oy ja kaupunkilehti Moro.

30.11.2016

Joulupöydän tarinoita

  • 0

Muutaman viikon kuluttua kokoonnutaan viettämään vuoden suurinta ruokajuhlaa. Joulun perinneruokiin liittyy pohjoismaisen ja suomalaisen ruokakulttuurin historiaa ja myös sukujen ja perheiden omia ruokamuistoja.

Osa suomalaisista jouluruoista on hyvin vanhaa perua, mutta monet joulupöydän antimet ovat melko uusia tulokkaita. Yksi vanhimmista jouluruoistamme on lipeäkala, jota ennen valmistettiin hauesta tai kuhasta. Puuro on myös vanha jouluruoka, mutta ennen riisin yleistymistä Suomessa syötiin ohraryyni- tai kaurapuuroa. Joulukinkku ja riisipuuro sen sijaan olivat pitkään ylellisyyttä, ja ne yleistyivät vasta 1900-luvulla. Juureslaatikoistakin tuli pito- ja jouluruokia vasta 1800-luvun lopulla. Glögi, mausteiset piparkakut ja tapa piilottaa manteli riisipuuroon ovat alun perin keskieurooppalaisia perinteitä, jotka ovat tulleet meille Ruotsista ja yleistyneet Suomessa vasta viime vuosisadalla. Jouluun liittyvä runsas syöminen ja juominen kuului aiemmin kekriin eli syksyn sadonkorjuujuhlaan, jonka perinteet siirtyivät myöhemmin joulun juhlintaan.

Maatilalle

Jouluruokiin liittyvät perinteet ovat joitakin paikallisia erityispiirteitä lukuun ottamatta olleet viime aikoihin saakka melko yhdenmukaisia koko maassa. Ruokakulttuuri kuitenkin muuttuu koko ajan. Uusia jouluruokia tuodaan perinteisten rinnalle, tai perinteisiä ruokia valmistetaan uusista raaka-aineista tai uudella tavalla. Kiireinen hankkii joulun perinneruoat valmiina, ja kokeilunhaluiset löytävät joulun alla ilmestyvistä ruokalehdistä loputtomasti uusia reseptejä. Olipa jouluateria perinteinen tai kokeileva, syntyy ruokapöydän ympärillä muistoja, joiden rakennusosina ovat ruoan lisäksi myös yhdessäolo ja ruoasta sekä yhteisistä jouluperinteistä kerrotut tarinat.

Postiluukusta kolahtaneen joulukuvaston aukeamalla komeilevat herkullisen näköiset hummerit ja osterit. Ne toisivat joulupöytään varmasti ripauksen luksusta, mutta samalla niistä tulee tunne, että nämä merelliset äyriäiset kuuluvat johonkin toiseen tarinaan. Ehkä ne olisivat parhaimmillaan tuoreina, nautittuna vaikkapa jossain pienessä merenrantaravintolassa, jossa suolainen merituuli ja paikallinen viini olisivat osa aterioinnin tuottamaa elämystä. Suomalaisen jouluaaton aterialle istutaan kuitenkin useimmiten pakkasen paukkuessa ja valkoista joulua toivoen.

Millaisia ovat ne maut ja tarinat, jotka ovat näissä oloissa kuin kotonaan? Ehkä niitä voisi lähteä etsimään ruoan alkulähteiltä, suomalaiselta maaseudulta ja oman maakunnan ruoan tuottajilta.
Ylämaankarjaa
Monet maatilat myyvät nykyisin tuotteitaan suoraan oman tilan tilamyymälästä tai ottavat vastaan asiakkaita paitsi joulun alla, myös ympäri vuoden. Jouluiselle ruoanhankintamatkalle voi lähteä perheen tai ystävien kanssa, ja matkasta maatilalle voi tehdä vaikka uuden jouluperinteen. Suomalainen maaseutu voi jopa yllättää, kun tulija huomaa lumipyryssä tyynenä seisovan pitkäkarvaisen ylämaankarjan, joka näyttää sopeutuneen hyvin suomalaiseen talveen. Pihattonavetassa rauhallisesti märehtiviä lypsylehmiä katsellessa ajatukset rauhoittuvat ja joulustressi katoaa.

Tilamyymälästä mukaan pakattavat tuoreet kananmunat, lähimyllyssä jauhetut jauhot ja puurohiutaleet ja marjatilan marjoista keitetyt hillot varmistavat joululeivonnaisten onnistumisen ja maistuvat myös joulunpyhien aamiaispöydässä. Vierailu maatilalle voi olla mieleenpainuva kokemus, sillä ruuan ostaminen suoraan tuottajalta auttaa näkemään, millaista ruoan tuottamisen arki on. Ajatustenvaihto isäntäväen kanssa kartuttaa ymmärrystä elämästä maatilalla, ja saattaapa mieleen jäädä jokin hauska tai koskettava tarina maatilan arjesta. Vierailuista maatiloilla ja ruoan alkuperään liittyvistä tarinoista voi muodostua perheen tai ystäväpiirin uusia yhteisiä jouluperinteitä, joita on mukava pitää yllä vuodesta toiseen.

Oman kunnan ja maakunnan maatiloja ja tuottajia löytyy verkosta esimerkiksi Aitoja makuja ja Ruokaa Suomesta -sivustoilta. Ostopaikkoja ja tarinoita ruoantuottajista löytyy myös Ruokaretki-verkkosivustolta

Jos maatilalle ei syystä tai toisesta pääse itse käymään, ruokaa on mahdollista hankkia suoraan tuottajilta myös liittymällä oman paikkakunnan REKO-ruokarenkaaseen. REKO-renkaat toimivat Facebookissa.

 

Hyvää joulun odotusta!

Lähteet:
http://www.ruokatieto.fi/
http://www.suomalainenjoulu.fi/

Kirjoittaja on Parasta pöytään Pirkanmaalta -hankkeen projektisihteeri Ritva Pietarinen