02.5.2013

Osuuskuntapäivästä ja lähiruokapalkinnosta

Onnea Heikki!
Lähi- luomuruokamessuilla 26.4 jaettu ” Vuoden lähiruokateko” –palkinto jaettiin oikeaan osoitteeseen Ahopellon Heikille. Heikkiä ei paljoa tarvitse esitellä, palkinto meni Pirkanmaalaiselle laadukkaan ruoan puolestapuhujalle, jonka sydän on maaseudulla. Oikeastaan Heikille olisi voinut olla oma kategoria, jossa olisi jaettu elämäntyöpalkinto. Heikkiä oli kuuleman mukaan todella moni ehdottanut saajaksi. Onnittelut myös koko Armas-perheelle.


Mikä meitä yhdessä hyödyttää?
En tiedä oliko syy säässä vai aiheessa vai vapussa tai kevätkylvöjen alkamisessa, mutta 30.4 Ahlmanilla järjestetty osuuskuntapäivä keräsi harmillisen vähän kuulijoita.
Pirkanmaan Osuuskuntakeskuksen Mirja kertoi perusasioita osuuskunnasta. Yhteistyö osuuskunnassa edellyttää yhteisiä tarpeita ja yhteistä näkemystä yhteistyöstä. Osuuskunnassa tarvitaan luottamusta, sitoutumista ja hyvää henkilökemiaa. Osuuskunta tarvitsee vetäjän. Yhteistyöhön on panostettava aikaa ja kärsivällisyyttä. Mutta, miten osuuskunta voisi palvella paikallisten tuotteiden logistiikan kehittymistä ammattikeittiöihin? Isot keittiöt tarvitsevat jatkojalostettuja tuotteita, useamman tilan vihanneksia, joka joku kuorii ja käsittelee suurkeittiöön sopiviksi. Ei pitkiä kuljetuksia, ei säilöntäaineita. Vaikka raaka-aineita olisikin käsitelty ammattikeittiökäyttöön sopiviksi, aika pellosta kuluttajalle työpaikkaruokalan salaattipöytään on riittävän lyhyt.


Osuuskunnan avullako siis paikallista perunaa, juureksia, kasviksia, sekä erityisesti paikallista lihaa julkisiin keittiöihin? Osuuskunnalle, joka esimerkiksi kuorii, pilkkoo ja pakkaa ammattikeittiöille useamman paikallisen tuottajan tuotteita, olisi varmasti kysyntää. Tai osuuskunta, joka kerää, teurastaa ja jatkojalostaa paikallisten tuottajien kasvattamaa lihaa useimpiin ammattikeittiöihin sopiviksi pakkauksiksi. Vaikka jo moni keittiö pystyy ja osaa käsitellä ruhon, julkisella puolella se ei ole mahdollista.


Pohjanmaan lammasosuuskunnasta ja toimivasta osuuskunnasta kokemuksia oli jakamassa puheenjohtaja Mikaela Ingo. Osuuskunta on perustettu paikallisen Pro Agrian lammasneuvonnan tuella. Osuuskunnan jäseninä on lammastaloutta harjoittavia maatiloja etelä- ja keskipohjanmaalta, sekä Keski-Suomesta.


”Tuottaja haluaa tuottaa” ja joukossa on voimaa. Osuuskunta kerää toiminnanjohtajan toimesta teuraslampaat. Tuottaja ilmoittaa koska teuraat pitää saada lähtemään ja keräily hoidetaan yhdellä ja samalla autolla. Rehun hinta ja kuljetushinta saadaan alas, kun osuuskunnan jäsenet voivat tilata yhdessä rehutkin. Kotimaisen karitsanlihan markkinointi sujuu yhteistyössä. Osuuskunta auttaa tuottajia tuottamaan laatua, kehittämällä mm. rehuja. Teurasvälitys takaa hyvät tuottajahinnat, sekä neuvotteluapua tarvittaessa. He myös ohittavat teurastamon jonossa ei sopimustoimittajat ruuhka-aikoina. Liha on helppo myydä, kun kaikki menee osuuskunnan kautta. Suoramyyntiä tiloilta toki on. Tarvittaessa etsitään myös hyvät jalostuseläimet. Lisää aiheesta voit tutkia www.pohjanmaanlammasosuuskunta.fi.

Ai niin, se Lempikin avataan uudelleen kuten mediassa on laajalti uutisoitu. Se on hieno juttu se! Onnea myös Lempääläläisille, joille kauppias, Kanervon Kristiina on koonnut pientuottajien osaston kauppaansa, Kuljun Kartanoon. Kristiinalle saa varmasti tarjota tuotteita myyntiin.


Ps. viemme ravintoloiden ostajia, julkisten keittiöiden ostajia ja tukun edustajia maalle tutustumaan paikallisiin tuotteisiin ja tuottajiin 28.5. Tällä kertaa yhdessä maa- ja kotitalousnaisten Kirsti Järvensivun kanssa. Lisätietoja ihan just tällä sivustolla.Tule mukaan!

Vilkasta ja hyvä säistä kevättä! Anette