18.6.2018

Parasta pöytään Pirkanmaalta -verkkojulkaisu nostaa esiin lähiruoan tuottajat ja tekijät

Pirkanmaa on täynnä upeita lähiruokaherkkuja ja osaavia, asialleen omistautuneita ruoan tuottajia ja tekijöitä. Pirkanmaalla toimii muun muassa vilja- ja karjatiloja, marja- ja vihannestiloja, pienjuustoloita, perinteisiä lihajalostamoita, mehiläistarhoja, tilaviinitiloja ja käsityöläispanimoita. 

Parasta pöytään Pirkanmaalta -lähiruokajulkaisuun on haastateltu pirkanmaalaisen ruoan tuottajia ja alan yrittäjiä, jotka kertovat, miksi hyvän ruoan tuottaminen ja valmistaminen on heidän intohimonsa, millaisia haasteita he kohtaavat arjessaan, ja mikä motivoi heitä jatkamaan valitsemallaan elämänuralla. 

Haastattelujen lisäksi löydät julkaisusta kaikkiin neljään vuodenaikaan sopivia, helppoja reseptejä, joissa on käytetty Pirkanmaalla tuotettuja raaka-aineita. 

Tutustu Parasta pöytään Pirkanmaalta -lähiruokajulkaisuun tästä linkistä.

Nautinnollisia hetkiä pirkanmaalaisen lähiruoan parissa!

 

 

14.6.2018

Vuoden Luomutuote 2018 - osallistu kilpailuun!

Vuosittainen kilpailu nostaa esille Suomen parhaat luomu-uutuudet. Voittajan valitsee asiantuntijaraati.

Tuotteen arvioinnin kriteereinä ovat maku ja muut aistinvaraiset ominaisuudet. Tuotepakkauksesta arvioidaan houkuttavuus, ulkonäkö, käytettävyys ja kierrätettävyys. Tuotteen kokonaisuudesta arvioidaan sen uutuusarvo, innovatiivisuus ja kaupallinen potentiaali.

Tuotteen tulee olla valmistettu Suomessa ja pääraaka-aineiden tulee olla alkuperältään suomalaisia. Pääraaka-aineita ovat liha, maito, vilja, kananmunat, hunaja, sienet, kasvikset, marjat, hedelmät, peruna ja öljy- sekä palkokasvit. Jos kilpailija osoittaa, että pääraaka-ainetta ei ole saatavilla kotimaisena, voidaan hyväksyä ulkomainen raaka-aine.

Tuotteen tulee olla tullut markkinoille 30.6.2017 jälkeen.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: kuluttajatuotteet ja ammattikeittiötuotteet. Osallistuminen edellyttää tuotenäytteiden lähettämistä. Päivämäärä ja lähetysosoite kerrotaan ilmoittautuneille.

Vuoden 2017 voittajat olivat Valion jogurttinen tuorepuuro -tuoteperhe. Ammattikeittiösarjan voitti SunSpeltin Speltti risottojyvä. Kunniamaininnat sai Leivon leipomon Mamman kauranappi sekä Jymy minttusuklaa vegaaninen jäätelö.

Osallistu 31.8. mennessä täyttämällä tämä lomake.

Voittajat julkistetaan 18.10. Finlandia-talolla Luomuelintarvikepäivässä.

Lisätietoja: luomuliitto@luomuliitto.fi, puh. 0400 534003

http://www.luomuliitto.fi/luomutuotteet/vuoden-luomutuote/

11.6.2018

Tarjouspyyntö ulkomaan ammattimatkan järjestämisestä

Parasta pöytään Pirkanmaalta - Lähiruokaa jokaiseen päivään -hanke tekee ammattimatkan Unkariin syksyllä 2018. Matkan osanottajat ovat elintarvikealan pientuottajia, eri alojen ruoka-artesaaneja tai yritysten kehittämistehtävissä toimivia asiantuntijoita.

Pyydämme alustavaa tarjousta viiden päivän pituisesta matkasta bussikuljetuksineen, yrityskäynteineen ja majoituksineen. Ajankohdan tulisi olla viikoilla 36-41. Toivomme tarjouksen tekevältä taholta ehdotusta matkan tarkasta ajankohdasta Tampereelta lähtevien lentojen mukaan räätälöitynä. 

Matkan tavoitteina on muun muassa

  • tutustua alueen lähiruokayrittäjiin ja heidän tuotteisiinsa
  • tutustua tuottajien, jalostajien ja matkailupalvelujen tarjoajien yhteistyöhön ja verkostoitumistapoihin
  • tutustua muihinkin kuin ruoka-alan pienyrittäjiin - heidän tuotteisiinsa, arvoihinsa ja toimintatapaansa

Majoitus kahden hengen huoneissa, joissa jokaisessa on oma suihku. Ateriat eivät sisälly tarjouksen hintaan, mutta toivomme ehdotuksia lounas- ja illallisravintoloiksi ja varausten tekemistä sovittuihin ruokailuihin. Matkan kokonaiskustannuksen  (ilman ruokailuja) tulee olla noin 20 000 euroa.

Pyydämme tarjoukset 20.6.2018 mennessä. Toteutettavaksi matkaksi valikoituu se, joka parhaiten toteuttaa matkalle asettamamme tavoitteet, sitoutuu joustamaan jossain määrin jatkosuunnitteluvaiheen tarpeisiin, ja on hinnaltaan vertailukelpoinen kilpailevien tarjousten kanssa. Matka viimeistellään tarjouksen hyväksymisen jälkeen siten, että se on kesäkuun lopussa valmis markkinoitavaksi asiakkaillemme.

Lisätietoja tarjouspyyntöön liittyen antaa projektisihteeri Ritva Pietarinen. 

Ritva Pietarinen
projektisihteeri
044 556 8468
ritva.pietarinen@ahlman.fi

Ahlman
Hallilantie 24
33820 Tampere

Parasta pöytään Pirkanmaalta - Lähiruokaa jokaiseen päivään -hankkeen tavoitteena on vahvistaa paikallista ruokajärjestelmää kokoamalla lähiruoka-alan toimijoita yhteen sekä mahdollistamalla ja edistämällä kohtaamisia kuluttajien kanssa. Tavoitteena on myös lähiruokayritysten kannattavuuden kasvu. Kaksivuotisessa hankkeessa keskitytään lähiruokatuottajiin ja -jalostajiin sekä lyhyisiin ketjuihin. Hyvä yhteistyö valtakunnallisten hankkeiden kanssa auttaa laajentamaan näkökulmaa myös tukkutoimintaan ja ammattikeittiöihin.

08.2.2018

Kasvua suomenkarjasta -hankkeen Suomenkarjan brändi -tarjouspyyntö 31.01.2018

Ahlman brändää suomenkarjan 

Ahlmanin Kasvua suomenkarjasta -hanke pyytää tarjouksia suomenkarjan brändäämisestä koko maan alueella. Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on brändäystyön lisäksi edistää suomenkarjatuotteiden kehitystyötä ja pääsyä markkinoille muodostamalla paikallisia lyhyitä toimitusketjuja. Tavoitteena ovat laadukkaat suomenkarjasta saatavat tuotteet eläinkohtaisen määrällisen tuotoksen maksimoimisen sijaan. Samalla saadaan suomenkarjasta saatavien tuotteiden hyvät ominaisuudet tutummiksi kuluttajille. Tärkeänä päämääränä on myös verkostoida suomenkarjatilalliset ja jatkojalostajat.

Suomenkarjalle luodaan selkeä brändi, jonka tähtäimenä on rodun säilyttäminen ja kuluttajien arvostuksen ja maksuhalukkuuden lisääminen. Brändäystyö aloitetaan markkinatutkimuksella, jossa selvitetään suomenkarjatuotteiden potentiaalia. Brändi saavutetaan mm. tutkimustietoon perustuvan tuotteiden laadun, juurien, tarinoiden ja kaikkien kestävyyden ulottuvuuksien esiin tuomisella.

Brändiä testataan Pirkanmaalla pienimuotoisella videokampanjalla joko televisiossa tai netissä ja osallistumalla kuluttaja- ja ammattilaismessuille ja -tapahtumiin sekä Pirkanmaalla että valtakunnallisesti. Brändistä ei tehdä aluesidonnaista, vaan hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää valtakunnallisesti.

Lue tarjouspyyntö tästä linkistä.

15.1.2018

Tarjouspyyntö ulkomaan ammattimatkan järjestämisestä

Parasta pöytään Pirkanmaalta - Lähiruokaa jokaiseen päivään -hanke tekee ammattimatkan Gotlantiin kesäkuussa 2018. Matkalle odotetaan 20 osallistujaa, jotka ovat elintarvikealan pientuottajia, eri alojen ruoka-artesaaneja tai yritysten kehittämistehtävissä toimivia asiantuntijoita.

Pyydämme alustavaa tarjousta kolme täyttä tutustumispäivää (3-4 yöpymistä) sisältävästä matkasta bussikuljetuksineen, yrityskäynteineen ja majoituksineen. Ajankohdan tulisi olla koulujen päättymisen jälkeen, kuitenkin selvästi ennen juhannusta, esim. 6.-9.6. Toivomme tarjouksen tekevältä taholta ehdotusta matkan tarkasta ajankohdasta sopivien lentojen mukaan räätälöitynä. 

Matkan tavoitteina on mm.

  • tutustua alueen lähiruokayrittäjiin ja heidän tuotteisiinsa
  • tutustua tuottajien, jalostajien ja matkailupalvelujen tarjoajien yhteistyöhön ja verkostoitumistapoihin
  • tutustua muihinkin kuin ruoka-alan pienyrittäjiin - heidän tuotteisiinsa, arvoihinsa ja toimintatapaansa
  • nauttia Gotlannin luonnosta

Majoitumme mieluiten kahden hengen huoneissa, joissa jokaisessa on oma suihku. Ateriat eivät sisälly tarjouksen hintaan, mutta pyydämme ehdotuksia myös päivien ruokailupaikoiksi ja toivomme toimistonne tekevän meille varaukset sovittuihin ruokailuihin. Runsaan aamiaisen ja mahdollisia maistatuksia sisältävän päivän jälkeen syömme mieluusti illalla hitaasti ja nautiskellen, mutta toisaalta jos päivällä käymme kiinnostavassa, monipuolisen tarjoilun ruokapaikassa, illan ateria voi olla kevyt. Matkan kokonaishinnan (ilman ruokailuja) tulee jäädä alle 30 000 euron.

Pyydämme tarjoustanne 30.1.2018 mennessä. Toteutettavaksi matkaksi valikoituu se, joka parhaiten toteuttaa matkalle asettamamme tavoitteet, sitoutuu joustamaan jossain määrin jatkosuunnitteluvaiheen tarpeisiin ja on hinnaltaan vertailukelpoinen kilpailevien tarjousten kanssa. Matka viimeistellään tarjouksen hyväksymisen jälkeen nopeasti siten, että se on maaliskuun alussa valmis markkinoitavaksi asiakkaillemme.

Matkan toteutuminen riippuu 1.-10.3.2018 toteutettavan ennakkomarkkinoinnin aikaansaamasta kiinnostuksesta. Lisätietoja tarjouspyyntöön liittyen antaa projektipäällikkö Anu Tuomola.

Anu Tuomola
projektipäällikkö

044 7960535
anu.tuomola@ahlman.fi

Ahlman
Hallilantie 24
33820 Tampere

Parasta pöytään Pirkanmaalta - Lähiruokaa jokaiseen päivään -hankkeen tavoitteena on vahvistaa paikallista ruokajärjestelmää kokoamalla lähiruoka-alan toimijoita yhteen sekä mahdollistamalla ja edistämällä kohtaamisia kuluttajien kanssa. Tavoitteena on myös lähiruokayritysten kannattavuuden kasvu. Kaksivuotisessa hankkeessa keskitytään lähiruokatuottajiin ja -jalostajiin sekä lyhyisiin ketjuihin. Hyvä yhteistyö valtakunnallisten hankkeiden kanssa auttaa laajentamaan näkökulmaa myös tukkutoimintaan ja ammattikeittiöihin.

03.1.2018

Ilmoittaudu mukaan uuteen Real Food Festival -lähi- ja luomuruokatapahtumaan Helsingissä 10.-12.8.2018

Real Food Festival on uusi kotimaiseen lähi- ja luomuruokaan keskittyvä tapahtuma, joka järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla elokuussa 2018.

Tapahtumaan voivat osallistua kotimaiset pienyritykset ja tuottajat laadukkaine tuotteineen. Tapahtuman tavoitteena on koota yhteen paikkaan samaa kohderyhmää palvelevia tuotteita ja tuoda niitä esiin isommalle yleisölle. Pienyrittäjät saavat tapahtumassa tuotteilleen tunnettuutta sekä mahdollisuuden verkostoitua muiden toimijoiden kanssa. Perjantaina 10.8. järjestetään ammattilaispäivä, jossa yrittäjillä on tilaisuus esittellä tuotteitaan medialle ja jälleenmyyjille.

Tapahtuma on suunnattu kotimaisesta lähi- ja luomuruoasta kiinnostuneille yleisölle, jolle on tarjolla uusia makuelämyksiä ja mahdollisuus tutustua laadukkaisiin kotimaisiin lähiruokatuotteisiin. 

Aika: 10.-12.8.2018
Paikka: Kaapelitehtaan Merikaapelihalli (sisäpiha), Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki
Lisätiedot ja ilmoittautuminen:  www.realfoodfestival.fi/yhteys/

Lue lisää tapahtuman verkkosivuilta: www.realfoodfestival.fi/
Tapahtuma on myös Facebookissa: www.facebook.com/realfoodfestival.fi/

 

20.11.2017

Tarjouspyyntö ulkomaan ammattimatkan järjestämisestä

Tiedolla ja osaamisella kasvuun -elintarvikealan yhteistyöhanke tekee yrittäjille suunnatun ammattimatkan Itävaltaan maaliskuussa 2018. Matkalle lähtee noin 25 lähiruokayrittäjää eri aloilta maataloustuottajista keittiömestareihin.  

Pyydämme tarjousta ammattimatkasta, johon sisältyy matkat Helsingistä Itävaltaan ja takaisin, kuljetukset perillä ja viisi tutustumispäivää (4-5 yöpymistä). Edellytämme, että tarjous sisältää ammattisanaston hallitsevan oppaan palvelut perillä. Matkan kokonaishinnan (matkoineen) tulee olla korkeintaan 30 000€.

Mielenkiinnon kohteitamme matkalla ovat:

  • itävaltalainen lähiruoka ja siitä kiinnostuneet asiakasryhmät
  • lähiruuan tuotekehitys paikallisesti ja valtakunnallisesti
  • lähiruokaan liittyvä toimialojen sisäinen sekä välinen verkostoituminen: tuotanto, jalostus, kauppa ja matkailu 

Matkalla arvostamme maaseutumatkailutyyppistä majoitusta, joka saa olla omaleimaista. Majoitumme mieluiten kahden hengen huoneissa, joissa jokaisessa on oma suihku. Ryhmällemme sopii päiväjärjestys, jossa hyvän aamupalan jälkeen pärjätään kevyellä lounaalla, ja varsinainen, mielellään lähiruokaa ja paikallisia erikoisuuksia sisältävä ateria nautitaan illalla majoituspaikassa tai sen läheisyydessä. Ateriat eivät sisälly tarjouksen hintaan, mutta ennakkotiedot matkan lähiruokateemaan sopivista ravintoloista ovat hyödyksi.

Tarjous tulee lähettää sähköpostitse tai kirjeitse alla olevaan osoitteeseen 28.11.2017 klo 16.00 mennessä. Toteutettavaksi matkaksi valikoituu monipuolisin tarjous, joka myös parhaiten toteuttaa tavoitelistaamme ja sitoutuu joustamaan jossain määrin jatkosuunnitteluvaiheen tarpeisiin. Matka viimeistellään tarjouksen hyväksymisen jälkeen siten, että se on 1.12.2017 valmis markkinoitavaksi asiakkaillemme. Lisätietoja tarjouspyyntöön liittyen antaa projektipäällikkö Anu Tuomola.

Anu Tuomola
projektipäällikkö

044 7960535
anu.tuomola@ahlman.fi

Ahlman
Hallilantie 24
33820 Tampere

 

Tiedolla ja osaamisella kasvuun 2016-2018 on Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Pirkanmaan yhteinen elintarvikealan yhteistyöhanke. Hankkeen koordinaattorina toimii Turun yliopiston Brahea-keskus ja osatoteuttajina Pyhäjärvi-instituutti, Hämeen ammattikorkeakoulu sekä Ahlman. Hankkeen tavoitteena on parantaa elintarvikeyritysten osaamista, kannustaa yrityksiä yhteistyöhön ja mahdollistaa toimialan kasvua. Hankkeella tavoitellaan myös avointa tiedonvaihtoa sekä aitoa yhteistyötä elintarvikealan toimijoiden välille. Hanke järjestää yrittäjien osaamistarpeisiin räätälöityjä info- ja teemapäiviä sekä yrittäjäseminaarin. Hanke tekee myös yritystoimintaan liittyviä selvityksiä ja pilotointeja sekä toteuttaa elintarvikeyrittäjille suunnattuja kotimaan ja ulkomaan ammattimatkoja. 

27.9.2017

Elintarvikelainsäädännön tietoiskut webinaareissa 6.10., 16.10. ja 31.10.2017

Elintarvikelainsäädännön tietoiskuissa kerrotaan, mitä tulee ottaa huomioon elintarvikeyritystä, ravintolaa tai lihalaitosta perustettaessa.  Webinaarit pidetään kolmena päivänä lokakuussa: 

Webinaari Elintarvikeyrityksen perustaminen 6.10. klo 13.00 – 13.45
Ilmoittaudu https://link.webropolsurveys.com/S/B19E5029B6135464

Webinaari Ravintolan perustaminen 16.10. klo 10.00 – 10.45
Ilmoittaudu https://link.webropolsurveys.com/S/41E78E30C072AA41

Webinaari Lihalaitoksen perustaminen 31.10. klo 10.00 – 10.45
Ilmoittaudu https://link.webropolsurveys.com/S/BE7FAC2C324ECEFD

Webinaari kestää noin puoli tuntia, jonka jälkeen on aikaa kysymyksille ja kommenteille. Webinaarit tallennetaan, joten ne ovat katsottavissa myös jälkikäteen. 

Syys- ja lokakuussa on myös käynnissä pk-yrittäjille suunnattu elintarvikelainsäädäntöön liittyvä neuvontakiertue, jonka tavoitteena on lisätä ja välittää elintarvikeyrityksen perustamiseen ja toimintaan liittyvää tietoa. Lue kiertueesta lisää Aitoja makuja verkkosivun blogista. Webinaarit ja neuvontakiertueen järjestävät Lähiruoan koordinaatiohanke ja Evira.

Tervetuloa seuraamaan webinaareja ja osallistumaan neuvontakiertueen tilaisuuksiin!

14.9.2017

Foodservice -verkkojulkaisu esittelee ammattikeittiöiden ja tukkujen uusien tuotteiden valintaprosessin

Turun yliopiston Brahea-keskuksen tuottamassa uudessa Foodservice-verkkojulkaisussa kuvataan havainnollisesti ammattikeittiöiden ja tukkujen uusien tuotteiden valintaprosessi ja nostetaan esille asioita, joita pienten ja keskisuurien elintarvikeyrittäjän kannattaa ottaa huomioon ennen yhteydenottoa ostajiin. 

Sivustolla esitellään valintaprosessiin ja elintarvikeyrittäjyyteen liittyviä seikkoja yhteistyöesimerkkien avulla. Sivustolla kerrotaan muun muassa, kuinka tuotteen lisäarvo tunnistetaan ja kuinka tärkeitä tarinat ja tuotteen alkuperä ovat tuotteen markkinoinnissa. Sivustolla paneudutaan myös erilaisiin jakelutapoihin ja sähköisiin tilaus- ja toimitusjärjestelmiin.

Aiheesta lisää myös Aitoja makuja -sivuston blogissa.

26.6.2017

Ahlmanin torit käynnistyvät 8.7.2017

Ahlmanin torit pyörähtävät käyntiin heinäkuussa, kun pirkanmaalaiset tuottajat tulevat Ahlmanille myymään lähiruokaa ja käsiteollisuustuotteita. Ensimmäinen toripäivä on lauantaina 8.7. Muut torilauantait ovat 22.7., 12.8. ja 9.9. Tori on avoinna klo 10-15.

Myös Ahlmanin Tilapuoti ja Ravintola Kapusta ovat avoinna toripäivinä. 

Toripaikan hinta on 20 €/kerta. Ilmoittaudu myyjäksi täällä. Lisätietoja Anu Tuomola, anu.tuomola@ahlman.fi ja 044 7960535.

 

« Edelliset 10