Korvapuustit

Kansallista korvapuustipäivää vietetään joka vuosi 4. lokakuuta. Lämmin, vastaleivottu korvapuusti kylmän maidon tai tuoreen kahvin kanssa onkin mitä kotoisin tarjottava. Maukkaimmat korvapuustit leivotaan täyteläiseen tilamaitoon luomujauhoista. Mehevän korvapuustin salaisuus on täytteen rasvan, kanelin ja sokerin yhdistelmä. Ja mikä estää leipomasta korvapuustiin vaikkapa puolukoita ja fariinisokeria näin syksyllä.

Tilamaito antaa ruokiin täyteläisen maun ja pehmeän rakenteen. Tilamaitoa voi hankkia suoraan maitotilalta omaan astiaan ja se säilyy jääkaapissa 4-5 vuorokautta. Tilamaitoa myyviä tiloja on Pirkanmaalla muutamia. Tiloilla on oma aikataulunsa, jolloin maitoa voi käydä noutamassa. Tampereella Ahlmanin Maitobaarista maatiaiskarjan tilamaitoa voi käydä hankkimassa omaan astiaan iltalypsyn jälkeen.

Lampisen luomutilan jauhot tulevat Ikaalisista. Tilalla viljellään luomuvehnää, -ohraa, -kauraa ja -ruista, jotka jauhatetaan jauhoiksi, hiutaleiksi ja suurimoiksi. Jauhatus tehdään aina tarpeen mukaan, jolloin tuotteet ovat tuoreita ja laadukkaita. Tilan tuotteita myydään lähialueen kaupoissa, REKO-piireissä ja sopimuksen mukaan suoraan tilalta.

Taikina

  • 50 g hiivaa  
  • 5 dl tilamaitoa  
  • 1 munaa  
  • 2 dl sokeria  
  • 2 tl suolaa  
  • 1 rkl kardemummaa  
  • n. 16 dl Lampisen luomutilan vehnäjauhoja  
  • 150 g voita

Täyte

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria  
  • 2 rkl kanelia

Voiteluun kananmunaa ja pinnalle raesokeria. 

Ohjeet

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, mausteet ja 6 dl jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan käydä huoneenlämmössä noin puoli tuntia, joilloin taikina alkaa hiukan kuplia. Lisää joukkoon kananmuna.  Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi sulatettu voi. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Kauli taikina kahdeksi 60 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä levyille pehmeä voi. Ripota pinnalle sokeri ja kaneli.

Kääri taikinalevyt rulliksi pitkältä sivulta. Jätä saumakohta alapuolelle. Leikkaa rullat terävällä veitsellä hiukan kolmikulmaisiksi paloiksi. Nosta palat pystyyn kapea kohta ylöspäin. Paina sormilla kapea kohta alas pöytään saakka, jolloin leikkauspinnat nousevat ylös. Kohota liinan alla.

Voitele kohonneet puustit ja ripota niiden pinnalle raesokeria. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa 8-10 minuuttia.